Suora

  • Kalevan kisat
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Venäjä saa olla mukana loppuvuoden kansainvälisissä kilpailuissa – neljän vuoden pannaa käsitellään vasta marraskuussa

Urheilun kansainvälisen vetoomustuomiostuimen CAS käsittelee Venäjän sulkemista kansainvälisestä urheilusta vuoden lopulla.

Urheilupolitiikka
Venäjä olympiakomitea
AOP

Maailman antidopingtoimisto Wada päätti viime joulukuussa, että Venäjä on suljettava kansainvälisestä urheilusta neljäksi vuodeksi. Päätös myös koski ensisijaisesti olympialaisia sekä eri lajien MM-kisoja. Lisäksi Wada suositteli, että Venäjälle ei myönnettäisi suurten urheilutapahtumien järjestämisoikeuksia tulevina vuosina. Jo myönnetyt järjestysoikeudet tulisi perua mahdollisuuksien mukaan.

Kovan päätöksen taustalla olivat Moskovan antidopinglaboratoriosta luovutetut testitiedot, jotka Wada totesi manipuloiduiksi. Venäjällä oli jo aiemmin todettu valtiojohtoinen dopingohjelma, jonka vuoksi maa suljettiin Rion vuoden 2016 kesäolympialaisista sekä Pyeongchangin vuoden 2018 talviolympialaisista.

Venäjän neljän vuoden panna ei kuitenkaan ole vielä voimassa, sillä asia on viety urheilun kansainvälisen vetoomustuomioistuimen CAS:in käsittelyyn. CAS on nyt asettanut suullisen käsittelyn päivämääräksi 2.–5.11.2020.

Urheiluoikeuden asiantuntija Olli Rausteen mukaan Venäjää ei voida sulkea pois kansainvälisestä urheilusta ennen käsittelyä. Hän arvioi, että päätöksen kirjoittaminen vie käsittelyn jälkeen ainakin kuukauden.

– Säännöt sanovat, että jos Venäjä kyseenalaistaa Wadan hallituksen päätöksen, Wadan pitää viedä se CAS:in vahvistettavaksi. Niin kauan kunnes CAS:in vahvistus tulee, mitään kieltoa ei ole. Venäjä voi siis olla mukana tämän vuoden urheilussa, jos sellaista voidaan järjestää, Rauste sanoo.

CAS:in paneeli päättää, mitkä Wadan määräämistä seuraamuksista tulevat voimaan. Vaikka Wadan päätös menisi kokonaisuudessaan läpi CAS:issa, se ei automaattisesti tarkoittaisi Venäjän sulkemista kaikesta kansainvälisestä urheilusta. Wadan antidopingsäännöstön allekirjoittaneiden kansainvälisten lajiliittojen tulee tunnustaa päätös ja määritellä, mitä se oman lajin osalta tarkoittaa.

Toisaalta CAS:in välimiehenä itsekin pitkään toiminut Rauste ei usko, että Wadan päätös menee kaikilta osiltaan läpi vetoomustuomiostuimen käsittelyssä.

– Odotusarvoni on, että muutoksia tulee. Wadan hallitus oli määritellyt niin paljon erilaisia seuraamuksia, että en jaksa uskoa niiden kaikkien menevän sellaisenaan läpi, Rauste puntaroi.

Lue myös:

Kommentti: Tv-kanava mainosti Vladimir Putinin suuria suunnitelmia ja myönsi samalla asian, jonka Venäjän päättäjät vimmatusti kieltävät

Dopingtestistä tuli farssi: venäläisurheilija "pyörtyi" ja vietiin sairaalaan, valmentaja yritti lahjoa testaajan – molemmat saivat neljän vuoden pannan

Dopingtestaus pysähdyksiin Venäjällä – koronaviruksen leviämistä torjutaan itänaapurissa järein toimin

Urheiluoikeuden asiantuntija uskoo venäläisten valittavan päätöksestä – pannan lopullinen toteutus lajiliittojen käsissä: "Ennustukseni on, että tullaan näkemään paljon oikeudellisia käsittelyjä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat