Suora

  • Kalevan kisat
  • Urheiluruutu

Miksi yleisurheilussa paukkuvat SE:t koronakevään jälkeen? Yleisurheilupomo uskoo, että urheilijat muistivat maltin harjoittelussa

SUL:n valmennusjohtajan Kari Niemi-Nikkolan mukaan suomalaisyleisurheilijat ovat malttaneet tehdä matalatehoisia harjoituksia tavallista pidemmälle kevääseen asti.

yleisurheilu
Kristian Pulli
Kristian Pulli valmistautui ennätyskauteensa pitkällä leirillä poikkeusoloissa Floridassa. Kuva viime kesän Euroopan joukkuemestaruuskilpailuista Puolasta.AOP

Suomen yleisurheilun kärkinimistä osa on vielä valmistautumassa kesän kilpailukauteen, mutta muutamat ovat aloittaneet harvinaisen räväkästi.

Ensimmäisen kahden viikon aikana yleisurheilukentillä on nähty peräti viisi yleisen sarjan Suomen ennätystä, joista kaksi virallisissa lajeissa. Kristian Pulli paranteli pituushypyn Suomen ennätystä lukemiin 827 ja Krista Tervo heitti moukarin uudeksi SE:ksi 71,93

– Harvoin on näin hyvällä prosentilla varsinkaan alkukesästä saatu ulosmitattua niitä tehoja, mitä on kevään aikana saatu harjoittelusta, Suomen Urheiluliiton valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkola toteaa Yle Urheilulle puhelimitse.

Koronavirusepidemian takia hieman myöhästyneen alkukauden onnistumisia seurannut Niemi-Nikkola on varma, että samaa herkkua saadaan nauttia tänä kesänä enemmänkin.

– Nythän mennään normaalia toukokuuta eli kilpailuun valmistavan kauden loppua, kausi alkaa kunnolla vasta heinäkuun vaihteessa. Nyt siellä on vielä puolet joukoista, jotka kaivaa vielä lähtökuoppia kilpailukauteen.

Krista Tervo
Krista Tervo paransi kauden avauskisassaan ennätystään 1,75 metriä. Kuva viime kesän Kalevan kisoista.SUL-arkisto

Unirytmi parantunut

Kari Niemi-Nikkola näkee alkukesän mainioihin suorituksiin useita eri syitä, sillä poikkeuskevät on muuttanut yksittäisten yleisurheilijoiden harjoittelua hieman eri tavalla.

Jotkut ovat joutuneet soveltamaan harjoittelua paljonkin, koska pääsyä lajisuorituspaikoille ei ole ollut. Kotimaan kapea kärkiurheilijoiden joukko sen sijaan on päässyt erityisluvalla harjoittelemaan tyhjässä urheiluhallissa jopa normaalia paremmissa olosuhteissa.

Pituushypyn tuore SE-mies Kristian Pulli ja pika-aituri Annimari Korte viettivät melko normaalin kevään, vaikkakin poikkeusoloissa Yhdysvaltojen Floridassa. Pulli ehti Floridaan maaliskuussa juuri ennen kuin rajat suljettiin ja leireili siellä toukokuuhun asti.

Kari Niemi-Nikkola
Suomen urheiluliiton valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkola.Pekka Sipola / AOP

Niemi-Nikkola kertoo, että SUL on teettänyt tänä keväänä laajan urheilijakyselyn, jossa kysyttiin urheilijoilta jo päätettyjen teemojen lisäksi myös korona-aikaan liittyviä asioita. Toukokuussa lähetetyn kyselyn vastausaika on vielä kesken. SUL:ssa on kuitenkin jo nyt saaduista vastauksista huomattu, että yllättäen moni urheilija on kokenut poikkeusaikana myönteisiä asioita omassa arjessaan.

– Mainittiin sellaisia asioita kuten unirytmi sekä levon ja rasituksen suhde ovat parantuneet, pienten vammojen parantelu on rauhallisempaa ja kiireettömämpää. On myös ikään kuin ehtinyt miettiä omaa suhdettaan urheilemiseen. Omat tavoitteet ovat monella selkeytyneet, Niemi-Nikkola kertoo.

Harjoittelussa palattu vuosikymmeniä taaksepäin

Valmennusjohtajan mukaan alkukesän tulostason analysointi on vielä ennenaikaista, mutta hänen käsityksensä mukaan tavallisena keväänä tehoharjoituksia suhteessa palauttaviin ja matalatehoisiin harjoituksiin tehdään kenties liikaa.

Syynä siihen ovat muun muassa lyhyet etelänleirit, joilla kahdessa tai kolmessa viikossa yritetään saada mahdollisimman paljon tehoja irti.

– Nyt on ehkä maltettu tehdä pidempään matalatehoisia harjoituksia ja tehoharjoitukset ovat sitten jääneet vähän myöhempään kevääseen. Se mahdollistaa sen, että kroppa sitten kestää ne kovatehoiset harjoitukset, Niemi-Nikkola kertoo.

Annimari Korte
Annimari Korte avasi kautensa Lahdessa 100 metrin aitajuoksussa huippuajalla 12,84.Juha Tamminen / AOP

Pullin ja Kortteen kohdalla ei puhuta lyhyestä leiristä, jossa tehoja kahmitaan turhankin paljon lyhyessä ajassa.

– He olivat Floridan-leirillä niinkin pitkän ajanjakson kuin 6–8 viikkoa, siinä ehtii antaa itselleen mahdollisuuden ja aikaa palautua.

Puutteellisten harjoitusolosuhteiden takia moni urheilija on palannut keväällä niin sanottuun perusharjoitteluun.

– Nämä harjoittelumuutokset ovat hyvin yksilöllisiä. Voimaharjoittelua on pystytty soveltamaan harjoituspaikoissa. Pienipiirteistä tekniikkaharjoittelua on päästy tekemään vähemmän. On palattu ikään kuin monta vuosikymmentä taaksepäin, tämä on ollut "back to basics" -oppitunti useimmalle urheilijalle, Niemi-Nikkola kuvailee.

Hyvät tulokset eivät johdu paineettomuudesta

Kauden 2020 piti olla iso yleisurheilukesä, mutta Tokion olympialaiset siirrettiin ja yleisurheilun EM-kilpailut Pariisissa peruttiin koronaviruspandemian takia.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto World Athletics (WA) myös päätti huhtikuussa, ettei kesään 2021 siirrettyjen olympialaisten tulosrajoja hyväksytä ajalta 6.4.2020–30.11.2020. Tulospaineet siis hälvenivät yksi kerrallaan kesän lähestyessä.

Niemi-Nikkola ei kuitenkaan usko, että alkukauden hyvät tulokset johtuvat paineettomuudesta. Moni yleisurheilija päinvastoin saa itsestään irti kovan kilpailutilanteen ympärillä.

– Esimerkiksi Kristian Pulli ja Annimari Korte ovat olleet kovissa paikoissa ja tehneet kovaa tulosta aikaisemminkin, eli ei tuo paineettomuus heidän tulostaan selitä. Suurin osa urheilijoista on pahoillaan, ettei arvokisoja ole, ja silti he pystyvät tekemään tätä tulosta.

Mörö
Myös epävirallisilla matkoilla on tehty Suomen ennätyksiä tänä kesänä. Oskari Mörö juoksi 200 metrin aitojen SE:n 23,24 Lahdessa 7. kesäkuuta.Juha Tamminen / AOP

Valmennusjohtajaa toki harmittaa, ettei kovassa kunnossa olevat urheilijat pääse kilpailemaan Euroopan ja maailman parhaita vastaan arvokisoissa tänä kesänä. Esimerkiksi kaksi vuotta sitten suomalaisurheilijat jäivät Berliinin EM-kisoissa mitaleitta. Jos Pariisissa kilpailtaisi tänä vuonna, olisivat odotukset selvästi korkeammalla.

Niemi-Nikkola muistuttaa, että tasonnosto tänä kesänä tarkoittaa sitä, että olympiavuoteen valmistautuminen aloitetaan niin ikään entistä korkeammalta tasolta.

– Huippu-urheilu on pitkäjänteistä kehitystyötä. Huippu-urheilijat ovat olleet terveinä tämän harjoituskauden ja saaneet ulosmitata sen kilpailuissa, joten he pääsevät hyvistä lähtökohdista seuraavaan harjoituskauteen. Vuosi 2022 on sitten yleisurheilun huippukesä, kun on EM- ja MM-kisat.

Lue myös:

Yle Urheilun asiantuntija nosti esiin hätkähdyttävän faktan Kristian Pullin SE-hypystä: "Se kuvaa sitä, miten kovasta tuloksesta nyt puhutaan"

"En tajua itsekään, mitä on tullut tehtyä" – Kristian Pulli hieraisi silmiään, kun merkittävä tekniikkamuutos toi SE:n kauden ensimmäisessä kisahypyssä

Valmentaja vertasi uuden pikajuoksun SE-miehen kuntoa Markus Pöyhösen huippuvuosiin – "Odotamme paljon tältä kesältä"

Annimari Korte juoksee ikäisekseen huippuharvinaista vauhtia – Yle Urheilu avaa, miten poikkeuksellinen Lahden-aika oli oikeasti ja minkälainen pommi on vasta kytemässä

"Se on aina kiva, kun oma nimi loistaa ennätyskirjoissa" – kesken harjoituskautensa 200 metrin SE:n aitonut Neziri pohti syitä suomalaisten hurjalle ennätysvireelle

Asiantuntija räväyttää kovan ennustuksen Annimari Kortteen tulevaisuudesta – luvassa aika, jolla noustaan maailman eliittiin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat