Huippusiirron Ranskaan saanut suomalaislupaus sanoo suoraan kovat tavoitteensa – Suvi Kokkosta, 20, ei kiinnosta istua penkillä: "Olen valmis"

Keski-Suomen nuori lentopallolahjakkuus aikoo säväyttää Nantesissa hyvällä hyökkäyspelaamisellaan.

urheilu
Suvi Kokkonen. lentopalloilija, Laukaa, Nantes Ranska
Isto Janhunen /Yle

JYVÄSKYLÄ. Suomalaiset kärkilentopalloilijat eivät ole levänneet laakereillaan, vaikka kesä on kukkeimmillaan. Esimerkiksi naisten maajoukkue on pitänyt kesän aikana ryhmäharjoituksia eri kaupungeissa ja yksittäiset maajoukkuepelaajat tekevät töitä tulevaa kautta varten, joka alkaa aikanaan koronaviruksen hellittäessä.

Naisten maajoukkueen nuorelle huippupelaajalle, 20-vuotiaalle Suvi Kokkoselle kesä on erittäin tärkeä valmistautumisjakso syksyllä alkavalle ammattilaisuralle. Kotonaan Jyväskylän seudulla kesää viettävä Kokkonen suuntaa Suomen liigasta Ranskan huippuseuran Nantesin riveihin.

– Pääpaino on ollut kesän aikana fysiikkaharjoittelussa ja sellaisessa treenissä mitä kauden aikana ei paljoakaan ehdi tehdä. On pelaajasta itsestään kiinni, miten hyvin harjoitukset tekee, Kokkonen painottaa Yle Urheilun haastattelussa.

– Nopeutta olen pyrkinyt kehittämään, sillä Ranskan liigan peleissä tempo on Suomen liigaa luonnollisesti kovempi, hän korostaa.

Hämeenlinnan Lentopallokerhossa kolme edelliskautta pelannut Kokkonen hyppää pelillisesti aivan uusiin sfääreihin, kun edessä ovat Ranskan huippuliigan pelit sekä myös Mestarien liigan ottelut.

– Olen sanonut kotona monta kertaa, että odotan todella paljon sitä, että pääsisin jo Ranskaan. Sanoisin, että juuri tulevaa kautta odotan enemmän kuin aiemmin, Kokkonen hehkuttaa hymyssä suin.

– Ulkomaille pääsy pelaamaan on ollut unelmani jo pitkään. On todella jännää, että nyt tämä vihdoin tapahtuu, hän jatkaa.

Kokkoselle on karttunut nuoresta iästään huolimatta jo paljon kansainvälistä kokemusta. Hänellä on esimerkiksi yli 60 maaottelua Suomen paidassa, mukaanlukien viime EM-kisat.

– Suvi on sopivalla tavalla vielä nuori 20-vuotiaana, mutta ei silti enää mikään juniori. Nyt hänelle on hyvä aika lähteä, naisten maajoukkueen päävalmentaja Tapio Kangasniemi evästää.

Ammattilaisseura isolla A:lla

Nantes ei ole suomalaisille naispelaajille mikään tuntematon paikka, sillä seuran riveissä on pelannut takavuosina mm. Yle Urheilun nykyinen asiantuntija, maajoukkueen ex-kapteeni Pauliina Vilponen. Ranskalaisseurassa jatkaa edelleen ammattilaisuraansa maajoukkueen kärkinimi Kaisa Alanko.

– Nantes on todella voitonnälkäinen ja ammattimainen seura. Ympäristö on siitä huolimatta ymmärtäväinen ja empaattinen pelaajia kohtaan, erityisesti Suvin kaltaiselle nuorelle pelaajalle. Hänen on varmasti helppo lähteä sinne, Pauliina Vilponen taustoittaa.

– Nantes hakee ulkomailta kokemusta sekä sellaisia runkopelaajia, jotka pystyvät johtamaan joukkuetta sekä myös tukemaan seuran omia nuoria pelaajia, Vilponen jatkaa.

Maajoukkueen päävalmentaja Tapio Kangasniemi tietää, mitä pelaajalta vaaditaan Ranskassa.

– Ranskan liiga on tekninen sarja eli kaikki ominaisuudet pitää pelaajalla olla hyvällä tasolla. Jos teet pisteitä joka ilta, niin se auttaa menestymään siellä. Uutena ja nuorena pelaajana olisi tärkeintä saada peli heti hyvin käyntiin, hän toteaa.

Volley-Ball Nantes on haarukoinut tarkkaan Suvi Kokkosen avut ja taidot kentällä eli mikään kirjoittamaton kortti hän ei ranskalaisseurassa ole.

– Seura tietää, että olen vahva ja fyysinen pelaaja. He tietävät hyökkäyspelaamiseni taidot ja aion antaa sillä saralla paljon, Kokkonen vakuuttaa.

Ulkomaalaisvahvistuksen odotetaan olevan naisten huippulentopallossakin kaikkea muuta kuin pelkkä rivipelaaja. Vahvistuksen on oltava lisäarvoa joukkueelleen tuova pelaaja.

– Suvilta odotetaan tietysti johtavaa roolia joukkueessa ja peliaikaa on hänelle luvassa. Mikään ei tule kuitenkaan ilmaiseksi vaan iso rooli on ansaittava, Pauliina Vilponen sanoo suoraan.

– Suvi on hyökkäävä pelaaja. Uskon, että seura hakee häneltä nimenomaan tätä ominaisuutta, vaikka Suvi on hyvä vastaanottajakin, hän jatkaa.

Tilanne verkolla, kuvattuna kattokameralla
Tomi Hänninen

”Haluan haastaa itseäni”

Ammattilaisuransa aloittava Suvi Kokkonen on käynyt keskusteluja ranskalaisen huippuseuran odotuksista nuorta suomalaispelaajaa kohtaan. Kokkonen on ilmoittanut, ettei penkillä istuminen häntä kiinnosta vaan tarkoitus on kuulua heti Nantesin pelaajiston ydinryhmään.

– Minulta odotetaan, että näytän pelaajana itsestäni hieman erilaisia puolia, jotka hyödyttävät joukkuetta. Lähden taistelemaan vakiopaikasta joukkueessa ja siitä ajatuksesta, että saan pelata mahdollisimman paljon, Kokkonen sanoo.

Suomen Mestaruusliigan parhaaksi pelaajaksi keväällä 2019 valittu laukaalainen on syksyllä uusien kokemusten äärellä, kun sarja aikanaan käynnistyy.

– Haluan kokea juuri sen, millaista on pelata Ranskan kaltaista liigaa ja haluan myös haastaa itseäni mahdollisimman paljon. Tottakai Mestarien liigan peleihin pääseminen on todella hieno juttu.

Realismi ei kuitenkaan unohdu Suvi Kokkosen ajatuksissa.

– Tiedostan tietysti sen, että olen vielä todella nuori siihen liigaan. Koen, että olen silti valmis pelaamaan ja ottamaan uuden askeleen urallani eteenpäin. En välttämättä saisi Suomessa enää sellaista kehitysaskelta, mitä saan nyt Ranskaan lähtiessäni, hän toteaa.

Entä miten nuorelta suomalaiselta taittuu aina haasteellinen ranskan kieli?

– Osaan ihan perussanoja ja olen koulussa muutaman kurssin harjoitellut. En sanoisi, että ranskan kieli on hallussa mutta kyllä pärjään, Suvi Kokkonen nauraa.

Lue myös:

Lentopallomaajoukkueen laituri Suvi Kokkonen siirtyy Ranskan liigan huippuseuraan

Kapteeni oli syystäkin ylpeä joukkueestaan – Suomen lentopallonaiset osoittivat kuuluvansa arvokisoihin: "Se oli pienistä jutuista kiinni, että pallo ei pomppinut meille"

Kommentti: Suomen lentopallonaisten EM-turnaus kääntyi pettymykseksi, mutta herätti odotuksia kirkkaammasta tulevaisuudesta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat