Suora

  • Urheiluruutu
  • Heikki Nivan on valittava: Snookerammattilainen tai voimisteluvalmentaja
  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon naisten maaottelu AUT - FIN
  • AUT - FIN

Ilves puolustaa tosissaan cupin mestaruutta – tiivis alkukausi kuitenkin laittaa pelaajat koville: "Ihan varmasti tulee vammoja"

Veikkausliigaseura Ilveksen päävalmentaja Jarkko Wiss kertoo, että ulkomaalaisseurat ovat olleet kiinnostuneita Ilves-pelaajista.

Tampereen Ilves (Jalkapallo)
ilves
Ilves on vähentänyt harjoitusotteluiden määrää loukkaantumisriskiä silmällä pitäen.AOP

Jalkapallokausi on jo potkaistu käyntiin naisten osalta, mutta tiistaina 16. kesäkuuta kausi jatkuu myös miesten Veikkausliigan joukkueilla, kun Suomen cupin neljännesvälierät pyörähtävät käyntiin neljällä ottelulla.

Suomen cupin hallitseva mestari Ilves lähtee Suomen cupin ratkaisupeleihin puhtaalla pelillä. Joukkue selätti liigajoukkueiden välisen B-lohkon ilman ainuttakaan tappiota, joten Ilves on pelannut peräti 14 cupin ottelua peräjälkeen ilman häviöitä.

Ilveksen päävalmentaja Jarkko Wissin mukaan talven cup-ottelut palvelivat hyvin kauteen valmistautumista ja fyysistä harjoittelua, sillä Ilves sai kierrätettyä kokoonpanossaan pelaajia laajalta rintamalta.

Vaikka talven ottelut pelattiinkin pitkälti harjoittelemisen kannalta, lähtee Ilves ratkaisupeleihin tosissaan.

– Cup on edelleen lyhin ja helpoin tie Euroopan kentille, joten olemme tosissaan mukana. Toivottavasti pärjäämme mahdollisimman pitkälle, Wiss sanoo Yle Urheilulle.

Loukkaantumiset iso riski

Vaikka Ilves lähteekin aidosti kilpailemaan cupin mestaruudesta, kausi alkaa vain kahden viikon päästä ja myös tamperelaisten on mietittävä pelaajiin kohdistuvaa loukkaantumisriskiä.

Esimerkiksi Saksan kahdella korkeimmalla sarjatasolla nähtiin kauden avausviikonloppuna jopa 14 loukkaantumista, joka on yli kolme kertaa tavallista ottelukierrosta enemmän.

Wiss kertoo, että Ilveksessä on koitettu huomioida loukkaantumisriskiä mahdollisimman paljon.

– Olemme pyrkineet vähentämään palauttavassa harjoittelussa kaikkea iskuttavaa. Olemme myös koittaneet huolehtia liikkuvuudesta ja fyysisistä harjoitteista, jotta lihakset olisivat mahdollisimman hyvässä kunnossa. Tälleille ja iskuille ei voi mitään, mutta lihasrasitusta pystyy säätelemään.

Ilves on loukaantumisriskin vuoksi pelannut tietoisesti vain yhden harjoitusottelun SJK:ta vastaan ennen cupin otteluita.

– Palautumista täytyy miettiä ja seurata jokaisen pelaajan kohdalla ja katsoa, miten kroppa reagoi. Ihan varmasti tulee vammoja ja se on yksi syy, miksi emme ole hirveästi pelanneet, Wiss sanoo.

Jarkko Wiss
Jarkko Wiss kertoo, että Ilveksestä saattaa myydä nollasta kolmeen pelaajaa.AOP

Tuttu vastustaja viime vuodelta

Ilves kohtaa neljännesvälierissä kotkalaisen KTP:n, jonka tamperelaiset voittivat vuosi sitten Kotkan Arto Tolsa -areenalla 2–0-lukemin. Wiss arvoi, että joukkuepelaaminen tulee olemaan tiistaina ratkaisevassa roolissa, sillä KTP nauttii pallonhallitsemisesta.

– Olemme nyt pari viikkoa valmistautuneet heitä vastaan. Prässin oikein ajoittaminen on tärkeää. Jos heitä vastaan lähtee vain yksi tai kaksi pelaajaa prässäämään, niin aika nopeasti heidät pelataan ulos, Wiss sanoo.

– Jos KTP saa ensimmäisen maalin, niin silloin me joudumme juoksemaan aika paljon ja se on tällä kelillä on melko raskasta.

"HJK on ykkössuosikki"

Koronaviruspandemia muokkasi Veikkausliiga-seurojen valmistautumista kauteen merkittävästi, sillä ryhmäharjoittelun sijaan pelaajat joutuivat harjoittelemaan pitkän aikaa yksin. Wiss arveleekin, että kauden aikana voi tulla isojakin heilahduksia joukkueiden pelivireessä.

– Tässä on paljon kysymysmerkkejä. Miten joukkueet ovat ylläpitäneet kuntoaan ja mikä on heidän vireensä. Joku joukkue voi löytää nopeasti kultaisen langan ja jollain se voi kadota.

– Varmasti HJK on noilla hankinnoillaan ykkössuosikki ja muut miettivät, miten tämä lähtee liikkeelle, Wiss muotoilee.

Ilveksen pelaajat kiinnostaa

Wiss on kuitenkin luottavainen myös omaan joukkueeseensa, josta löytyy paljon tasaväkisiä pelaajia taistelemassa pelipaikoista.

Kysymysmerkkejä syksyn lopullisesta kokoonpanosta kuitenkin riittää. Esimerkiksi Lauri Ala-Myllymäen siirtymisestä kovempiin sarjoihin on puhuttu useampana kesänä.

– Meiltä voi lähteä vielä nollasta kolmeen pelaajaa ulkomaille. Yksi tarjous tuli jo ja näyttää siltä, että se varmaan menee läpikin.

– Jos saamme muutaman pelaajan myytyä, niin ehkä meille tulee muutama nuori ja vähän kokeneempikin sisään. Katsotaan, Wiss pyörittelee.

Poikkeusajan sääntömuutos kuitenkin mahdollistanee myös nuorille näytönpaikkoja, sillä aiemman kolmen vaihdon sijasta kesän Veikkausliiga-otteluissa voi vaihtaa viisi pelaajaa.

– Olemme Veikkausliigan mittapuulla melko pienen budjetin joukkue, mutta onneksi meillä on vahva juniorituotanto. Meidän täytyy hyödyntää heidän vahvoja erityisominaisuuksia, Wiss sanoo.

Lue myös:

Veikkausliigan sarjanousija on myynyt "liikaa kausikortteja" – kaikki eivät mahdu katsomoon, vaikka hallitus lievensi yleisörajoituksia

Ilves teki merkittävän päätöksen – saa katsomoihin todennäköisesti reilusti enemmän yleisöä kuin muut: "Tämä oli meille pelastava enkeli"

Veikkausliiga julkaisi otteluohjelmansa – europelien aikataulumuutokset saattavat sotkea myös Suomen otteluohjelmaa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat