Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

"Se on aina kiva, kun oma nimi loistaa ennätyskirjoissa" – kesken harjoituskautensa 200 metrin SE:n aitonut Neziri pohti syitä suomalaisten hurjalle ennätysvireelle

Nooralotta Nezirin kauden ensimmäinen 100 metrin aitojen kilpailu on ohjelmassa kesäkuun lopussa.

yleisurheilu
Nooralotta Neziri, Doha 2019 välierä
Nooralotta Neziri avasi kisakautensa SE-tuloksella. (Arkistokuva)Srdjan Suki/AOP

Pika-aituri Nooralotta Neziri avasi kautensa komeasti perjantaina Oslon Impossible Games -kutsukilpailussa juoksemalla 200 metrin aitajuoksun Suomen ennätyksen ajalla 26,65. Neziri paransi Emma Koistisen neljä vuotta vanhaa SE-aikaa 48 sadasosalla.

200 metriä ei ole kovin yleinen kisamatkana, joten matka oli myös Nezirille outo.

– 200 metriä oli toki aika erikoinen matka, mutta kauden avausta oli kyllä odotettu. Se on aina kiva, kun oma nimi loistaa ennätyskirjoissa. Suomen ennätys oli tavoite, mutta en ollut mitenkään varma, että 27 sekunnin aika alittuisi, tyytyväinen Neziri kertoi Radio Suomen Jyväskylän aamussa.

Nezirin leipälaji on 100 metrin aidat, joten Oslossa juostu matka oli luonnollisesti hapokas. Matka olisi taittunut vieläkin nopeammin, jos Neziri olisi uskaltanut juosta matkan kahdeksalla askeleella, mutta riskinä oli aitoihin takertuminen.

– Kyllä tuo olisi voinut sujua paremmin ja vähemmän hapokkaammin, jos olisin pystynyt juoksemaan aitavälit kahdeksalla askeleella. Nyt joutui lukemaan aitoja ja juoksemaan yhdeksällä askeleella. Se ei ollut mitenkään taloudellinen tapa juosta, Neziri valotti.

Nezirin SE-tulos oikeutti kilpailussa toiseen sijaan. Kisan voitti Norjan Line Kloster Pohjoismaiden ennätysajalla 26,11. Annimari Korte oli kolmas ajalla 26,70.

"Minulla on vielä menossa harjoituskausi"

Neziri ei ole vielä tällä kaudella kilpaillut päämatkallaan 100 metrin aidoissa, mutta se tapahtuu kesäkuun lopussa Espoossa.

– Minulla on vielä menossa harjoituskausi. Totta kai tämä oli minulle kilpailu, mutta se oli myös nopeuskestävyysharjoitus. 27. kesäkuuta olen sitten oikeasti valmistautunut, kun avaan satasen kauden.

Yleisurheilun kilpailukausi on kestänyt vasta kaksi viikkoa, mutta suomalaisurheilijat ovat ehtineet tehdä jo tukuittain SE-tuloksia. Suomen ennätyksen ovat ehtineet Nezirin ohella tekemään muun muassa Oskari Mörö (200 m aj), Kristian Pulli (pituus) ja Krista Tervo (moukari). Nezirin arvion mukaan suomalaisyleisurheilijoiden upeaa tuloskuntoa selittää se, että tänä vuonna piti olla EM-kisat ja olympialaiset.

– Pitää myös ottaa huomioon, että Annimari ja Kristian olivat lähes kaksi kuukautta Floridassa harjoitusleirillä. Itse olen pyrkinyt tekemään asioita järkevästi. Olen ollut terve ja ehjä ja olemme pikkaisen muuttaneet harjoittelua. Uskon, että myös muiden ennätysten tehneiden kohdalla on sama tilanne, Neziri pohti.

– Pitää myös tietysti huomioida myös se, että ennätyksiä on tullut myös hieman erikoisemmissa lajeissa.

Lue myös:

Neziri päihitti Kortteen 200 metrin aitajuoksussa Oslossa – molemmat alittivat harvinaisen matkan Suomen ennätyksen

Yleisurheiluradalla säväyttänyt Therese Johaug ei tähyä Tokion olympiakisoihin – "En ole alkamassa panostamaan yleisurheiluun"

Yle Urheilun asiantuntija nosti esiin hätkähdyttävän faktan Kristian Pullin SE-hypystä: "Se kuvaa sitä, miten kovasta tuloksesta nyt puhutaan"

Jakob Ingebrigtsen ja Karsten Warholm huippuvauhdissa Oslossa – Duplantis seiväsvoittoon maltillisella tuloksella

Paavo Nurmen kisojen lajit julkaistiin, palkintorahoja jaossa 120 000 dollaria – näin koronatilanne vaikuttaa kansainvälisten tähtien houkuttelemiseen

Annimari Korte juoksee ikäisekseen huippuharvinaista vauhtia – Yle Urheilu avaa, miten poikkeuksellinen Lahden-aika oli oikeasti ja minkälainen pommi on vasta kytemässä

Asiantuntija räväyttää kovan ennustuksen Annimari Kortteen tulevaisuudesta – luvassa aika, jolla noustaan maailman eliittiin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat