1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Tuleeko miesten keihäskesästä pannukakku? Lassi Etelätalo kaipaa kovia kilpailuja: "Muiden voittaminen on se juttu"

Kotimainen keihäskesä on jäämässä pannukakuksi, kun monen kärkiheittäjän tilanne on epävarma.

Tero Pitkämäki (vas.) on siirtynyt taustalle, Antti Ruuskasen (oik.) kauden aloitusajankohta on vielä kysymysmerkki ja Lassi Etelätalonkin kauden avaus siirtyy. Kuva: Mika Kanerva / SUL

Yle näyttää lauantaina Espoon ja Vantaan yleisurheilukilpailut kanavillaan. Suora lähetys alkaa Areenassa klo 16.25 ja TV2:ssa klo 18.

Tero Pitkämäki lopetti uransa. Antti Ruuskasen ja Oliver Helanderin kauden aloitusajankohdat ovat vielä epävarmoja. Lassi Etelätalonkin kauden avaus siirtyy, kun ärtynyt akillesjänne ei sallinutkaan kauden avaamista vielä Vantaan teemakisassa. Odotusarvot kovatasoisesta suomalaisesta keihäskesästä ovat kaikkea muuta kuin korkella. Toni Kuuselallekin tuli mutkia matkaan, kun hän joutui heti kesäkuun ensimmäisenä heitetyn kisan jälkeen muutaman viikon lepoon kyynärpäävamman takia.

Nuoremmat heittäjät ovat toki jo ehtineet parannella ennätyksiään. Etelätalon valmentaja Leo Pusa odottaa noin kahdelta, kolmelta nuorelta heittäjältä seuraavan rajapyykin eli 80 metrin ylityksiä tämän kesän aikana. Mutta, suomalainen keihäskansa on tottunut nautiskelemaan huomattavasti pidemmistä keihäskaarista.

Vaikka korona siirsi tältä vuodelta niin EM- kuin olympiakisatkin olisi Pusan mukaan kärkimiesten kilpaileminen tänä kesänä tärkeää.

– Jos vuoden päästä olympialaiset toteutuvat, on sitäkin silmällä pitäen tärkeää, että he tulisivat mukaan kilpailuihin. Haaste kasvaisi kaikille muillekin suomalaisille heittäjille ja silloin meillä olisi mahdollisuus saada kolme heittäjää Tokioon, Pusa peilaa jo ensi vuoteen.

Myös Etelätalo kaipaa kovatasoisia kilpailuja. Viime vuoden Dohan MM-kisoissa neljänneksi heittäneellä Etelätalolla on takanaan onnistunut harjoituskausi. Hän ei usko pienen akillesjännevaivansakaan olevan esteenä kesän tavoitteelle: uudelle ennätykselle eli 85 metrin ylitykselle. Tulostavoittelussa apua olisi kovatasoisista kilpailuista.

– Voittaminen ja etenkin muiden voittaminen on se juttu. Pelkkä itsensä voittaminen ei sitä ole, sitä pystyy vaikka treeneissä tekemään. Mutta sitten kun pääsee kisoihin ja siihen tulevat muut hyvässä kunnossa vastustajiksi, kyllä se aina sytyttää, Etelätalo toteaa ja muistelee kaihoten muun muassa viime vuotista Kalevan kisojen keihäsfinaalia ja hänen ja Ruuskasen välistä voittotaistelua. Se poikikin Etelätalolle 84,11 kantaneen kaaren, uran ensimmäisen Suomen mestaruuden ja paikan MM-kisoihin.

Harjoittelussa panostettu vauhtiin

Lassi Etelätalo
Katso video kuvaa klikkaamalla

– Rytmillinen kävely, keihään takana pitäminen ja tukea vasten tuleminen ja lantion kääntö sisään. Monta kertaa lantio jää vähän taakse niin heitto menee oikealle.

Valmentaja Leo Pusa listaa käynnissä olevan harjoittelun hyötyä tarkkaillessaan valmennettavansa Lassi Etelätalon otteita tämän keihäskävelyssä Leppävaaran urheilukentällä.

Etelätalo ja Pusa ovat harjoituskauden aikana keskittyneet vauhtijuoksun parantamiseen, mutta rytmitys on myös tärkeä osa onnistunutta suoritusta.

– Juoksu- ja hyppyharjoitteluun on panostettu enemmän kuin aikaisempina vuosina. Korona-aikanakin olen päässyt tekemään hyviä juoksuharjoituksia ulkona ja se on tuntuvat toimivalta osa-alueelta, Etelätalo toteaa.

– Jonkun verran spesiaalivoimaa on tullut lisää, liikkuvuutta ja pääasiassa vauhtia. Mutta se pelkkä vauhtihan ei riitä, jos ei sitä pysty rakentamaan suoritukseen rytmillisesti. Näiden eteen me olemme tehneet töitä ja kun ne loksahtavat kohdalleen, tulee varmasti tulostakin, lupailee valmentaja Pusa.

Juoksun lisääminen on tosin alkanut ärsyttää akillesjänteitä, joten täyden vauhdin heittoharjoitukset ovat viime aikoina jääneet vähemmälle. Kisakauden piti alkaa Vantaalla 27. kesäkuuta, mutta juhannuksen aikainen testi kertoi, ettei akillesjänne sittenkään ollut vielä täydessä kunnossa. Silti kesän tavoitteista ei ole tarvetta tinkiä.

Kisakalenterin haasteet

Leppävaaran kentällä päivän harjoitukseen kuuluu keihäskävelyn lisäksi kuulan heittoa. Nelikiloinen kuula saa jälleen kyytiä ja lentää pidemmälle kuin viikkoa aikaisemmin. Päivän PYTti-treenin (eli pään yli taakse) tulos on 26,10. Vielä ei olla Etelätalon ennätystä 28,32 hätyyttelemässä, mutta suunta on oikea. 32-vuotias tietääkin, että pyt-testin ennätyksellään hän päihittää muut suomalaisheittäjät.

Lassi Etelätalo
Katso video klikkaamalla kuvaa

Ja kanssakilpailijansa hän haluaisi tänä kesänä päihittää myös keihäänheitossa. Viimeistään Kalevan kisoihin Etelätalo toivoo saavansa kaikki kovat kilpakumppaninsa viivalle. Elokuun kilpailukalenteri voi myös pakottaa heittäjät tekemään valintoja. Samalla viikolla käytävät Paavo Nurmen kisat sekä Kalevan kisat tuovat jo kovaa kuormitusta, kun Kalevan kisoissa finaalia ennen pitää heittää vielä karsinta. Näin ollen edeltävällä viikolla kisattavat Kuortane (1.8.) ja Espoo (5.8.) voivat olla keihäsmiehille liian raskas paketti.

– Toivottavasti saadaan kaikki samoihin kisoihin. Ei niin, että yksi heittää tuolla ja toinen täällä, Etelätalo toivoo.

Lue myös:

Olkapääleikkauksessa talvella käynyt keihäänheittäjä Oliver Helander saattaa jättää koko kauden välistä: "Jos olkapää ei tunnu hyvälle, en luultavasti kilpaile"

Antti Ruuskanen kertoi Urheiluluurissa, miksi ei avaa kauttaan vielä Jyväskylässä – avauskisaan löytyy sopiva tavoite: "Ei ainakaan lähdetä liikaa keulimaan"

Keihäslupaus Valtanen aikoo jysäyttää tänä kesänä harvinaisen tuloksen – ikäluokassaan maailman parhaisiin kuuluva lahjakkuus voi nousta Suomen ykkösheittäjäksi jo nyt

Jami Kinnunen ja Janette Lepistö viskasivat ennätyksensä keihäässä – Lepistön sarjassa erikoinen harvinaisuus