Ida Hulkko tsemppasi itsensä kisafiilikseen ja ui kaksi SE:tä – olympiaraja alittui, mutta tuloksen hyväksyminen on epätodennäköistä: "Tietysti harmittaa"

Hulkko paransi pitkän radan 100 metrin Suomen ennätystä 45 sadasosalla.

Ida Hulkko rikkoi 100 metrin rintauinnin pitkän radan Suomen ennätyksen. Kuva: EPA / AOP

Tampereen TaTU:n Ida Hulkko rikkoi lauantaina pitkän radan Suomen ennätyksen 100 metrin rintauinnissa. Tamperelainen ui matkan aikaan 1.06,90 ja kohensi Jenna Laukkasen nimissä ollutta Suomen ennätystä 45 sadasosalla.

Ida Hulkko oli loistassa uintivireessä, sillä hän ui myöhemmin päivän toisen Suomen ennätyksensä 50 metrin rintauinnissa ja pysäytti kellon aikaan 30,33. Hulkko paransi omaa vuonna 2018 Glasgowssa uitua Suomen ennätystä tasan kahdella kymmenyksellä.

Hulkko kertoo puhelimitse Yle Urheilulle, ettei Suomen ennätysten rikkomiset olleet hänelle yllätyksiä.

– Täytyy sanoa, etteivät ne olleet yllätyksiä. Olin asettanut itselleni salaisen tavoitteen, että haluaisin uida satasen 1.06,9 ja sieltä se tulikin. Yllätti se tietysti, kun sen näki taululta, mutta halusin sitä kyllä odottaa, Hulkko kertoo.

Hulkko löysi kisafiiliksen

Suomen ennätyksien rikkominen Tampereella ei ollut helppoa, sillä Hulkko ei saanut kilpakumppaneistaan kiriapua. Sadalla metrillä osallistujia oli Hulkon lisäksi yksi, viidelläkymmenellä kaksi.

– Uintivire oli todella hyvä ja sain tsempattua itseni kisafiilikseen. Jouduin kuitenkin haastamaan itseäni todella paljon henkisesti, että pystyin uimaan niin kovaa.

Hulkon aika 100 metrillä alittaa Tokion olympiarajan 1.07,07, mutta Tampereen Kalevan uintikeskuksessa käydyt kisat eivät olleet mukana Kansainvälisen uimaliitto FINA:n virallisessa kilpailukalenterissa. Siksi aikaa ei oteta ainakaan toistaiseksi huomioon Tokion olympialaisia ajatellen.

– Tietysti se harmittaa, että nämä eivät olleet näyttökisat, mutta tämä tulos kertoo minulle, että kuntoa kyllä riittää, Hulkko kertoo.

MTV kertoi aiemmin lauantaina (siirryt toiseen palveluun), että Suomen Uimaliitto odottaa FINA:lta vastausta, hyväksyykö tämä Hulkon tuloksen olympiarajan rikkomiseksi. Suomen Uimaliiton olympivalmentaja Jari Varjonen vahvistaa Yle Urheilulle, että liitto on tiedottanut FINA:a Tampereen kutsukilpailuista, mutta hän pitää epätodennäköisenä, että tulosta hyväksytään.

Varjosen perustelee tätä sillä, että tilanne kilpailujen järjestämisen suhteen on hyvin erilainen eripuolilla maapalloa. Joissakin maissa ei voida kilpailla tai harjoitella tällä hetkellä lainkaan.

– Täytyy toivoa, että se hyväksytään, mutta pidän sitä epätodennäköisenä.

Hulkko ei ole keskustellut asiasta liiton kanssa, mutta hän toki toivoo, että tulos voidaan hyväksyä olympiarajan rikkomiseksi.

– Enemmän olen kuitenkin innoissani Suomen ennätyksestä ja siitä, että sain omaa tulostasoa parannettua.

Hulkko joutui haastamaan itseään lauantaina, sillä hän ei saanut kiriapua kilpakumppaneilta. Kuva: AOP

Kisakuviot auki

Vielä ei ole myöskään tiedossa, milloin Hulkolla on mahdollisuus tavoitella seuraavan kerran olympiarajaa. Koronaviruspandemia nimittäin muutti myös uinnin kilpailukalenteria, eikä seuraavista näyttökilpailuista ole varmuutta.

– Kaikki riippuu siitä, miten FINA asettaa näyttökilpailuja eli onko näyttöjä mahdollisuus antaa syksyllä vai ensi keväänä, Hulkko sanoo.

Tampereen kutsukilpailu oli Hulkon kilpailukauden viimeinen, ja hän aloitti lauantaina juhannukseen saakka kestävän loman. Sen jälkeen hän aloittaa rakentamaan uutta suunnitelmaa kohti Tokion olympiakisoja.

– Luultavasti kesän aikana selviää myös kisakuvioista enemmän. Mutta kyllä sille (olympiarajalle) on aikaa, sillä pääsemme kuitenkin aloittamaan seuraavan kauden normaalia aikaisemmin.

Juttua päivitetty 13.6 klo 19.56: lisätty Hulkon toinen Suomen ennätys.

Juttua päivitetty 13.6 klo 21.59: lisätty Hulkon ja Varjosen kommentit.

Lue myös: