1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. pesäpallo

Naisten Superpesis avasi kotimaisen palloilukauden ja sytytti paitsi yleisön, myös pelaajat – "Nyt on vasta sukat pois mailanvarresta!"

Superpesiskansa kiljahteli ilosta, kun naisten pääsarja aloitti ensimmäisenä kotimaan palloilukauden.

Kirittäret aloitti kotonaan kautensa voitolla. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

Suomalainen palloilukesä alkoi myöhemmin kuin tavallisesti, mutta se ei ympäri Suomen naisten superpesispaikkakunnilla tuntunut enää pelin tiimellyksessä haittaavan. Naiset pelasivat neljän ottelun avauskierroksen, ja yleisö nautti pelipaikkakunnilla täysin siemauksin.

Hallitseva mestarijoukkue Jyväskylän Kirittäret joutui kotonaan heti yllättävän kovaan paikkaan, kun sen luokse matkusti nousijajoukkue Joensuun Maila. Myös katsomossa osattiin arvostaa vierasjoukkueen hyviä otteita.

– JoMa pelaa helkatin hyvin nyt, vaikka on nousijajoukkue. Hyvän vastuksen antanut Kirittärille, jämsäläinen Keijo Manninen tunnusti.

Manninen oli iloinen, että oli päässyt avausotteluun paikan päälle, koska livenä urheilua on hänen mukaansa parasta seurata. Samoilla linjoilla katsomossa oli Riitta Asikainen.

– Ihanaa, tätä on odotettu! Ja kannatti odottaa, Asikainen hymyili ja tunnusti Mannisen vanavedessä, että kotijoukkue koki kovan vastuksen.

Kotikatsomossa oli kuitenkin syytä riemuun, sillä Kirittäret piristyi toisella jaksolla ja vei ottelun lopulta selvästi jaksoin 2–0 (3–2, 9–2). Jyväskylän Ella Mäkelä oli heti avauksessa pelipäällä ja löi kotijoukkueelle yhden kunnarin ja kuusi tavallista juoksua.

Yleisöä oli kertynyt Jyväskylään mukavasti. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

Porissa oltiin yhtä perhettä

Porilaiset joutuivat viime kaudella taipumaan loppuottelusarjassa Kirittärille, mutta syksyn kyyneleet oli kuivattu ja Pesäkarhut tuli pesäpallopyhättöönsä hymyssä suin. Joukkueen kapteeni Susanna Puisto oli ottelun alkaessa iloisella tuulella.

– Tosi hyvä fiilis, aurinko paistaa ja vähän katsojiakin on tullut, niin tosi mukavaa, Puisto hymyili.

Yleisömäärissä koronaviruspandemia kuitenkin näkyi, sillä Pesäkarhujen katsojakeskiarvot ovat naisten Superpesiksen suurimmat, noin 1 300 per ottelu ja hallituksen sallima 500 henkilön yleisömäärä on Porissa vähän. Korona ei pelottanut katsomossa, mutta herätti kysymyksiä portilla.

– Ei hiukkaakaan arveluta, olen täällä stadionilla koko kevään ollut, niin ei se nyt ole sen pahempi paikka kuin tähän saakkakaan, Hannu Nieminen Porista tuumasi ja jatkoi:

– Aikamoinen ruuhka saatiin aikaiseksi, tuossa se korona tarttuu eikä enää tuolla katsomossa. Tämä on tietysti harjoittelua, toivottavasti jatkossa saadaan vähän joustavampi systeemi tuohon, Nieminen kertoi jonosta, joka stadionin portille ehti kertyä.

Katsomossa kannatuksen voimaan silti uskottiin, vaikka väkeä olikin totuttua vähemmän.

– On ihan okei, että turvamääräyksiä ja -välejä noudatetaan. Porissa on aina hyvä tunnelma, ja vaikka istuttaisiin vähän harvemmassa, niin olemme pesiskansaa ja kaikki yhtä suurta perhettä, tuumasi Jari Lehti Porista.

– Alkuun yleisön vähyys voi tuntua vähän oudolta, mutta loppupeleissä en usko. Kyllä me lähdemme tekemään omaa juttua ja sillä päästään pitkälle, Puisto totesi.

Kolmannentoista pelaajan hieman hiljaisempi ääni ei vaikuttanut tulokseen, sillä Pori vei paikalliskamppailun Rauman Feraa vastaan puhtaasti jaksoin 2–0 (4–0, 4–1). Kapteeni Puisto kotiutti kaksi juoksijaa ja Pinja Arbelius iski kunnarin ja kaksi tavallista. Ahkerimmin kotiin juoksivat Henna Juka (2) ja Susanne Ojaniemi (2).

Feran Eveliina Kesti oli harmissaan tappiosta, mutta käänsi katseet jo sunnuntaihin.

– Nyt on vasta sukat pois mailan varresta ja tästä tämä lähtee! Kesti iloitsi.

Lyöjäkuningatar oli entisessä vireessä

Seinäjoelle naapuripitäjään matkannut Lapuan Virkiä oli tyly vieras, sillä se vei avauskierroksen kohtaamisen selvästi 2–0 (3–1, 4–1).

Molempien joukkueiden sisäpeli oli vielä hakusessa, mutta varsinkin voittajajoukkueen ulkopeli sai kapteeni Essi Kylliltä kovasti kehuja.

– Ulkopeli oli mahtavalla tolalla, mutta kaikenlaista pitää vielä kehittää. Tavoitteet ovat kuitenkin syksyssä eikä pelin tarvitse vielä olla valmista. Mutta aivan ihanaa oli päästä pelaamaan, Kylli sanoi.

Essi Kylli oli iloinen, kun hän pääsi pelaamaan. Kuva: Tomi Hänninen

Kapteeniksi nyt tälle kaudelle valittu Kylli oli joukkueen valinnasta mielissään ja kehui virkiäläisten hyvää ilmapiiriä. Vaikka koronavirus vaikuttikin kevätkauden alussa, muuttui tilanne nopeasti parempaan.

– Kun kaikki alkoi, kauden alku oli kaukana. Päätimme kuitenkin treenata niin kauan kuin muuta ei sanota. Loppua kohti elämä ja pesäpallo on tuntunut aika normaalilta, Kylli iloitsi.

Normaalia on myös se, että Lapuan viime kauden lyöjäkuningatar Janette Lepistö oli heti avauksessa tutussa vireessä, sillä hän löi peräti viisi Lapuan seitsemästä juoksusta. Lopuista kahdesta vastasi Iina Lehtinen.

Manse juhli supervuoroparin jälkeen

Tamperelaisseura Manse PP oli ensimmäisellä jaksolla pienessä pinteessä vieraisille tulleen Hyvinkään Tahkon kanssa. Vaikka Tahkoa onkin tällä kaudella veikkailtu jopa kuuden parhaan joukkoon, oli hyvinkääläisten avausjakson 3–2-voitossa silti hienoista yllätyksen makua.

Manse PP pisti uuden vaihteen toisella jaksolla päälle ja siirsi 3–2-jaksovoitolla ottelun ratkaisun supervuoropariin. Neljä manselaisten kuudesta juoksusta lyönyt Henna Suominen vapautti Jyväskylästä siirtyneen Virpi Hukan matkalle kotipesään ja Manse juhli lopulta voittoa kotistadionilla kauden avauksessa.

Lue myös:

Naisten Superpesiksen yleisömagneetti on yhä tuskissaan, hallituksen linjaus ei tuonut toivottua tulosta: "Emme pysty ottamaan enempää ihmisiä sisään"

Tähtipelaaja Janette Lepistö tuli viime kaudella otteluista kotiin yleensä itkien – pesäpalloilijan ajattelu muuttui merkittävällä tavalla tänä keväänä

Pesäpallon erikoinen sarjajärjestelmä herättää keskustelua – huippujoukkueet eivät välttämättä kohtaa toisiaan koko kesänä: "Todella hassua"

Naisten Superpesis alkaa! Tähtipelaajan paluu muutti voimasuhteita merkittävästi, raaka pudotuspelijärjestelmä pakottaa myös kärkijoukkueet panostamaan runkosarjaan