Suora

  • DreamHack Open Fall 2020
  • Urheilukierros
  • Ihmisrauniosta MM-tittelihaastajaksi - pilkattu Robert Helenius on ällistyttänyt koko nyrkkeilymaailman
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Leo Väisänen viihtyy Boråsissa, mutta Elfsborg on Allsvenskanissa debytoivalle Huuhkaja-topparille vain välietappi: "Mitä nopeammin pääsee eteenpäin, sen parempi"

Ruotsin miesten jalkapalloliiga Allsvenskan käynnistyy sunnuntaina viidellä ottelulla. Leo Väisänen debytoi Allsvenskanissa Elfsborgin paidassa.

jalkapallo
Leo Väisänen
Leo Väisänen pelasi EM-karsintaottelussa Kreikkaa vastaan marraskuussa. AOP

Ruotsin löysähkö linja koronaviruksen suhteen on puhuttanut ympäri maailman. Suomeen verrattuna elämä Ruotsissa on ollut hyvin vapaata, ja esimerkiksi jalkapalloa on voinut harjoitella suhteellisen normaalisti. Siitä huolimatta maan jalkapalloliigan käynnistymistä on saatu odotella huhtikuulta aina kesäkuun puoliväliin. Nyt tuo odotus on kuitenkin päättymässä, sillä miesten pääsarja Allsvenskan pyörähtää vihdoin sunnuntaina käyntiin.

– Pitkä on ollut preseason, Huuhkaja-puolustaja Leo Väisänen myöntää Yle Urheilulle.

– Siksi on kiva päästä pelaamaan, vaikka tyhjille katsomoille. On se nyt parempaa kuin treenaaminen. Ensimmäinen sarjapeli uuden seuran kanssa, vähän on perhosia vatsassa.

Väisänen on saanut harjoitella uuden seuransa kanssa puolisen vuotta, sillä hän siirtyi IF Elfsborgiin Hollannin toiseksi korkeimmalta sarjatasolta tammikuussa. Puolustaja solmi ruotsalaisseuran kanssa kolmen ja puolen vuoden sopimuksen.

– Näin, että oli hyvä aika siirtyä eteenpäin uralla. Hollanti oli ehkä vähän nähty, varsinkin toinen sarjataso. Tiedän, että jos Ruotsissa onnistuu, täältä pääsee hyvin eteenpäin, Väisänen taustoittaa.

Väisäsen isoveli Sauli Väisänen edusti tukholmalaista AIK:ta ennen siirtymistään Italiaan.

Myös Boråsissa on pelannut suomalaisia ennenkin. Väisänen tavoin kotimaan kentillä RoPSia ja HJK:ta edustanut rovaniemeläisseuran nykyinen urheilutoimenjohtaja Jari Ilola juhli Elfsborgin kanssa Ruotsin mestaruutta vuonna 2006. Suomen maajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva pelasi boråsilaisten riveissä kaudella 1991–1992.

– Tunnen molemmat ja siinä mielessä oli turvallista tulla tänne. Seurallakin on heistä hyviä muistoja. Kyllä "Rivekin" tuki tätä siirtoa ja toivotti tsempit, Väisänen paljastaa.

Pelipaidat päällä treeneissä

Leo Väisänen debytoi Suomen A-maajoukkueessa viime kesänä ja olisikin Länsi-Götanmaan sijaan voinut olla Huuhkajien mukana Kööpenhaminassa, Suomen historian ensimmäisessä EM-lopputurnauksessa.

– Turha jossitella. Tämä meni nyt näin, vaikka olisihan se ollut makeaa. Ensi vuonna toivotaan, että asiat menevät paremmin, toppari kuittaa.

Vaikka EM-lopputurnaus siirrettiin vuodella eteenpäin koronaviruspandemian vuoksi, ei poikkeustila ole juuri näkynyt Boråsissa.

– Kaupungilla liikkuu paljon ihmisiä ja kaupat ovat täynnä. Nämä heräsivät ehkä vähän myöhässä tähän, nyt vasta aletaan painottaa turvavälejä. Vähän tuntui hassulta, kun oli Suomessa muutaman viikon ihan kotioloissa ja sitten tuli tänne ja koronasta ei ollut tietoakaan, Väisänen vertaa.

Väisänen ehti pelata Elfsborgin kanssa Ruotsin cupia alkuvuodesta. Joukkueen oli määrä kohdata jatkopeleissä maaliskuun puolivälissä Joona Toivion ja Jasse Tuomisen edustama Häcken, mutta kohtaaminen siirtyi koronaviruksen vuoksi.

Viime viikot joukkue on joutunutkin tyytymään pelkästään oman joukkueen sisäisiin harjoitusotteluihin.

– Pelipaidat päällä vedämme, että saamme treenikulttuurin mahdollisimman lähelle pelikulttuuria. Onhan se vähän ankeaa, mutta sama se on kaikille, Väisänen toteaa.

Väisänen uskoo, että Elfsborg on kuitenkin valmiina, kun se kohtaa vieraskentällä sunnuntaina IFK Göteborgin.

– Minulla on kova luotto joukkueeseen. Mielestämme olimme cupissakin aika hyviä, Väisänen sanoo.

Viime kaudella sarjassa kahdeksanneksi sijoittuneet Boråsilaiset tähtäävät tänä vuonna eurokentille eli neljän parhaan joukkoon. Myös Väisänen omat tavoitteet ovat Euroopassa, isommilla kentillä.

– En minä tänne jäädäkseni tullut, vaikka viihdynkin täällä. Mitä nopeammin pääsee eteenpäin, sen parempi. Tavoitteet ovat tietysti korkeammalla. Näen tämän sellaisena välietappina. Elfsborgista lähtee paljon pelaajia ulkomaille, nämä antavat nuorille pelaajille paljon vastuuta, Väisänen päättää.

Väisäsen, Toivion ja Tuomisen lisäksi Allsvenskanissa nähdään myös muita suomalaisia. Saku Ylätupa edustaa AIK:ta, Albin Granlund Örebrota, Kanadaan 7-vuotiaana muuttanut Bakr Abdellaoui Östersundiasekä Carljohan Eriksson sarjanousija Mjällbyä.

Toisin kuin Suomessa, Ruotsissa miehet aloittavat kautensa naisia aiemmin. Damallsvenskan käynnistyy puolestaan kesäkuun lopulla.

Lue myös:

Useat Huuhkajien pelaajista palaavat lähiviikkoina tositoimiin

Ruotsissa päätettiin urheilusarjojen jatkamisesta: miesten ja naisten jalkapallosarjat saavat aloittaa kesäkuussa ilman yleisöä

Suomalaismaalivahti ihmettelee Ruotsin nurinkurista koronalinjaa – "Urheilijat eivät saa harjoittaa ammattiaan, koska pelätään ihmisten kokoontuvan baareihin"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat