Hyppää sisältöön

Kommentti: Tv-kanava mainosti Vladimir Putinin suuria suunnitelmia ja myönsi samalla asian, jonka Venäjän päättäjät vimmatusti kieltävät

Venäläiskanava Match TV:n kömpelö mainos oli jälleen yksi osoitus, miten urheilu on lähtemätön osa politiikkaa, kirjoittaa Jelena Leppänen.

Etelä-Korean olympialaisten jääkiekkofinaali päättyi venäläisten riemujuhliin. Kuva: Jamie Squire/Getty

Venäjän poliittisella kentällä on ollut viime aikoina yksi puheenaihe ylitse muiden: heinäkuun alkuun kaavailtu kansanäänestys perustuslain muutoksista.

Äänestyksellä on tarkoitus sinetöidä presidentti Vladimir Putinin valtakausien "nollaus" ja mahdollinen jatkuminen ainakin vuoteen 2036.

Sinänsä äänestys ei ole välttämätön, sillä perustuslain muutokset on jo hyväksytty Venäjän parlamentissa ja perustuslakituomioistuimessa. Kansanäänestyksellä nähdään kuitenkin olevan presidentin imagolle suuri merkitys.

Perustuslain rukkaaminen ja Putinin mahdolliset jatkokaudet ovat jakaneet jyrkästi mielipiteitä. Venäläiset ovat olleet muutenkin kyllästyneitä talousahdinkoon, vallanpitäjien korruptioon ja alati kasvavaan elintasokuiluun rikkaiden ja köyhien välillä. Eri puolilla Venäjää on suunnitteilla isoja mielenosoituksia ennen heinäkuun 1. päivän äänestystä.

Kremlin propagandakoneisto on välittänyt kaiken keskellä omaa sanomaansa. Avuksi on otettu myös urheilu.

Venäläiset urheilun ystävät ovat saaneet katsella viime päivinä valtiollisella Match TV -urheilukanavalla pyörivää televisiomainosta (siirryt toiseen palveluun), jossa kansanäänestystä markkinoidaan vertauksella vuoden 2018 Pyeongchangin olympialaisten jääkiekkofinaaliin.

Kuulostaako kaukaa haetulta? Sitä se tosiaan on.

Mainoksessa näytetään kohokohtia venäläisjoukkue OAR:n (venäläiset urheilijat esiintyivät dopingpannan vuoksi olympialaisissa neutraalilla statuksella) ja Saksan välisestä loppuottelusta. Olympiaturnauksen yllättäjä Saksa oli järjestää yhden kisojen suurimmista sensaatioista, mutta venäläisjoukkue venyi lopulta kultaan 4–3-jatkoaikavoitolla.

Venäläishyökkääjä Kirill Kaprizov (oik.) nousi vuoden 2018 olympiafinaalin sankariksi laukomalla jatkoajalla 4–3-voittomaalin. Kuva: Ronald Martinez/Getty Images

Match TV:n mainoksessa kerrataan jännittävän kiekkofinaalin vaiheita ja miten Saksa meinasi murskata venäläisen suosikkijoukkueen unelman. Kertojanääni korostaa, että venäläisjoukkueen tekemät korjausliikkeet ottelun lopussa auttoivat itänaapurin nousemaan himoittuun olympiavoittoon.

– Osallistu perustuslain korjausliikkeitä koskevaan kansanäänestykseen ja panosta Venäjän voittoon, mainospalan lopussa julistetaan.

Vertailu on niin kömpelön väkinäinen, että se herätti huomiota Venäjän urheilupiireissäkin.

Kriittisistä näkemyksistään tunnettu Sports.ru-sivusto (siirryt toiseen palveluun) muistutti ironisesti muutamasta olympiafinaalia koskevasta tosiseikasta, kuten siitä, että hehkutetusta olympiaturnauksesta puuttuivat NHL-pelaajat ja että viime hetkellä kukistunut finaalivastus Saksa oli parhaimmillaankin puolivälierätason joukkue.

– Onhan tämä upea mainostuksen aihe, sivustolla julkaistussa tekstissä vinoiltiin.

Kritisoitu mainospätkä on jälleen yksi loistava esimerkki, miten urheilu ja sen tarjoamat tunne-elämykset ovat lähtemätön osa Venäjän vallanpitäjien poliittista peliä.

Absurdeinta ei ole kuitenkaan Match TV:n markkinointitempaus vaan se, miten hanakasti venäläispäättäjät pitävät yhä kiinni illuusiosta, jonka mukaan urheilulla ja politiikalla ei ole toistensa kanssa mitään tekemistä. Maan poliittinen eliitti on vaatinut presidentti Putinin johdolla useaan otteeseen, ettei näitä kahta asiaa sekoitettaisi keskenään.

Valtiovallan vaatimukset asettuvat erikoiseen valoon, kun ruudussa pyörii samaan aikaan olympiajoukkueen voitolla herkutteleva räikeän politisoitu mainos.

Lue myös:

.
.