Rokkitähdeltä näyttänyt taituri yllätti ja teki yhden EM-historian komeimmista maaleista – partaan piiloutunut punkki oli tappaa sankarin 20 vuotta myöhemmin: “Olin todella peloissani”

Karel Poborsky hurmasi kansan vuoden 1996 EM-kisoissa taidoillaan pelikentällä. 20 vuotta myöhemmin tshekkitähti kävi päivän päässä kuolemasta.

jalkapallo
Karel Poborsky 1996
Katso kooste Tshekin taipaleesta EM-kisoissa 1996 ja myös Karel Poborskyn upea maali!

Vitor Baia lähti maaliltaan vastaan ja peittelemään, koska hän tiesi, että tällä miehellä on hurja laukaus. Mutta hänellä on myös taitoa ja nokkeluutta. Tämä oli siitä oiva osoitus, selostaja Tapio Suominen hehkutti.

Ensimmäistä kertaa arvokisoissa pelaava Tshekki siirtyi EM-puolivälierässä Portugalia vastaan 1–0-johtoon. Karel Poborsky viimeisteli juuri yhden EM-historian kauneimmista maaleista. Poborsky purjehti läpi Portugalin puolustuksen ja nosti pallon maaliin rangaistusalueen ulkopuolelta. Vuosi oli 1996 ja paikka Villa Park Birminghamissa.

Englannissa pidettyjä kisoja markkinoitiin motolla "jalkapallo on tullut kotiin". Mutta tähän puolivälierään ei kuitenkaan jalkapallohullussa maassa kiinnitetty hirveästi huomiota.

Peliä seurasi kisoihin nähden vaatimattomat reilut 20 000 ihmistä stadionilla. Tshekin fanit pääsivät kuitenkin riemuitsemaan voitosta, kun Tshekki meni Poborskyn johdolla välieriin. Portugalin pelaajat vaipuivat numen pintaan. Rui Costan ja Luis Figon kaltaisista supertähdistä koostunut joukkue oli nujerrettu.

Karel Poborskysta tuli uusi kansallissankari. Tshekkosslovakia oli hajonnut neljä vuotta aiemmin ja toki Tshekkosslovakin urotyöt, kuten vuoden 1972 Euroopan mestaruus, löytyivät historian kirjoista, mutta silloin EM-kisat eivät olleet nykyisessä arvossaan.

Vuoden 1996 EM-kisojen karsinnoissa Tshekki oli myös pelannut ailahtelevasti ja hävinnyt jopa lilliputti Luxemburgille. Kisojen avauspelissä Saksa oli tyrmännyt Tshekin. Kukaan ei odottanut, että ensimmäistä kertaa arvokisoissa pelannut Tshekki yltäisi neljän joukkoon. Voitiin puhua isosta yllätyksestä.

Ujo pitkätukkainen pallotaituri joutuikin puolivälierän jälkeen epämukavaan tilanteeseen. Jos eläisimme nykyaikaa, Poborskyn taidot ja temput olisivat olleet jo ennen EM-kisoja tiedossa. 24-vuotias kesikenttäpelaaja oli loistanut Slavian Prahan paidassa Uefa Cupissa ja tehnyt huimia temppuja, kun tshekkiläisjoukkue oli yltänyt välieriin. Slavia Prahan oli pystynyt kaatamaan vain ranskalaistähti Zinedine Zidanen edustama Bordeaux.

Mutta tuohon aikaan Poborsky oli saanut olla rauhassa. Hänen hyvyytensä ei ollut vielä saapunut kaikkien median edustajien korviin. Huima maali EM-puolivälierissä ja hienot otteet aikaisemminkin kisoissa, kuten alkulohkovoitossa Italiaa vastaan, kuitenkin paljastivat suuremmallekin yleisölle Poborskyn taituruuden.

Poborsky joutui kovaan mediapyöritykseen. Kaikki toimittajat halusivat tietää, miten Poborsky teki silloin lähes ennennäkemättömän maalin. Jos nykyäänkin chippimaalit ovat harvinaista herkkua, yli 20 vuotta sitten ne olivat äärimmäisen erikoisia.

– Rehellisesti sanottuna olin varma, että se olisi maali. Toivoin vain, että pallo ei lentäisi maalin yli, Poborsky sanoi Guardianin mukaan Tshekin tv-kanavan haastattelussa. (siirryt toiseen palveluun)

Karel Poborsky 1996
Karel Poborskyn maali jäi historiaan yhtenä ikimuistoisimmista EM-kisojen maaleista.AOP/imago sport

Osalle pelkkä lomareissu

Seuraavana aamuna toimittajajoukot kerääntyivät Tshekin hotelille Prestoniin. Kaikki haluisivat kuulla lisää uudesta tshekkitähdestä. Toimittajien kannalta Poborsky ei ollut valitettavasti kovinkaan avoin. Ujouden lisäksi Poborsky ei halunnut nostaa itseään valokeilaan.

Häneltä kysyttiin kuvailua itsestään.

– On vaikea sanoa. Olen pelannut jalkapalloa koko elämäni, Poborsky totesi ja piti pienen tauon (siirryt toiseen palveluun).

– Se on lyhyt elämäkerta.

Tuohon aikaan etenkin espanjalaismediassa kiersivät huhut, että Real Madrid haluaisi hankkia EM-tähden riveihinsä. Espanjalaismedia yrittikin grillata Poborskya kysymällä, kuka on tshekkipelaajan idoli.

– Minulla ei ole idoleita, Poborsky ilmoitti ytimekkäästi.

Sen jälkeen espanjalaistoimittajat kyselivät vielä lempijoukkueiden perään.

– Ei ole epäilystäkään siitä, ettenkö haluaisi pelata huippusarjassa jossain vaiheessa. Oli se sitten vaikkapa Saksa tai Italia. Teen parhaani, jotta voin saavuttaa tuon unelman, Poborsky suostui sanomaan.

Karel Poborsky 1996
Karel Poborsky oli huomion keskipisteessä Englannissa kesällä 1996.AOP/Imago sport

Väliierässä Tshekki ja Poborsky jatkoivat jättiyllätyksiään ja kaatoivat rangaistuspotkukilpailussa Ranskan. Poborskyn vuoro laukoa maali tuli, kun Tshekki oli tappiolla kisassa 3–4. Poborsky osui ja lopulta Tshekki vei kisan 6–5.

– Menimme EM-turnaukseen yhtenä suurimmista altavastaajista koskaan. Alkulohkossamme olivat Saksa, Italia ja Venäjä. Olimme vain iloisia siitä, että olimme kisoissa. Jotkut joukkuekavereistani eivät edes purkaneet matkalaukkujaan, Poborsky muisteli toukokuussa FourFourTwo:n haastattelussa. (siirryt toiseen palveluun)

Poborsky sanoi Uefan EM-historiadokumentissa, että osa pelaajista oli suunnitellut aloittavansa loman alkulohkovaiheen jälkeen. Paikka puolivälieriin ratkesi, kun Tshekki nousi loppuhetkillä dramaattiseen voittoon Venäjästä viimeisessä alkulohkopelissä maalein 3–2.

– Avauspelissä Saksaa vastaan hävisimme 0–2. Minut otettiin pois puoliajalla. Olin todella vaikeuksissa, mutta EM-kisat 1996 muuttivat elämäni. Tuon uskomattoman kesän jälkeen mikään ei ollut enää samanlaista kuin ennen, Poborsky sanoi FourFourTwolle. (siirryt toiseen palveluun)

Ongelmia suuressa Manchesterissa

Kisojen jälkeen Poborskyn tie ei vienyt spekulaatioista huolimatta Espanjaan, Saksaan tai Italiaan. Matka jatkui sensatiomaisten EM-kisojen jälkeen jälleen Englannissa. Poborsky siirtyi Sir Alex Fergusonin manageroimaan Manchester Unitediin. Neuvottelut alkoivat ennen Saksa-finaalia, kun Ferguson oli henkilökohtaisesti käynyt Lontoossa tapaamassa Poborskya.

Siirron jälkeen epäiltiin, miten hiljainen luonne pärjää suurseurassa. Kommunistihallinnon alaisuudessa Tshekkossloviakassa kasvanut Poborsky ei olisi uskonut pääsevänsä pelaamaan ulkomaille. Etelä-Tshekissä Trebonin kylpyläkaupungissa kasvanut nuorukainen pelasi ensimmäiset aikuisten pelinsä Ceske Budjejovicen riveissä 17-vuotiaana.

Arki oli kovaa: Joka aamu piti herätä seitsemältä, jotta ehtisi töihin autotehtaalle. Töitä piti tehdä, koska Poborsky opiskeli samalla automekaanikoksi. Valtio tuki urheilua, joten kellään ei ollut Poborskyn mielestä mitään aihetta valittaa.

Vuonna 1989 kommunistihallinto kaatui ja tshekkiläiset pääsivät matkustamaan vapaammin ulkomaillekin. Mutta edelleenkään Poborskyn tavoitteena ei ollut pelata ulkomailla. Hän oli ehtinyt pelata kaksi kautta Slavian Prahan riveissä ennnen kuin upeasti menneiden EM-kisojen jälkeen siirto kolkkoon Luoteis-Englantiin tuli.

– Slaviasta Unitediin siirtyminen 90-luvun puolivälissä oli kuin siirtyminen toisesta erilaisesta maailmasta toiseen. Siirto oli valtava askel urallani ja elämässäni. Unitedilla oli upea joukkue. Mutta en puhunut englantia. Kielimuuri oli suurin ongelma, Poborsky kertasi FourFourTwolle.

– Tshekkosslovakiassa kommunistihallinnon alaisuudessa kouluissa ei opetettu englantia. Opimme vain venäjää.

Karel Poborsky 1996 Manchester United
Karel Poborsky ehti edustaa Manchester Unitedia vain puolentoista vuoden ajan.AOP/imago sport

Perinteistä arvomaailmaa noudattaneen manageri sir Alex Fergusonin alaisuudessa tapahtui myös muitakin kommelluksia. Sir Alex halusi, että hänen pelaajillaan on lyhyet ja siistit hiukset. Tähän muottiin Poborsky ei soveltunut.

– En koskaan ymmärtänyt, miksi pelaajat halusivat pitää pitkiä hiuksia. Mitä tahansa paitsi pari kiehkuraa hiuksia ei vaikuttanut järkevältä, Ferguson muisteli aikanaan omassa kirjassaan. (siirryt toiseen palveluun)

– Ensimmäiset ongelmat tässä aiheessa tulivat, kun Karel Poborsky tuli Manchester Unitediin. Hän näytti siltä, että soittaisi ennemminkin Led Zeppelinissä kuin pelaisi Unitedissa.

– Sain vakuutettua hänet siitä, että leikkaisi vähän hiuksiaan. Mutta minun makuuni hiukset olivat hänellä aina liian pitkät.

Myöhemmin Ferguson sai kamppailla enemmän hiuksista miehen kanssa, johon lopulta myös Poborskyn ura Manchester Unitedissa tyssäsi. Englantilainen nuori tähti David Beckham oli valloittanut Unitedissa samaisen oikean laidan keskikenttäpelaajan paikan, jossa myös ulkoiselta olemukseltaan rokkitähtimäinen Poborsky viihtyi.

– Loppujen lopuksi olin Unitedissa vain puolitoista vuotta. Minun oli melkein mahdotonta saada vakinaista paikkaa avauksesta David Beckhamin edeltä. Hän oli tuolloin aloittamassa uskomatonta uraansa, Poborsky totesi FourFourTwolle.

– Mutta en tunne mitään katkeruutta. Joukkuekaverit hyväksyivät minut. Yritin aina parhaani, vaikka pelaisinkin vain 20 minuuttia otteluiden lopuissa.

Poborsky ehti kuitenkin juhlia kaudella 1996–1997 Manchester Unitedin paidassa voittoa. Ferguson ymmärsi, että tshekkipelaaja halusi saada enemmän peliaikaa. Managerilegenda yritti saada Poborskya lähtemään lainalle johonkin toiseen englantillaiseuraaan. Mutta pallotaituri päätti siirtyä pois Unitedista portugalilaiseen Benficaan tammikuussa 1998. Poborsky valittiin kevätkauden jälkeen heti Portugalin liigan parhaaksi pelaajaksi. Benfica-vuosien jälkeen Poborsky pelasi vielä italialaisessa huippuseurassa Laziossa. Ura päättyi vuonna 2007 siellä, missä kaikki alkoikin eli Ceske Budejovicessa.

Maajoukkuettaan Poborsky ehti edustaa 118 kertaa. Vain maalivahti Petr Cech on pelannut enemmän maaotteluita Tshekin paidassa. Myöhemmin urallaan myös vuoden 2004 EM-kisoissa Poborsky voitti syöttökuninkuuden, kun Tshekki ylsi välieriin.

Järkyttävä käänne 20 vuotta myöhemmin

Tätä nykyä Poborsky toimii Tshekin jalkapalloliitossa akatemiajohtajana. Hän on itse asiassa hyvin kiitollinen siitä, että saa toimia tehtävässä. Kaikki juontuu vuoden 2016 EM-kisojen finaaliin, joissa Poborskyn piti toimia asiantuntijakommenttorina Tshekin tv:lle. Pariissa pelatussa loppuottelussa kohtasivat isäntämaa Ranska ja Portugali. Kun Poborsky oli saapunut paikalle, hänestä alkoi tuntua oudolta.

Poborskyn mukaan puolet kasvoista tuntuivat halvaantuneilta. Finaalia seuranneena maaanantaina Poborsky päätti mennä lääkäriin. Tshekkitähden läheiset olivat huolissaan ja tiesivät, että jotain oli pielessä.

– Sairaalassa minut laitettiin suoraan koomaan. Kun heräsin, he kysyivät tiesinkö nimeäni ja osaisinko laskea seitsemän kertotaulun, Poborsky sanoi Guardianille viime vuonna (siirryt toiseen palveluun).

Karel Poborsky vuonna 2019
Karel Poborsky on joutunut kokemaan kovia ammattilaisuransa jälkeen.Getty Images/ Tom Jenkins

Poborsky kertoi, että oli päivän päässä kuolemasta. Jos hän olisi mennyt vasta tiistaina sairaalaan, tshekkitähti ei enää omien sanojensa mukaan eläisi.

– Kaikki kasvolihakseni olivat halvaantuneet. Vietin kolme viikkoa karanteenissa sairaalassa ja söin voimakkaita antibiootteja. Ne ohjattiin suoraan suoniin. En voinut syödä. Minun piti pitää silmät suljettuina, koska silmät olivat niin arkoja valolle. Olin todella peloissani, Poborsky jatkoi kertomusta Guardianille.

Kaiken takana oli Lymen tauti ja aivotulehdus.

– Nämä aiheutti todennäköisesti punkki, joka oli ollut piilossa parrassani, Poborsky sanoi FourFourTwolle. (siirryt toiseen palveluun)

– Sairaalassa oltiin huolissaan siitä, etten pystyisi enää kunnolla puhumaan. Jotkut ihmiset eivät ole koskaan palanneet normaaliin elämään tuon sairauden jälkeen.

Poborsky kuitenkin pystyi.

– Olin onnekas, että en kärsi mistään suurista komplikaatioista. Joskus minulla on ongelmia muistin kanssa, mutta ei sen isompaa. Se oli kova paikka kuitenkin, Poborsky totesi FourFourTwolle.

– Vietin kaksi kuukautta kuntoutuksessa. Tuollaisen tapahtuman jälkeen tajuaa, että elämä on ohikiitävää. Pelaajana pääsin kivusta yli motolla "mikä ei tapa, tekee vahvemmaksi”. Nyt yritän nauttia joka päivä elämästäni perheeni ja ystävieni kanssa.

Karel Poborsky Manchester Unitedin legendajoukkueen riveissä vuonna 2015
Karel Poborsky Manchester Unitedin legendojen joukkueen riveissä ennen rajua sairastumistaan vuonna 2015.Suhaimi Abdullah/Getty Images

Vuoden 1996 ikimuistoista maaliaan Poborsky saa muistella edelleenkin jokaisessa haastattelussa. Poborsky kuitenkin muistutti Guardianille (siirryt toiseen palveluun), että lähes 120 maaottelussaan hän teki vain kahdeksan maalia. Tshekkitaituri haluaa itse muistaa, että oli kuitenkin enemmän luomassa maalipaikkoja muille kuin itse ratkaisemassa otteluita.

– Mutta muistan, kun menin Indonesiaan. Passintarkastuksessa virkailija avasi passini ja kysyi: "Oletko se Poborsky, joka teki sen maalin?" Olen todella ylpeä, että maali teki minut kuuluisaksi ympäri maailmaa, Poborsky sanoi FourFourTwolle. (siirryt toiseen palveluun)

Mutta miten kävi Tshekin ja Poborskyn EM-finaalissa Saksaa vastaan? Onnistuiko Tshekki kaataaman englantilaisyleisön tuella ennakkosuosikki Saksan?

Katso jännittävä vuoden 1996 EM-finaali Tshekki-Saksa sunnuntaina 28.6. klo 16.30 alkaen TV2:ssa ja Yle Areenassa.

Kaikki Ylen Futiskesän lähetykset ja tulevat ohjelmat löydät täältä.

Lisää aiheesta:

Michel Platini teki maaliennätyksen, joka on osoittautunut liki mahdottomaksi rikkoa – Ranskan kansallissankarista tuli myöhemmin jalkapallon mädännäisyyden näkyvät kasvot

Kymmeniä tuhansia katsojia villinnyt naisten jalkapallojoukkue nousi Englannissa maan suosituimmaksi – sitten miehet kielsivät jalkapallon naisilta 50 vuodeksi

Missasitko Ylen herkullisen jalkapallon nostalgiaviikonlopun? Katso arkiston helmiä ja mielenkiintoisia vieraita vilisevät lähetykset Yle Areenasta

Katso tallenne jalkapallon EM-finaalista vuodelta 1992: Futiskesän retrolähetyksessä muisteltiin tanskalaista ihmettä

Litmasen, Forssellin ja muiden legendojen koskettavat videotervehdykset saivat hymyn Martti Kuuselan, Antti Muurisen ja Markku Kanervan huulille: "Viime vuosien aikana olen vuodattanut kyyneleitä todella monta kertaa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat