Hyppää sisältöön

Maalivahti järkyttyi erotuomarin rasistisesta heitosta Ruotsin jalkapalloliigassa – avautui asiasta vasta vuotta myöhemmin: "Aivan sairasta"

Erotuomari Martin Strömbergssonin mukaan kyseessä oli pahasti pieleen mennyt vitsi, jota hän ei tarkoittanut rasistiseksi.

Ruotsin ja Guinean kaksoiskansalainen Aly Keita toivoo, ettei kukaan pelaaja joudu jatkossa kokemaan rasismia jalkapallokentällä tai sen ulkopuolella. Kuva: AOP

Ruotsin jalkapallon miesten pääsarjassa Allsvenskanissa pelaavan Östersunds FK:n maalivahti Aly Keita on kertonut rasistisesta välikohtauksesta, joka tapahtui ottelussa Gif Sundsvallia vastaan viime vuonna. Asiasta kertoi muun muassa ruotsalaislehti Expressen (siirryt toiseen palveluun).

– Viime vuonna erotuomari sanoi minulle: "Lopeta puhuminen ja mene takaisin maalille, jotta he voivat heittää banaaneja sinulle", Keita, 33, kertoi ÖFK:n maanantaina julkaisemassa podcastissa.

Keita, jonka sukujuuret ovat Guineassa, huomautti erotuomari Martin Strömbergssonille tämän asiattomasta ja rasistisesta käytöksestä heti.

– Hän pyysi anteeksi ja sanoi, ettei tarkoittanut sanoa niin. Minusta on aivan sairasta, että hän sanoi jotakin sellaista. Minulta kesti vähän aikaa tajuta, mitä hän sanoi. Olin todella vihainen, Guinean maajoukkueessakin torjunut Keita kertoi.

– Olin shokissa, Keita sanoi myöhemmin Expressenille.

Strömbergsson kertoi maanantaina Expressenille katuvansa lausahdustaan syvästi. Hänen mukaansa se oli vain vitsi, eikä missään nimessä tarkoitettu rasistiseksi.

– Sanon tuota maalivahdeille, että "mene takaisin häkkiisi ja annan sinulle banaanin". Se on vanha vitsi, eikä sillä ole mitään tekemistä sen kanssa, että Keita on tummaihoinen. Olen samaa mieltä siitä, että sen sanominen oli hirvittävä virhe. Olen soittanut koko joukkueelle ja puhunut asiasta. Olen tosi pahoillani, Strömbergsson sanoi.

Erotuomarin anteeksipyyntöön tyytyväinen Keita myöntää Expressenille, ettei ole kokenut mitään vastaavaa Ruotsin pääsarjatason jalkapallossa. Ruotsissa syntynyt maalivahti on kuitenkin aiemmin kuullut alemmilla sarjatasoilla rasistista huutelua.

– Kun minulta kysyttiin (podcastissa) rasismista, päätin kertoa tästä, koska en halua kenenkään toisen tummaihoisen pelaajan kokevan rasismia. Kenenkään ei pitäisi joutua kokemaan sitä, kentällä tai sen ulkopuolella.

Östersunds FK:n seurajohdolle Keitan avautuminen tuli yllätyksenä. Seura ei ole vielä ottanut asian tiimoilta yhteyttä Ruotsin jalkapalloliittoon.

– Tällaista ei pitäisi tietenkään tapahtua. Tuemme Alya tässä asiassa ja aiomme jutella hänen kanssaan vielä lisää. Olemme yksi Allsvenskanin monikulttuurisimmista seuroista, ja meille on tärkeää puhua näistä asioista. Aiomme tehdä selväksi pelaajillemme, ettei tällaista käytöstä pidä katsoa läpi sormien, Östersunds FK:n tiedottaja Niclas Lidström sanoi.

Aftonbladetin mukaan (siirryt toiseen palveluun)Martin Strömbergsson asetettiin maanantaina väliaikaiseen toimitsijakieltoon vähintään siksi aikaa, kun tapausta selvitetään. Hänen oli määrä tuomaroida torstaina Allsvenskanin ottelussa, jossa Keitan edustama Östersund kohtaa Siriuksen.

Päivitetty kello 23.54: Lisätty maininta Martin Strömbergssonin hyllytyksestä.

Lue myös:

USA:n jalkapalloliitto sallii polvistumisen kansallislaulun aikana

"Black Lives Matter" korvaa sukunimen – Valioliiga hyväksyi pelaajien rasisminvastaisen kampanjan

NFL-pomo näytti Trumpille hauista ja asettui viimein mustiin kohdistuvaa poliisiväkivaltaa protestoivien pelaajien puolelle: "Olimme väärässä, kun emme kuunnelleet aikaisemmin"

Koripallolegenda Jordan lahjoittaa 100 miljoonaa dollaria rasismin vastaiseen työhön – "Vaikka paljon on jo tapahtunut, pahin pysyy samana"