Pystyykö kukaan estämään nöyryytetyn HJK:n kunnianpalautusta, mihin yltää nousija-Haka? Seuraa näitä asioita ja pelaajia poikkeuksellisella Veikkausliiga-kaudella

Jalkapallon Veikkausliiga alkaa keskiviikkona. Koronaviruspandemian aiheuttaman viivästyksen takia sarja pelataan tiiviissä tahdissa, ja HJK lähtee siihen ennakkosuosikkina tekemään vastaiskua surkean viime kauden jälkeen.

Veikkausliiga

1

HJK cup-puolivälierässä TPS:aa vastaan 23.6.2020.
Jaakko Stenroos / AOP

1. Tiivis otteluohjelma ja sen vaikutukset

Koronan aiheuttaman viivästyksen takia kausi alkaa vasta heinäkuun alussa, ja tarkoitus on pyrkiä pelaamaan 22 ottelun runkosarjan jälkeen viime kauden tapaan kuuden joukkueen mestaruus- ja haastajasarjat. Veikkausliiga päättyy viimeistään 22. marraskuuta, ja viime kaudella mukana ollut lopputurnaus europaikasta jää tänä vuonna pois.

Liiga on kertonut, että mikäli koronatapauksia ilmenee, syksyllä loppusarjat on mahdollista jättää pois ja kalenteriin on varattu varapäiviä.

Pelejä tullaan pelaamaan erittäin tiiviissä tahdissa, ja se tarkoittaa väistämättä sitä, että joukkueet, joissa on laaja rinki, ovat vahvoilla. Hieman erikoinen valmistautumisjakso yhdistettynä tiiviiseen pelitahtiin lisää loukkaantumisriskiä, ja menestymään mielivillä joukkueilla olisi syytä olla särkymävaraa.

Lisäksi tiivis pelitahti tarkoittaa myös sitä, että aggressiivisesta prässäämisestä elävät joukkueet eivät välttämättä pysty toteuttamaan haluttua pelitapaa, sillä pelaajia on pakko säästää. Pientä helpotusta valmentajille tuo mahdollisuus käyttää viisi pelaajavaihtoa kolmen sijaan.

– On se totta kai suuri haaste ja passivoituminen on päivänselvä uhka. Tässä on ajatusmaailmaa taas vähän sinne suuntaan, kun pelattiin 33 ottelun sarja. Toivottavasti tempo ei laskisi liikaa ja sitä kautta pelistä tulisi tylsää, KuPS:n mestaruuteen syksyllä luotsannut ja SJK:n ruoriin tarttunut Jani Honkavaara sanoo.

– Jos pelien välissä on kaksi päivää, on fysiologinen fakta, ettei se kakkospeli tule olemaan kovin hyvä. Joo, pitäisi pystyä pelaamaan nättiä futista ja suorittamaan, mutta monella tulevat realiteetit vastaan, Honkavaara jatkaa.

FC Hakan takaisin liigaan nostanut päävalmentaja Teemu Tainio muistuttaa, että maailmallakin pelataan tiiviillä tahdilla.

– Ihan varmasti tahti vaikuttaa pelin laatuun, ja kun pelejä on paljon, jossain vaiheessa loppuu virta ja silloin täytyy ottaa passiivisempi rooli, Tainio toteaa.

– Suomalaiset aina sanovat haluavansa ulkomaille huippujoukkueisiin. Siellä pelataan Mestarien liigaa viikolla ja viikonloppuna liigaa, ja samat jätkät ovat kentällä koko ajan. Ehkä tässä vähän maistetaan sitä meininkiä.

Veikkausliigan aiemmat otteluohjelmat ovat saaneet kritiikkiä otteluiden ripottelusta sinne tänne, mutta tänä vuonna pelataan enemmän täydempiä kierroksia. Se selkeyttää muun muassa sarjataulukon lukemista merkittävästi.

Europeleissä on mukana neljä joukkuetta. KuPS pelaa Mestarien liigan karsinnoissa elokuussa, ja Eurooppa-liigan karsinnoissa nähdään FC Inter, FC Honka sekä cup-voittajana mukaan päässyt Ilves.

Mestarien liigan otteluparien arvonta on 9. elokuuta. Samana päivänä arpa määrittää sen, pelaako KuPS yksiosaisen karsintaottelunsa koti- vai vieraskentällä. Vielä ei ole varmuutta, pelataanko europelit ilman yleisöä vai ei.

2

Roope Riski on HJK:n mies kaudella 2020.
Joonas Kämäräinen / AOP

2. Löytyykö Klubille pysäyttäjää?

HJK:n viime kausi oli totaalinen katastrofi, ja nyt on ryhtiliikkeen aika. Maan mahtiseurassa tilanteeseen on reagoitu, ja Toni Koskelan ryhmä on vahvistunut muun muassa sarjan parhaalla vasemmalla puolustajalla Luis Carlos Murillolla, kokeneella espanjalaisvahdilla Antonio Reguerolla, Suomeen palanneilla Roope Riskillä ja Rasmus Schüllerillä, Rovaniemellä vakuuttaneella Lucas Lingmanilla sekä luksushankinnaksi tituleeratulla paluumuuttaja Atomu Tanakalla.

Vielä kääntämättömiä kortteja liigatasolla ovat muun muassa serbitoppari Ivan Ostojic, pohjoismakedonialainen hyökkäyspään valttikortti Ferhan Hasani sekä portugalilainen puolustuslinjan suojelija Bubacar Djalo.

Ja tämä kaikki, vaikkei joukkue pelaa edes europelejä. HJK hakee 30. mestaruuttaan ja sitä kautta kolmatta tähteä pelipaitaansa leveällä ryhmällä. Se on jälleen kauden ennakkosuosikki numero yksi.

Vahvimmin etukäteisarvioissa HJK:ta haastavat hallitseva Suomen mestari KuPS, FC Honka, cupin viime kaudella voittanut Ilves sekä vime syksyn hopearyhmä FC Inter. Kuopiossa tahtipuikkoa heiluttaa nyt norjalainen Arne Erlandsen, joka haluaa joukkueensa olevan juoksuvoimainen ja aggressiivinen. Macoumba Kandji palasi Honkaan kesken viime kauden, ja hän on nyt täydessä iskussa auttamassa espoolaisia kohti kirkkaampia mitaleja.

Inter menetti sarjan suurimman tähden Filip Valencicin takaisin Norjaan, ja se on suuri kolaus menestyshaaveille. Tehoja odotetaan nyt muun muassa brassihyökkääjä Liliulta sekä japanilaiselta Taiki Kagayamalta, joka on ollut sarjan alla erinomaisessa vireessä. Cupin finaalipaikka ja yhdeksän tehtyä maalia kahteen edelliseen peliin kertovat siitä, että Inter aikoo olla taistelemassa mestaruudesta tänäkin vuonna.

Runsaasti uusia pelaajia hankkinut SJK aloittaa jälleen uuden valmentajan alaisuudessa, kun Kuopiossa mitaliputken luonut mestarivalmentaja Honkavaara tarttuu haasteeseen vanhoissa kotimaisemissaan. Resurssien ja materiaalin puolesta SJK voi taistella huippusijoista joka vuosi, mutta ensimmäinen kausi uuden valmentajan kanssa voi olla vielä totuttelua ja joukkue ei ole täysin Honkavaaran rakentama.

– Tällä hetkellä pelimme näyttää aika valmiilta, mutta siinä on paljon hiottavaa. Treenipelit ovat olleet meille kultaakin kalliimpia, ja niissä on ollut tiettyä nousujohteisuutta. Korona satoi meidän laariimme, sillä pelaajia on tullut vielä aika myöhään ja meillä oli loukkaantumisia keväällä, Honkavaara toteaa.

– Emme me näytä kultamitaliehdokkaalta, mutta kilpailukykyiseltä ryhmältä kuitenkin. Haluamme olla joukkue, joka pysyy kärjen tuntumassa. HJK:lla on joka paikalle kaksi niin hyvää pelaajaa, että se on ainoa ennakkosuosikki sarjaan. Kuopiossa on hyviä uusia ulkomaalaisia, ja Honka on vakaa sekä tasainen joukkue. Interin ja Ilveksen muutokset ovat olleet kohtalaisen pieniä, valmentaja ja pelitapa ovat samoja, ja he pysyvät kärkipäässä ihan silläkin.

3

Eero Markkanen palasi Suomeen ja rynnistää nyt FC Hakan paidassa. TPS-legenda Sami Rähmönen (oik.) jatkaa edelleen uraansa.
Mika Kylmäniemi / AOP

3. FC Haka is back! Ja niin on jälleen myös TPS

Alkavan kauden suurin mielenkiinto kohdistuu monien silmissä Valkeakoskelle ja FC Hakan paluuseen liigakartalle. Perinteikäs seura putosi liigasta 2012 ja rypi talousvaikeuksissa monta vuotta, mutta päämäärätietoinen työ ja tarkka talouskuri on nostanut viimeksi vuonna 2004 Suomen mestaruutta juhlineen seuran takaisin ylimmälle portaalle.

Joukkueen viime kausi oli uskomaton, ja se jyräsi täysin ylivoimaiseen tyyliin Ykkösen mestariksi. Hankinnat onnistuivat erinomaisesti, ja nousukauden suurimpia tähtiä oli liki täydestä tuntemattomuudesta maalikuninkaaksi 23 osumalla noussut Salomo Ojala. Aivan erilaiseen puntariin liigassa joutuvan Ojalan tueksi hyökkäykseen hankittiin maailmankiertueeltaan jälleen Suomeen palannut Eero Markkanen, jolta odotetaan Tehtaan kentällä paljon.

– Jätkistä huomaa, että innostus on huipussaan. Tuloksemme ovat olleet kauden alla ihan hyviä, mutta pelillisesti ymmärrämme, että paljon on tekemistä. Jokainen peli auttaa pääsemään huippukuntoon ja hiomaan peliä, Tainio sanoo.

– Liigaan palaaminen oli se juttu, miksi tulin tänne. Viime kausi on unohdettu, ja nyt täytyy vakiinnuttaa paikka liigassa. Olen luottavainen, että kaudestamme tulee hyvä.

Mielenkiintoisia pelaajia keskikentällä ovat HJK:ssa kahteen eri otteeseen Suomessa pelannut Medo, ehdottomiin avainhahmoihin kuuluva toisen polven liigapeluri Anton Popovitsh sekä Maximus Tainio, joka palasi Tottenhamin junioriakatemiasta Suomeen isänsä valmennukseen.

Haka teki vain muutaman täsmähankinnan, ja Tainio luottaa sapluunaansa sekä nousun tuoneeseen pelaajarunkoon. Liigajalkapalloa on odoteltu Valkeakoskella vuosia, ja on suuri sääli, ettei tämänhetkisillä rajoituksilla kaikki halukkaat pääse katsomaan pelejä.

Toinen nousijajoukkue on TPS, joka palaa jälleen yhden Ykkösessä vietetyn kauden jälkeen takaisin ylös. Hissijoukkueeksi viime kausina leimautunut turkulaisryhmä on hankkinut muutaman muun muassa Italian sarjoissa pelanneita ulkomaalaispelaajia, joiden onnistuminen on avainasemassa Tommi Pikkaraisen valmentaman ryhmän menestyksessä. Turkulaisfanien iloksi seuralegendat Sami Rähmönen ja Mika Ääritalo taistelevat edelleen mustavalkoisen joukkueen puolesta.

– Uskon, että meillä rahkeet riittävät ja tulemme olemaan inhottava vastustaja jokaiselle joukkueelle. Pitää olla aggressiivinen ja uskaltaa pelata omaakin peliä, emmekä voi vain mennä aina vastustajan mukaan. Cupin peli HJK:ta vastaan antoi itseluottamusta, vaikka siitä tappio tulikin, kapteeni Rähmönen toteaa.

4

Sakari Mattila cup-ottelussa Interiä vastaan 14. helmikuuta 2020.
Joonas Kämäräinen / AOP

4. Paluumuuttajat ja potentiaaliset ulkomaalaistähdet

Eero Markkasen lisäksi sarjassa nähdään tällä kaudella jälleen muutama ulkomailta Suomeen palannut mielenkiintoinen pelaaja. Maajoukkueuransa muutama vuosi sitten päättänyt Kari Arkivuo nähdään 15 vuoden kierroksen jälkeen FC Lahden paidassa, ja Rasmus Schüller sekä Roope Riski vahvistavat HJK:ta.

Väkkärä pellavapää Urho Nissilä saapui Belgiasta takaisin Kuopioon hurmaamaan savolaisia. Vuonna 2013 viimeksi Veikkausliigassa nähty Sakari Mattila on kotiutunut Norjan vuosien jälkeen jälleen Helsinkiin, mutta Klubin sijaan 30-vuotias keskikenttämies nähdään Helsingin IFK:n riveissä Hannu Patrosen toppariparina.

– On mielenkiintoista nähdä, millaisen vaikutuksen Roope Riski tekee ja miten hän mukautuu HJK:hon. Viime kerralla Veikkausliigassa hänellä oli suuri vaikutus SJK:ssa, Jani Honkavaara toteaa.

Uusista ulkomaalaispelaajista meriittejä löytyy muun muassa AC Milanissa Serie A:n voittaneelta Rodney Strasserilta, joka pelaa TPS:n paidassa. Serie A:n pelejä löytyy tukku myös turkulaisten vasemmalta laitapakilta Masahudu Alhassanilta.

SJK hankki Kosovon maajoukkuepelaajan Anel Rashkajn keskikentälleen, ja IFK Mariehamn luottaa kymppipaikalla belgialaiseen Ivan Yaganiin. HJK:n kolmekymppinen serbitoppari Ivan Ostojic on saanut vastuuta muun muassa Tshekin ja Slovenian pääsarjoissa, ja hänestä odotetaan johtajaa Klubin takalinjoille Faith Friday Obilorin paikalle. Myös HJK:n portugalilaista pohjapelaajaa Bubacar Djaloa kannattaa seurata tarkalla silmällä.

KuPS hankki lukuisia uusia ulkomaalaisvahvistuksia, joista keskikentän ankkuri ja Manchester Cityn akatemian kasvatti Nana Boateng on etukäteen potentiaalisin tähti. Boatengin hermokontrolli on tosin pieni kysymysmerkki, sillä cupin puolivälierässä hän hankki täysin typerän punaisen kortin.

– Näistä kuopiolaisten uusista hankinnoista Boateng, Usman Sale ja Aniekpeno Udoh ovat todella fyysisiä pelaajia tähän sarjaan, Honkavaara vinkkaa.

5

Yleisöä HJK-KuPS-ottelussa Kansallisessa liigassa.
Tomi Hänninen

5. Katsomorajoitukset ja vaikutukset talouteen

Suuren pelaajaringin pyörittäminen nykyisessä taloustilanteessa on seuroille hankala, ja pitkälti tyystin mahdoton paikka. Katsomorajoitukset mahdollistavat 500 ihmisen lohkot eri puolilla stadionia, mutta seurat ovat eriarvoisessa asemassa ja olosuhteet määrittävät kullakin paikkakunnalla sen, mikä mahdollinen yleisömäärä voi olla.

Ilves esimerkiksi reagoi tuoreimpiin linjauksiin vaihtamalla pelipaikkaa tunnelmallisesta Tammelasta kolkommalle, mutta nykyrajoituksilla huomattavasti enemmän yleisöä mahdollistavalle Ratinan stadionille. Hieman etelämpänä Pirkanmaalla FC Haka myi komeat 2600 kausikorttia, mutta kaikki eivät pääse samaan aikaan katsomoon Tehtaan kentällä, sillä Hakan peleihin otetaan noin 1500 katsojaa.

Seurojen kirstunvartijoilla on hankalat ajat, kun korona tuli sotkemaan jo ennestään hankalia kassatilanteita. Lähes kaikki seurat joutuivat tekemään keväällä sopeutumistoimia lomautusten ja palkkaleikkausten muodossa. Honka kertoi pari viikkoa sitten yli miljoonan euron tappioistaan, vaikka joukkue kentällä ylsi viime kaudella pronssille.

Seurat ovat hakeneet ja osittain saaneetkin helpotusta tilanteisiinsa erilaisten tukirahoitusten avulla, mutta tappioita tullaan tekemään silti, sillä yleisömääriä on rajoitettu. RoPS muun muassa haki opetus- ja kulttuuriministeriöltä 200 000 euron rahoitusta, mutta sai vain 14 000. Viimeisin helpotus tuli samaiselta ministeriöltä, kun se myönsi kevään palkkakuluihin liigalle 600 000 euron potin.

Mikäli joukkueet joutuvat kovassa peliruuhkassa loukkaantumiskierteeseen, uusien pelaajien hankkiminen ei ole hankalassa tilanteessa kivutonta. Pelaajayhdistyksen Pekka Sihvola otti viime viikolla kantaa asiaan kyseenalaistamalla uusien pelaajien hankkimisen vallitsevassa taloustilanteessa.

– On moraalisesti kyseenalaista, jos keväällä tehtyjen säästötoimenpiteiden vuoksi voidaan palkata nyt uusia pelaajia, Sihvola totesi.

KuPS:n toimitusjohtaja Jarmo Heiskanen jakoi Sihvolan huolen.

– Mielestäni on väärin, jos tässä vaiheessa tuodaan uusia pelaajia. Jouduimme lomauttamaan toimistomme väkeä, ja pelaajien palkkoja on leikattu. Emme tuo nyt uusia pelaajia tähän meidän rinkiimme.

Veikkausliigan avauskierroksella keskiviikkona 1. heinäkuuta pelataan ottelut FC Haka–FC Honka, HIFK–KuPS, SJK–TPS, Ilves–IFK Mariehamn ja FC Lahti–HJK. Pelejä voi seurata Yle Puheen Urheilukierroksella kello 18.02 alkaen.

Lue myös:

HIFK:n norjalaisvalmentajalta rohkea näkemys: Veikkausliigassa ei uskalleta harjoitella fyysisesti kovaa – "Ihmiset ajattelevat, että se on vaarallista"

Ensin hajosi jalka, sitten mureni mieli – SJK:n puolustaja Niko Markkula haluaa jakaa kokemuksiaan masennuksesta: "Jos yksikin hakee puheideni takia apua, niin olen tehnyt hyvän työn"

FC Inter vakuuttavalla esityksellä cup-finaaliin – Lahti kaatui tylyin numeroin

Väyrynen johdatteli HJK:n cupin finaaliin – Haka-valmentaja antoi tunnustusta: "HJK on Suomen paras joukkue"

Pelaajayhdistys kyseenalaistaa Veikkausliiga-seurojen vahvistuksien hankinnat koronakriisin jälkeen – HJK-pomon mukaan pelaajat ymmärtävät tilanteen: "Olemme kaikki samassa veneessä"

KuPS-pomo torppaa pelaajavahvistukset – "On väärin, jos tässä vaiheessa tuodaan uusia pelaajia"

KuPSin mestaruusmaalin tehnyt Ilmari Niskanen uhkuu luottamusta jalkapallon Veikkausliigan alla: tavoitteena on uusia mestaruus

Hyppää kotimaisen jalkapallon aikamatkalle! Veikkausliigan alkutaivalta värittivät kuumat pudotuspelit, rangaistuspotkuskandaali ja jammaileva Jari Litmanen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme