Hyppää sisältöön

MM-kultaa voittanut Christian Coleman jälleen dopingepäilyjen kohteena – kritisoi testaajien toimintaa: "Tarkoituksellinen yritys"

24-vuotiasta Christian Colemania ei pystytty testaamaan 9. joulukuuta.

24-vuotias Christian Coleman voitti MM-kultaa Dohassa 100 metrillä. Kuva: Getty Images

Pikajuoksun 100 metrin hallitseva maailmanmestari Christian Coleman voi joutua kilpailukieltoon dopingsääntöjen rikkomisesta johtuen. Coleman kertoo, että häntä tultiin testaamaan viime joulukuun 9. päivä, mutta testi jäi tekemättä, sillä hän ei ollut tuolloin asunnossaan.

Coleman on selvinnyt aiemmin vastaavista tapauksista. Viime vuonna Colemanin kerrottiin jääneen testaamatta puutteellisten olinpaikkatietojen vuoksi kolme kertaa vuoden sisään, mistä voidaan antaa maailman antidopingtoimisto Wadan sääntöjen mukaan jopa kahden vuoden kilpailukielto.

Yhdysvaltain antidopingtoimisto Usadan mukaan laiminlyöntitapaukset sattuivat 6. kesäkuuta 2018, 16. tammikuuta 2019 ja 26. huhtikuuta 2019, mutta Coleman sai läpi tukintansa, jonka mukaan ensimmäinen rikkomus tulkittiin tapahtuneen kesäkuun 2018 sijasta 1. huhtikuuta 2018.

Nyt Coleman kertoo, että hänet yritettiin testata myös 9. joulukuuta, mutta hän ei ollut kertomansa mukaan silloin asunnossaan. Tämä tarkoittaa sitä, että hänen rikkomuksensa vuoden 2019 tammikuussa ja huhtikuussa voidaan ottaa nyt uudestaan huomioon.

– Tämä saattaa johtaa siihen, että minut asetetaan kilpailukieltoon rikkomuksista, jotka tapahtuivat reilusti yli vuosi sitten, Coleman kirjoitti lausunnossaan.

– Mielestäni joulukuun 9. päivän tapaus oli tarkoituksellinen yritys saada minut jättämään testi väliin. Älkää sanoko, että olen missannut testin, jos hiiviskelette ovelleni tietämättäni, Coleman kertoo lausunnossa.

Colemanin mukaan testaajat olivat käyneet hänen luonaan joulukuussa silloin, kun hän oli ollut ostamassa joululahjoja läheisestä ostoskeskuksesta. Hänen mukaansa tämä voidaan todistaa hänen tiliotteillaan ja kuiteillaan.

Ei yritetty soittaa

Dopingviranomaisten raportin mukaan testaaja koputti Colemanin oveen 10 minuutin välein tunnin ajan, mutta raportin mukaan Colemanille ei yritetty soittaa.

– Olin enemmän kuin valmis ja käytettävissä testattavaksi, ja jos minulle olisi soitettu, olisin voinut tehdä testin ja jatkaa iltaani.

– Minuun on otettu yhteyttä puhelimella kirjaimellisesti joka toinen kerta, kun minut on testattu. En tiedä, miksi tämä kerta oli erlainen.

Colemanin mukaan testaajat saapuivat suorittamaan testin kaksi päivää myöhemmin.

– Minut on testattu useasti sen jälkeen, jopa karanteenin aikana. Mutta sillä ei tietenkään ole väliä, eikä silläkään, etten ole koskaan käyttänyt aineita, Coleman kirjoitti.

Coleman totesi myös viime syyskuussa Dohan MM-kisojen aikaan Yle Urheilulle, ettei hän ole tehnyt mielestään mitään väärää.

– Ihmiset eivät vain halua keskittyä totuuteen, valheita ja syytöksiä on helpompi ajatella. Mutta minä en ole keskittynyt siihen. Pystyin keskittymään vain harjoittelemiseen, pystyin tulemaan tänne ja voittamaan, Coleman sanoi kommentoi maailmanmestaruuden jälkeen.

Jos 9. joulukuuta tapahtunut rikkomus vahvistetaan, Coleman voidaan sulkea yleisurheilukilpailuista enintään kahdeksi vuodeksi. Tämä tarkoittaisi sitä, ettei hän voisi osallistua Tokion olympialaisiin.

Kansainvälisessä yleisurheiluliitossa IAAF:ssä urheilun etiikkaa valvova Athletics Integrity Unit ilmoitti keskiviikona, että Coleman on hyllytetty tilapäisesti kaikesta kilpailutoiminnasta.

Lue myös:

.
.