Suora

  • Urheiluruutu
  • Tenniksen Ranskan avoin turnaus
  • Takaisin maalle! Perttu Hyvärinen hiihtää arvokisamitaleista ladulla, mutta tulevaisuuden unelmat löytyvät pellolta ja metsästä
  • Urheiluruutu

Tenniksen US Open aiotaan järjestää huippupelaajien epäilyistä huolimatta – New York Timesin mukaan vahvistus tulee tällä viikolla

US Open on tarkoitus pelata tavallisena ajankohtana elo-syyskuun vaihteessa.

tennis
Yleiskuvaa tenniksen US Openista
Yleisöä US Openissa ei tänä vuonna nähdä.AOP

Yhdysvaltain tennisliitto USTA aikoo ilmoittaa virallisesti tällä viikolla, että grand slam -turnaus US Open järjestetään tänä vuonna normaalilla paikallaan elokuun lopussa ja syyskuun alussa, vaikka monet huippupelaajat ovat suhtautuneet kriittisesti asiaan. Asiasta kertoo New York Times. (siirryt toiseen palveluun)

Turnaus järjestettäisiin 31. elokuuta – 13. syyskuuta ilman yleisöä ja muutenkin tiukoin turvajärjestelyin. US Open on tavallisesti viimeinen tennisvuoden neljästä grand slam -turnauksesta, mutta koronaviruspandemian vuoksi Ranskan avoimet on tarkoitus järjestää US Openin jälkeen. Wimbledon jää tänä vuonna kokonaan väliin ensimmäistä kertaa toisen maailmansodan jälkeen.

ATP- ja WTA-kiertueet, turnauksen pääsponsorit ja tv-kanava ESPN tukevat turnauksen järjestämistä. Sille tarvitaan vielä hallituksen virallinen hyväksyntä.

– Tiimimme on tehnyt kirjaimellisesti kellon ympäri töitä keksiäksemme keinot, joilla voimme järjestää US Openin turvallisesti, USTA:n puheenjohtaja Patrick Galbraith sanoi.

Tenniskiertueiden on uskottu jatkuvan viimeisten lajien joukossa koronaviruspandemian jälkeen, koska turnauksia pelataan ympäri maailmaa ja pelaajat tulevat maapallon kaikilta kolkilta. Tilanteen pitäisi olla hyvä joka puolella maailmaa, jotta kaikki pelaajat pääsisivät matkustamaan turnauksiin turvallisesti.

Lisäksi US Open järjestetään New Yorkissa, missä koronatilanne on ollut erityisen vaikea.

Tiukat turvajärjestelyt

Turnauksen turvajärjestelyistä suunnitellaan tiukkoja. Pelaajia testattaisiin ja he asuisivat lentokenttähotellissa. Pelaajien lukumäärää vähennettäisiin niin, että kaksinpeleissä ei olisi karsintoja lainkaan ja nelinpelien kaavioita pienennettäisiin.

Suunnitelmissa on myös se, että jokainen pelaaja voisi ottaa mukaansa vain yhden henkilön, käytännössä valmentajan. Supertähdillä on yleensä iso tiimi mukanaan. Maailmanlistan ykkönen Novak Djokovic onkin arvostellut suunnitelmia tiukasti.

– Emme saisi käydä Manhattanilla. Meidän pitäisi nukkua lentokenttähotelleissa, ja meidät testattaisiin kahdesti tai kolmesti viikossa. Lisäksi jokainen pelaaja saisi tuoda mukanaan vain yhden henkilön, mikä on todella mahdotonta. Tarvitsemme valmentajan, fysiikkavalmentajan ja fysioterapeutin, Djokovic sanoi reilu viikko sitten.

Novak Djokovic kuvassa
Novak Djokovicin mukan on mahdotonta tulla US Openiin vain yhden valmentajan kanssa.AOP

Djokovicin näkemystä on myös arvosteltu elitistisenä.

– Ei se ole iso juttu, jos saa olla vain yksi henkilö mukana. Suurin osa pelaajista matkustaa vain yhden valmentajan kanssa. Kaikilla ei ole fysiikkavalmentajia ja fysioterapeutteja mukana kuten Novakilla, brittipelaaja Dan Evans huomautti.

Epäilyksiä ovat esittäneet monet muutkin. Rafael Nadal totesi pari viikkoa sitten, että ei lähtisi New Yorkiin siinä tilanteessa joka silloin oli. Miesten tenniksen kolmas supertähti Roger Federer on joka tapauksessa koko loppuvuoden sivussa polvioperaation vuoksi.

Myös naisten maailmanlistan ykkönen ja kakkonen Ashleigh Barty ja Simona Halep ovat esittäneet varauksia US Openin suhteen. Sen sijaan maailmanlistan kolmonen Karolina Pliskova suhtautui New York Timesissa positiivisesti turnauksessa pelaamiseen.

– Joskus meidän täytyy aloittaa. Vaikka se olisi ensi vuonna, joku on kuitenkin kipeänä, joten se ei ole koskaan super-super-turvallista. Sitä parempi, mitä aikaisemmin aloitamme, Pliskova sanoi.

Pliskovakin haluaisi valmentajan lisäksi fysioterapeutin mukaan. USTA:n tiedottaja Chris Widmaier sanoikin, että mukaan otettavien henkilöiden lukumäärä ei ole vielä lopullinen, vaan se voi nousta esimerkiksi kahteen.

USTA:n suunnitelmiin kuuluu myös se, että Cincinnatin Masters-turnaus siirrettäisiin New Yorkiin ja pelattaisiin juuri ennen US Openia. Näin luotaisiin "tenniskupla" New Yorkiin ja vähennettäisiin matkustamista.

Lue myös:

Djokovicin mielestä tenniskauden jatkolle suunnitellut varotoimet ovat niin äärimmäisiä, että US Openiin osallistuminen olisi mahdotonta

Ranskan avointen järjestäjät haluavat katsojat mukaan tennisjuhlaansa

Polvioperaatio vaati paikkailua – Roger Federer ottaa välivuoden ja tähtää kentille vasta 2021

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat