1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Huuhkajat

Missasitko Ylen herkullisen jalkapallon nostalgiaviikonlopun? Katso arkiston helmiä ja mielenkiintoisia vieraita vilisevät lähetykset Yle Areenasta

Yle Urheilun nostalgiaviikonlopun lähetyksissä nautittiin muun muassa yleisön toivomista EM-muistoista ja koettiin kattava läpileikkaus suomalaisen jalkapalloilun eri vuosikymmeniltä kolmen maajoukkuepäävalmentajan kokemusten kautta.

Tanska–Saksa-finaali vuodelta 1992 oli katsojien toivotuin muisto. Kuva: Getty Images

Houkutteliko mainio sää nauttimaan ulkoilmasta viikonloppuna tai oliko kiire mökkihommien kanssa ja missasit Yle Urheilun massiivisen jalkapallon nostalgiaviikonlopun? Ei hätää. Lähetykset ovat katsottavissa jälkikäteen Yle Areenasta.

Nostalgiaviikonlopussa keskityttiin kahteen pääteemaan: Jalkapallon EM-kisojen historiaan yleisön toiveiden kautta ja suomalaisen jalkapalloilun mielenkiintoisiin tarinoihin kolmen maajoukkuevalmentajan johdolla.

Perjantai 12.6. (siirry lähetykseen klikkaamalla alla olevaa otsikkoa)

Yle Olohuone: Futiskesän toiveilta

Toiveillassa nähtiin yleisön toivomia EM-kisojen hetkiä, pureuduttiin tarinoihin ja aiheisiin niiden ympärillä sekä kisailtiin EM-tietämyksestä. Lähetyksessä nähtiin studiovieraina Erkka V. Lehtola ja Juho Rantala. Mukana oli myös muita jalkapallopersoonia.

Lauantai 13.6.

Yle Olohuone: Futiskesän Suomi-päivä

Suomi-päivässä keskityttiin ohjelman nimen mukaisesti suomalaiseen jalkapalloiluun. Studiovieraina olivat kolmen eri aikakauden Suomen maajoukkuevalmentajat Martti Kuusela, Antti Muurinen ja Markku Kanerva.Niin ikään lauantaissa nähtiin yleisön toiveita – tällä kertaa Suomen maajoukkuepeleistä. Kattavassa Suomi-päivässä oli mukana myös muita jalkapallovieraita, kuten Paulus Arajuuri ja Anne Mäkinen.

Sunnuntai 14.6.

Yle Olohuone: Futiskesän retrolähetys

Retrolähetyksessä palattiin vuoteen 1992 ja aiheisiin sen aikakauden ympärillä, sillä jalkapallomaailma muuttui 90-luvun alussa varsin radikaalisti. 1992 EM-finaali Tanska–Saksa oli myös katsojien toivotuin muisto. Studiovieraana Erkka V. Lehtola.

Lue myös:

Yksinkertainen sääntömuutos mullisti jalkapallomaailman vuonna 1992 – "Merkittävä vaikutus pelin laatuun ja yleisön mielenkiintoon"

Tanska teki vuonna 1992 yhden kaikkien aikojen urheiluihmeistä, vaikka joukkueen ei edes pitänyt olla EM-kisoissa mukana – finaalisankarin taustalla surullinen tragedia

Litmasen, Forssellin ja muiden legendojen koskettavat videotervehdykset saivat hymyn Martti Kuuselan, Antti Muurisen ja Markku Kanervan huulille: "Viime vuosien aikana olen vuodattanut kyyneleitä todella monta kertaa"

Maan tunnetuimmaksi pirtusalakuljettajaksi noussut Dannyn isoisä oli Suomen jalkapallosankari olympialaisissa – haaveet historiallisesta mitalista haihtuivat kosteaan illanviettoon

Suomen historiallinen EM-jymypaukku yllätti joukkueenkin ja lennot jouduttiin vaihtamaan uusiin – menestyksen ansiosta pelaajien ei tarvinnut enää pukeutua 15 vuotta vanhoihin vaatteisiin

"Elämää mullistavat" kokemukset yhdistävät monia maajoukkuepelaajia – nuorten arvoturnaukset ovat Huuhkajien ja Helmarien menestykselle elinehto: "Koko sirkus on niin erilaista"

Suomalaisen jalkapallon unohdettu sankaritarina vei maajoukkueen EM-finaaliin – saavutusta juhlittiin Irwin Goodmanin sävelin: "Kun on finaaliin päästy, niin antaa mennä vaan"

"Passi-Jussi" oli kaatamassa Hollantia Sami Hyypiän rinnalla, mutta pari vuosikymmentä myöhemmin maksakirroosi vei sairaalaan – "Jalkapallo ja alkoholi kulkivat käsi kädessä koko matkan"

Kun aikuisten miesten itkulle ei ollut tulla loppua – kansan snookermestari Jimmy White on häkellyttävä sukupolvikokemus, jota vain harva suomalainen voi ymmärtää

"Tapa minut, jos rakastat minua", Roberto Baggio vaikeroi äidilleen sairasvuoteelta – sitten hän uhmasi lääkärin karua ennustetta ja nousi maailman parhaaksi jalkapalloilijaksi