Suora

  • Rallin MM, Turkki, EK 10

Pienestä flunssasta alkoivat yli kaksi vuotta kestäneet oireet – alppilupauksen kauden katkaisseille ongelmille löytyi vihdoin syy ja kuntoa rakennetaan pohjalta kohti huippua

Nella Korpiolla todettiin autoimmuunisairaus. Diagnoosi toi mukanaan helpotuksen ja lisää uusia kysymyksiä.

alppihiihto
Nella Korpio alppihiihtäjä .
Nella Korpio rakentaa kuntoaa uusissa maisemissa Turussa.Markku Rantala / Yle

Nella Korpio oli juuri pujotellut uransa ensimmäistä kertaa alppihiihdon maailmancupin pisteille, mutta juhliin ei jäänyt aikaa.

Ranskan Courchevelissä elettiin joulukuun 22. päivää vuonna 2018. Vasta 19-vuotiaan Korpion temppu yllätti lähes kaikki: valmentajan ja suksihuoltajan, myös lentomatkojen varaajan.

Alppilupausta kuljetettiin lentokentälle kisamonot jalassa, sillä hän ei ollut ehtinyt riisua niitä. Lievä nuha vaivasi sijalle 23 laskenutta helsinkiläistä.

Courchevelin kisan jälkeen Korpio paranteli flunssaansa uudenvuoden yli ja palasi kisarinteisiin pistevauhdissa. Ura oli hyvässä nosteessa.

Terveyshuolet alkoivat kuitenkin painaa. Hän jätti lumileirin Argentiinassa väliin, mutta oli mukana, kun maailmancupin kausi syksyllä taas käynnistyi.

Korpio laski vielä pujottelukauden avanneessa Levin kilpailussa pisteille. Olo ei ollut kuitenkaan kohentunut. Moni arveli Korpion kärsivän ylikunnosta. Pahimmin vaivasi kuitenkin vatsa, joka ei ottanut rauhoittuakseen.

Korpio päätyi tammikuussa 2020 ratkaisuun, että kausi jätetään kesken. Hän oli vielä suhteellisen hyvissä voimissa, mutta näki jo, ettei mikään toiminut.

– Olin aika rikki, kun meni niin rajua alamäkeä. Olo jatkoi heikkenemistä, vaikka toiminta keskeytettiin. Vaikka oli paikallani kuukauden, puolitoista vähän niin kuin odottamassa, niin aika heikkoon kuntoon menin, Korpio kertaa talven tapahtumia.

Lepo ei siis tuonut helpotusta. Jotta syy vakaviin oireisiin löydettäisiin, jatkettiin tutkimuksia. Jokaisen johtolangan päässä tuntui kuitenkin olevan umpikuja ja epätietoisuus lisäsi huonoa oloa.

– Siitä on ollut vähän vaikea puhua. Tuntuu, että oli sitten lähellä oleva perheenjäsen tai vieras, niin on vaikea koota edes puoliloogista yhteenvetoa koko stoorista. Prosessi on sisältänyt paljon epävarmuutta.

Lopulta, monien umpikujien ja epätietoisuuden jälkeen oireille löytyi vihdoin syy.

– Minulla on todettu reumasairauksiin kuuluva autoimmuunisairaus, Sjögrenin oireyhtymä. Pääoireet eivät liity niveliin, vaan limakalvoihin ja sidekudoksiin.

Oireet hankaloittivat diagnoosia

Sjögrenin oireyhtymä ilmenee eri ihmisillä eri tavoin. Yleisimpiä oireita ovat muun muassa silmien ja suun limakalvojen kuivuminen. Syynä on limakalvoja kostettavien rauhasten hidas tulehtuminen ja sitä seuraava tuhoutuminen.

Tauti on huomattavasti yleisempi naisilla kuin miehillä. Sairastuneista vain yksi kymmenestä on mies.

Yksi diagnoosia hankaloittanut tekijä oli, ettei nyt 20-vuotias Korpio kuulu tyypillisimpään sairastumisryhmään. Tavallisimmin Sjögrenin oireyhtymään sairastutaan noin 50-vuotiaana.

– Minulle varsinainen puhkeaminen aiheutti varsin epätavalliset oireet. Vatsan toiminta meni täysin sekaisin ja se on haitannut toimintaa kaikkein eniten. Noin rajut vatsaoireet eivät yleensä kuulu Sjögrenin oireyhtymään.

Nella Korpio alppihiihtäjä .
Korpio on löytänyt jo hymyn huulilleen, vaikka vatsa oireilee edelleen ja huippukunto on vielä kaukana.Markku Rantala / Yle

Vatsaoireiden lisäksi Korpio on ollut väsynyt, koska kehossa jyllää pitkään jatkunut puolustusreaktio. Kunto heikkeni todella nopeasti.

– Veriarvot ja kaikki oli niin pielessä, että piti lähteä poissulkemaan paljon vakavampia juttuja pois. Sitä ennen oli indikaattoreita monesta eri jutusta, mutta mihinkään ei löytynyt vahvistusta, Korpio sanoo.

– Oli helpotus, että nyt päästään etenemään jostain kohtaa.

Diagnoosi on tuonut kysymyksiä, joihin vasta etsitään vastauksia

Korpion apuna oireyhtymän hoidossa on laaja asiantuntijaryhmä, joka yrittää yhdessä löytää ratkaisuja olon kohentamiseen.

Lisäksi apuna on pitkäaikaislääkitys, jonka tasoa seurataan ja muokataan tarpeen mukaan. Vaikutukset nähdään kuitenkin vasta ajan kanssa.

– Diagnoosi on tietysti auttanut todella paljon epävarmuuteen ja henkiseen oloon. Prosessi kehon saamiseksi takaisin tasapainoon on kuitenkin osoittautunut aika monimutkaiseksi ja on vielä kesken. Se tekee paljon, että tietää, minkä kanssa painii. Huonommatkin päivät on helpompi kestää, Korpio toteaa.

– Olen jo huomattavasti paremmassa hapessa kuin puolitoista kuukautta tai kuukausi sitten. Nyt on ihan mukavaa, kun on saanut vähän treeniä ja päässyt liikkumaan ja istuskelemaan auringossa.

Sjögrenin oireyhtymän hoitoa vaikeuttaa se, että oireet ovat hyvin yksilöllisiä. Siksi hoito on räätälöitävä henkilökohtaiseksi. Korpion kohdalla on keskitytty muun muassa vatsan rauhoittamiseen.

– Otimme ravintoterapeutin kanssa hyvin aggressiivisen lähestymisen ja teemme äärimmäisiä rauhoittamistoimenpiteitä ruokavaliolla. Nekään eivät ole toimineet niin kuin yleensä. Se ottaa oman aikansa ja vähän pitää vielä temppuilla.

Korpio noudattaa nyt valkoista dieettiä, eli hänen ruokavalioonsa kuuluvat kana, valkolihainen kala, riisi, muutamat kasvikset kypsennettyinä sekä mustikka. Ruokaa Korpio maustaa suolalla ja yrteillä, sokeria hän ei käytä lainkaan.

Korpion vatsa reagoi huonosti rasvoihin ja annokset on pidettävä pieninä. Suppea, melko kevyt ruokavalio ja pienet annoskoot tuovat omat ongelmansa toipumiseen.

Massaa pitäisi saada lisää ja treenit vaativat energiaa. Vähitellen ruoka-aineita ollaan lisäämässä.

Lisäksi Korpio on urheilija. Kovat tavoitteet, ankara harjoittelu ja runsas matkustelu yhdistettynä Sjögrenin oireyhtymään eivät ole yleinen yhdistelmä.

– Jos googlettaa, niin huippu-urheilusta löytyy yksi nimi, joka on kertonut tästä eli Venus Williams. Hänellä oli keuhko-oireita ja väsymystä, Korpio kertoo.

– Vastaus toi lisää kysymyksiä, mutta ehkä niiden kysymysten kohtaamista se helpotti.

Tavoitteellista treeniä ilman aikataulupaineita

Korpio muutti keväällä Turkuun. Hän ajatteli, että kunnon uudelleenrakennus on hyvä aloittaa täysin puhtaalta pöydältä.

Korpio vaikuttaa tyytyväiseltä ratkaisuunsa, kun alla on treeniä muutamia viikkoja.

– Tänään oli ihan hyvä, energinen päivä. Sai vähän enemmän koneesta irti kuin normaalisti tai tähän mennessä on saanut. Tietyllä tavalla tuntuu pahemmalle, mutta tässä vaiheessa se on positiivinen ongelma, Korpio kuvailee.

– Nyt voi lähteä siitä, että en osaa mitään ja sitten vaan koettaa olla parempi seuraavana päivänä.

Turussa asuminen tuo elämään uusia asioita myös urheilun ulkopuolelta.

– Sain uusia ihmisiä ympärille, saan oppia uusia taitoja. Turkua on sanottu kivaksi kesäkaupungiksi ja tähän mennessä se on ainakin osoittautunut todeksi. Olen ollut tyytyväinen siihen, että olen saanut ihan vapaasti olla, hengittää ja tehdä työtä rauhassa.

Työnteko on aloitettu vähitellen. Kuntosaliharjoittelua, juoksua, portaita – Korpio rakentaa peruskuntoa määrätietoisesti. Mihinkään pikaparannuksiin hän ei usko.

Pelissä on tulevaisuus ja uran jatkuminen, eivät yksittäiset tulokset.

– Nyt tehdään pohjat kuntoon ja sitten on hyvä ponnistaa taas, saada niitä tuloksia. Sitten minulla on seuraavaa kahdeksaa vuotta varten eväät taistella niistä kärkisijoista, Korpio muistuttaa.

– Jos kauheasti keskittyy siihen, missä kunnossa olen ollut tai missä pitäisi olla nyt, niin se helposti hidastaa prosessia.

Nella Korpio pujottelukilpailussa Levillä.
Korpio laski vielä viime syksynä pisteille Levillä, mutta sen jälkeen vointi lähti jyrkkään laskuun.Tomi Hänninen

Koska vatsan kanssa on edelleen ongelmia, eikä keho muutenkaan ole vielä täysin toipunut, kaikki treenit eivät tuo toivottua tulosta. Silti jo ylipäänsä kyky harjoitella on iso askel kevääseen verrattuna.

– Jonkin verran treenistä menee hukkaan: kroppa ei ota vielä vastaan, mutta en ole jaksanut hirveästi ottaa stressiä. Tuntuu turhalta antaa sen masentaa. Olen enemmän halunnut keskittyä vain siihen, että on aika siistiä, ettei ole koko ajan ihan skeida olo.

– Jaksan nousta sohvalta, eikä tarvitse jatkuvasti ottaa seinästä tukea. Jos kaikki kyykyt eivät tuo maksimaalista lihaksen kasvua tai voiman tuottoa, niin se tuntuu aika pieneltä.

Toipuminen on opettanut Korpiolle armollisuutta itseään kohtaan. Hän on hyväksynyt sen, ettei kisarinteille paluulle voi asettaa tarkkaa aikataulua, vaan on elettävä päivä ja treeni kerrallaan.

– Pyrin nyt nauttimaan prosessista ja palaan vahvempana kisaympyröihin sitten, kun sen aika on. Nyt tehdään vähän sivussa töitä ja astutaan esille, kun on uudestaan voimistunut.

Korpio on tottunut suunnittelemaan ja aikatauluttamaan. Nyt hän kuitenkin pyrkii siihen, ettei aseta mitään päivämäärää paluulleen kisarinteisiin tai edes lumille.

– Jos teen jonkin suunnitelman, niin sitten aika tarkkaan takerrun siihen ja se olisi vähän ristiin sen kanssa, mitä olen nyt puhunut. Pyrin siihen, etten luo paniikkia, ettei tule tehtyä tyhmiä ratkaisuja edes alitajuntaisesti.

Vaikka tavoitepäivämääriä ei olekaan, toiveita on. Korpio haaveilee, että pääsisi ehkä jo elo-syyskuussa lumelle. Jos kesän treenit tuovat toivottua tulosta ja rinteeseen pääsisi alkusyksystä täysissä voimissa, uskoo Korpio jopa Levin kisan olevan mahdollisuuksien rajoissa.

– Se riippuu hyvin paljon siitä, kuinka nopeasti toipuminen ottaa tuulta alleen. Tällä hetkellä on kuitenkin paljon korjattavaa.

Korpio ei lähde kisaamaan puolikuntoisena. Hän haluaa palata starttiviikselle vasta, kun tietää kamppailevansa jälleen hyvistä sijoituksista ja cupin pisteistä.

Enää siinä vaiheessa ei selitellä mitään.

– Pystyn elämään elämää niin, etten hoipertele seiniä pitkin. Siitä on pitkä väli siihen, että kilpailen maailman parhaita vastaan. Työt pitää tehdä, jotta siinä olisi mitään järkeä, Korpio muistuttaa.

– En mene viikselle, jos en ole kunnossa.

Tavoitteet ennallaan

Kunnon rakentamisessa Korpio osaa olla itselleen armollinen, mutta arvelee armollisuuden unohtuvan suksilla. Hän ei halua antaa itselleen lupaa tekosyihin.

Korpio luottaa siihen, ettei taito ole hävinnyt minnekään. Kun kunto palautuu, löytyy kisavauhti nopeasti.

– Totta kai siihen pitää saada vähän toistoja alle, mutta minulla on vahva luotto siihen, että kun pääsen mäkeen, niin siellä olen hyvä. Kyllä se sitten muistuu mieleen.

Toistaiseksi lumileirit ovat vain haaveissa. Eivät kuitenkaan koronaepidemian vuoksi, vaan siksi, että ruokailu on vielä vaikeaa. Korpion tavoitteet eivät ole muuttuneet.

Unelmana ei ole nousta uudeksi Mikaela Shiffriniksi tämän paikalle.

– Korpioksi ykkösen paikalle, hän naurahtaa.

Katseet ovat tiukasti maailmancupissa ja olympialaisissa. Jälkimmäisen suhteen aikataulua ei ole muutettu mihinkään, tavoitteet ovat Pekingin kisoissa.

– Sinne on kuitenkin kaksi vuotta. Jotta olisi kilpailukykyinen Pekingissä, pitää olla kilpailukykyinen jo kisoja edeltävällä kaudella. Vuodessa pystyy tekemään paljon, kun asiat loksahtavat kohdilleen.

– Kyllä sitä tavoitellaan, ei sitä voi kutsua hätiköinniksi.

Lue myös:

Suomen alppihiihtotähti jättää nuorten MM-kisat väliin mystisten terveyshuolten vuoksi: "Kilpaileminen ei tunnu terveydellisistä syistä järkevältä"

Alppihiihtäjä Nella Korpion levoton mieli rauhoittuu vain kalassa ja kisoissa – viime kauden valopilkku yrittää rakentaa uraansa parrasvaloihin maltilla: "Minulla on ollut vasta väläyksiä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat