Lentopallomaajoukkueen päävalmentaja Joel Banks lähti "road tripille" tutustumaan suomalaiseen seuratoimintaan – "Yritämme käyttää tämän ajan hyväksi"

Suomen lentopallomaajoukkueen päävalmentaja Joel Banks käy muun muassa Kokkolassa, Sastamalassa ja Salossa kesän aikana.

Joel Banks. Kuva: Tomi Hänninen

Suomen miesten lentopallomaajoukkueen päävalmentaja Joel Banks on Suomen kiertueella. Maajoukkueen luotsi haluaa tutustua paremmin Mestaruusliigan joukkueisiin, kun maajoukkueen kesän ohjelma meni täysin uusiksi koronaepidemian takia. Maajoukkueen harjoitusohjelmaa on jouduttu leikkaamaan muutaman kuukauden jaksolta kuukauteen.

Banks kiertää Suomea maajoukkueen fysiikkavalmentaja Tommi Pärmäkosken kanssa. Brittivalmentaja pääsee nyt näkemään normaalin maajoukkueringin ulkopuolella olevia pelaajia paremmin. Banksin vierailut antavat myös seurajoukkuepelaajille näytönpaikan. Parhaillaan Banks tutustuu Kokkolan Tiikereiden toimintaan.

– Työskentelemme seuravalmentajien kanssa ja teemme harjoituksia, joissa ovat mukana sekä seura että maajoukkuepelaajia. Tämä antaa minulle mahdollisuuden tutustua suomalaiseen seurakenttään paremmin. Tämä on erittäin tärkeää, Banks kertoo Ylelle.

Banksin mukaan visiitit paikkakunnilla kestävät muutaman päivän. Brittivalmentaja katsastaa pelaajia Kokkolan lisäksi myös muun muassa Kuortaneella ja Sastamalassa.

Banks alleviivaa, että lentopallo on kontaktilaji, joten koronamääräykset tuovat haasteita.

– Yhdessä treenaaminen on iso asia, koska viime kuukausina se ei ole onnistunut. Niin kauan, kun seuraamme ohjeistuksia, voimme harjoitella turvallisesti.

– Rajoitukset vaikuttavat etenkin lentopalloon. Turhia kontakteja pitää välttää. Ylävitoset ja yhteiset kokoontumiset pelin aikana kuuluvat lentopalloon, mutta nyt sitä pitää vähentää, Banks kertoo.

Päätähtäimessä ensi vuoden EM-kisat

Koronapandemia on ajanut monen lentopalloseuran ahdinkoon. Esimerkiksi kolme seuraa jäädytti toimintansa Saksan Bundesliigassa. Argentiinasta ja Brasiliasta on lähtenyt liikkeelle pelaajavyöry kohti vanhaa mannerta ja näin Euroopan pääsarjoihin on yhtäkkiä tyrkyllä lähes sata huippupelaajaa.

Suomen kärkipelaajista esimerkiksi keskitorjuja Sauli Sinkkonen on vielä vailla seuraa ensi kaudeksi, mutta taistelee ulkomaalaisten kiintiöpaikoista Euroopan sarjoihin.

Banks ei liikaa stressaa tilanteesta.

– En sanoisi, että tämä on iso ongelma, mutta totta kai merkittävä asia se tietenkin on. Toivottavasti pelaajat löytävät hyvät joukkueet. Sauli kuuluu maajoukkueen peruspilareihin, Banks sanoo.

Suomen maajoukkueella on selvä tavoite ensi vuonna, kun EM-kisoja pelataan myös Suomessa.

– Se on ykköstavoite. Viime vuoden EM-kisoissa meillä oli hyvä henki päällä. Nyt kello tikittää ja yritämme käyttää tämän ajan hyväksi.

Maajoukkueen ensimmäinen harjoituspeli on näillä näkymin heinäkuussa Salossa Viroa vastaan.

Lue myös: