Hyppää sisältöön

Pikajuoksutähti Christian Coleman jälleen dopingtestikohun pyörteissä – asiantuntijan mukaan aiemmin toiminut perustelu ei nyt päde

Christian Coleman voitti MM-kultaa Dohassa 100 metrillä viime syyskuussa.

Christian Coleman voitti maailmanmestaruuden 100 metrillä viime syksynä Dohan MM-kisoissa. Kuva: Getty Images

Kansainvälisen yleisurheilun eettisen valvonnan keskus AIU kertoi keskiviikkona, että pikajuoksun sadan metrin hallitseva maailmanmestari Christian Coleman on asetettu väliaikaiseen kilpailukieltoon. Häntä ei tavoitettu dopingtestiin 9. joulukuuta 2019.

AIU kertoo nettisivuillaan, että Colemania vastaan on nostettu syyte tapauksen vuoksi.

Coleman voi joutua rikkomuksen vuoksi jopa kahden vuoden kilpailukieltoon, sillä yhdysvaltalaisjuoksija on jäänyt 12 kuukauden aikana testaamatta kolme kertaa puutteellisten olinpaikkatietojen takia.

Urheiluoikeuden asiantuntija Olli Rauste kertoo Yle Urheilulle, että Coleman voi kuitenkin yrittää kiistää, että kyseessä olisi "missattu testi".

– Hän voi esimerkiksi väittää, että testaaja on ollut väärässä paikassa tai hän on ollut paikalla. Periaatteessa aina voi yrittää kiistää, Rauste sanoo.

Coleman oli myös viime syksynä vaarassa jäädä pois Dohan MM-kisoista kolmen puutteellisen olinpaikkatiedon vuoksi, mutta tuolloin Wadan sääntötulkinnan mukaan kaikki laiminlyöntitapaukset eivät mahtuneet 12 kuukauden ajanjaksolle.

Rauste kuitenkin toteaa, että tällä kertaa on kiistatonta, että kolme testitapahtumaa ovat olleet 12 kuukauden sisällä toisistaan.

– Edellisellä kerralla Colemanilla oli kolme missattua testiä 12 kuukauden aikajakson sisällä, mutta sääntöjen mukaan ensimmäinen missatuista testeistä takapäivättiin kyseisen vuosineljänneksen ensimmäiseen päivään. Tästä takapäiväämisestä johtuen kolme tapausta eivät enää mahtuneet 12 kuukauden aikaikkunaan, jolloin Coleman vapautui, Rauste selventää.

Tällä kertaa siis edes testitapahtumien takapäivääminen ei auta Colemania.

Tapaukset tutkitaan tarkasti

Coleman vetosi 9. joulukuuta olevan tapauksen kohdalla siihen, että hän oli testaajien saapuessa joululahjaostoksilla ostoskeskuksessa. Hän olisi sanojensa mukaan palannut kotiin suorittamaan testin, jos hänelle olisi soitettu.

– Tiedoista ei suoraan ilmennyt, tapahtuiko viimeinen (testaus)yritys tietojärjestelmään ilmoitetun kiinteän tunnin aikana, jolloin urheilijan pitää olla tavoitettavissa. Jos yritys on tapahtunut tämän yhden tunnin aikana, Coleman ei voi vedota siihen, että hän olisi voinut tulla kauppareissulta kotiinsa.

Edellisellä kerralla Colemanin missattujen testien tutkinta tyssäsi siihen, etteivät kaikki testit olleet tulkinnan mukaan 12 kuukauden sisällä. Sen vuoksi tällä kertaa tutkinnassa käydään Rausteen mukaan tarkemmin läpi myös 16. tammikuuta ja 26. huhtikuuta olleet tapaukset.

– Jos Coleman kiistää tapaukset, joudutaan katsomaan tässä tapauksessa tarkasti, mitä on oikeasti tapahtunut minäkin päivänä.

24-vuotias Christian Coleman selitti, että hän oli testaajien saapuessa joululahjaostoksilla. Kuva: Getty Images

Jopa kahden vuoden kilpailukielto

Jos Coleman todetaan syylliseksi olinpaikkatietojen puutteellisuuteen kaikissa kolmessa tapauksessa, hän voi saada jopa kahden vuoden kilpailukiellon.

Kahden vuoden kilpailukielto tarkoittaisi sitä, ettei 24-vuotias Coleman voisi osallistua Tokion olympialaisiin vuonna 2021.

– Lähtökohtarangaistus tällaisesta laiminlyönnistä on kahden vuoden kilpailukielto, mutta sitä voidaan alentaa alimmillaan yhteen vuoteen, jos urheilija pystyy näyttämään, että hän ei ole tahallaan rikkonut dopingsäännöstä, Rauste sanoo.

Antidopingsääntöjen mukaan urheilijoiden pitää ilmoittaa olinpaikkatietonsa tietojärjestelmään neljännesvuosittain seuraavan kolmen kuukauden ajanjaksolle tammi-, huhti-, heinä- ja lokakuun alkuun mennessä.

Tietojärjestelmään täytyy merkitä joka päivälle yksi tunti, jolloin urheilijan pitää olla tavoitettavissa ilmoittamassaan osoitteessa. Jos urheilija vaihtaa olinpaikkaa, hänen täytyy päivittää uusi osoitteensa tietojärjestelmään niin, että olinpaikkatiedot ovat ajantasalla.

Lue myös:

.
.