Hyppää sisältöön

Michel Platini teki maaliennätyksen, joka on osoittautunut liki mahdottomaksi rikkoa – Ranskan kansallissankarista tuli myöhemmin jalkapallon mädännäisyyden näkyvät kasvot

Vievätkö myöhemmät skandaalit merkityksen Michel Platinin uroteoilta vuoden 1984 jalkapallon EM-kisoissa?

Michel Platini oli vuoden 1984 EM-turnauksen ylivoimaisesti paras pelaaja. Kuva: Getty Images

Jos Michel Platinista olisi jossain patsas, pitäisikö se kaataa?

Michel Platini on yksi kaikkien aikojen parhaista jalkapalloilijoista. Hänen suorituksiaan vuoden 1984 EM-kisoissa on verrattu Diego Maradonan dominointiin MM-viheriöillä 1986.

Michel Platini on myös huijari. Korruptioon syyllistynyt jalkapallojohtaja suljettiin kahdeksaksi vuodeksi jalkapallon työtehtävistä joulukuussa 2015.

Ranskalainen Platini oli jalkapalloilijana hyökkäävä keskikenttäpelaaja, joka tunnettiin oivaltavista syötöistään ja pelinlukutaidostaan. Erinomaisen kokonaisuuden täydensivät poikkeukselliset vapaapotkut, joita monet huippupelaajat ovat sittemmin matkineet.

Kolme kertaa maailman parhaaksi valittu Platini oli johtaja jo pelaajana. Pelityylinsä ja luonteensa ansiosta hän sai jo pelivuosinaan lempinimen Le Roi, Kuningas.

Ei ihme, että hän päätyi seuraavalla urallaan kansainvälisen jalkapallon johtopaikoille.

Platinista ei voi kirjoittaa käsittelemättä viime vuosien skandaaleita. Hän oli pitkään vaikutusvaltainen vallankäyttäjä jalkapallon huipulla, josta on paljastunut viime vuosina karmivia asioita.

Vievätkö myöhemmät teot Michel Platinilta hänen jalkapalloilijana ansaitsemansa kunnioituksen?

Kentällä aivot tekivät työn

Aloitetaan jalkapallosta.

Jokaisella jalkapallohistorian suurpelaajalla on ollut urallaan “ne kisat”. Ilmaisulla tarkoitetaan maajoukkueen arvoturnausta, jossa suurpelaaja kasvaa legendaksi tai turnausta, jossa näin olisi pitänyt tapahtua.

Ronaldolle vuoden 2002 MM-kisat olivat “ne kisat”, vaikka hänen piti viedä Brasilia MM-kultaan jo neljä vuotta aikaisemmin. Maradona ei pystynyt nousemaan muiden yläpuolelle vielä 1982, mutta vuoden 1986 MM-kisoissa hän johdatti Argentiinan ylivoimaisilla esityksillään maailmanmestaruuteen.

Michel Platinille “ne kisat” olivat vuoden 1984 EM-kisat. Platini teki kotiturnauksessa ennätykselliset yhdeksän maalia ja johdatti Ranskan maan historian ensimmäiseen arvoturnausvoittoon. Kotiyleisön edessä tullut Euroopan mestaruus teki Platinista kansallissankarin.

Michel Platini (vas.) aloitti maalinteon heti 1984 EM-kisojen ensimmäisessä ottelussa Tanskaa vastaan. Kuva: Getty Images

Yhdeksän maalia on yhä yksittäisen EM-turnauksen maaliennätys. Ennätyksen rikkominen on tulevina vuosinakin vaikeaa, vaikka kisojen ottelumäärät ovat kasvaneet. Lähimmäs on päässyt Antoine Griezmann vuonna 2016, kun hän teki kuusi maalia.

Myös Platinilta oli odotettu suurtekoja jo aikaisemmin. Vuoden 1978 MM-kisoissa Platini viimeisteli vain yhden maalin ja Ranska jäi alkulohkoon. Neljä vuotta myöhemmin Platini oli yksi kisojen tähdistä, mutta Ranskan haaveet finaalipaikasta kariutuivat klassikkovälierässä Länsi-Saksaa vastaan.

Vasta EM-kisoissa 1984 hän nousi yksin jalustalle.

– Se EM-turnaus oli ainoa lopputurnaus, jossa en pelannut loukkaantuneena. Vuonna 1982 minulla oli nivusvamma ja vuonna 1986 minulla oli hermotusongelmia. Vuonna 1984 pystyin pelaamaan parhaalla tasollani, Platini on sanonut BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Michel Platini pelasi seurajoukkueuransa parhaat vuodet italialaisessa Juventuksessa. Kuva: Getty Images

Platini oli kulkenut jalkapalloilijana pitkän matkan. EM-kisojen alkaessa hän oli 28-vuotias.

Ranskassa hän oli ollut tähti AS Nancyssä ja AS Saint-Étiennessä, mutta kansainväliseksi supertähdeksi Platini nousi vasta sen jälkeen, kun hän siirtyi Juventukseen vuonna 1982.

– Michel oli yksi niistä suurista pelaajista, jotka eivät niin välittäneet kuntoharjoittelusta. Hän sanoi, että 'emme aio kilpailla olympialaisissa 5 000 metrillä, meidän pitää pelata jaloillamme’, Juventusta 1980-luvulla valmentaneen Giovanni Trapattonin kerrotaan sanoneen (siirryt toiseen palveluun).

Platini ei tarvinnut hirmuista juoksukuntoa. Kentällä aivot tekivät työn hänen puolestaan.

Hähmäistä kulissipeliä

Platini voitti pelaajaurallaan käytännössä kaiken paitsi maailmanmestaruuden. Hän nosti Juventuksessa Serie A:n sekä Euroopan Cupin voittopokaaleita ja juhli Saint-Étiennessä Ranskan mestaruutta. Hänet valittiin maailman parhaaksi pelaajaksi kolme kertaa peräkkäin vuosina 1983–85.

Platini lopetti pelaajauransa vuonna 1987, mutta palasi vielä jostain syystä pelaamaan yhden harjoitusottelun Kuwaitin maajoukkueessa 1988. Syitä Kuwaitin edustamiseen on vain arvailtu, mutta kenties tämä erikoinen ratkaisu oli jonkinlainen enne ongelmista, joita Platini kohtasi toisella urallaan.

Peliuran jälkeen Platinin jalkapalloaivot otettiin aluksi hyötykäyttöön valmentajana. Legenda aloitti Ranskan maajoukkueen päävalmentajana vain 33-vuotiaana vuonna 1988.

Platinin valmennusura oli lyhyt ja epäonnistunut. Ranska ei selviytynyt karsinnoista vuoden 1990 MM-kisoihin. EM-kisat kaksi vuotta myöhemmin päättyivät alkusarjaan. Platini teki johtopäätöksensä ja vaihtoi alaa.

Ranska oli saanut järjestettäväkseen vuoden 1998 jalkapallon MM-kisat. Platini nimettiin kisojen järjestäjätoimikunnan päälliköksi. Alkoi Platinin rakettimainen nousu kohti jalkapallon huipputehtäviä.

Platini tuki vuonna 1998 Fifan puheenjohtajapelissä Sepp Blatteria, jonka kanssa hän myös poistui samalla ovenavauksella kansainvälisen jalkapallon johtotehtävistä vuonna 2015.

Samoihin aikoihin Platini aloitti hähmäisen kulissipelinsä.

– Kun teimme otteluohjelmaa, petkutimme hieman. Varmistimme, että Ranska ja Brasilia eivät voisi kohdata ennen loppuottelua, jos molemmat voittaisivat alkulohkonsa, Platini kertoi BBC:lle vuonna 2018 (siirryt toiseen palveluun).

– Luuletteko, etteivät muut MM-kisajärjestäjät ole tehneet samaa?

Myöhemmin Platini syyllistyi huomattavasti vakavampiin petkutuksiin toimiessaan Euroopan jalkapalloliiton Uefan puheenjohtajana.

Kaksi hattutemppua

Vuoden 1984 EM-kisoissa otteluohjelman säätäminen isäntämaa Ranskalle mieluisaksi olisi ollut vaikeaa. Kisoihin pääsi mukaan vain kahdeksan maata, ja vastassa oli pelkästään huippujoukkueita.

Ranskan joukkueen sydämen muodosti lempinimellä carre magnique (maaginen neliö) tunnettu keskikentän nelikko Jean Tigana, Luis Fernandez, Alain Giresse ja Platini.

Kotijoukkue lähti turnaukseen hurjat paineet niskassaan.

Ranskalaisten tuoreessa mielessä oli vielä vuoden 1982 MM-kisojen välierän skandaali. Saksan maalivahti Harald Schumacher törmäsi rajusti Ranskan Patrick Battistoniin MM-välierässä rangaistusalueella. Monen mielestä tilanteesta olisi pitänyt tuomita rangaistuspotku. Länsi-Saksa eteni 3–3 päättyneen huikean trillerin päätteeksi finaaliin rangaistuspotkukilpailun jälkeen.

– Meidän täytyi voittaa vuonna 1984. Olimme suosikkeja ja Ranskassa toivottiin, että jalkapallomaajoukkue toisi maalle historian ensimmäisen suuren kansainvälisen urheiluvoiton, Luis Fernandez muisteli BBC:lle.

Fernandezin mukaan paineet eivät vaikuttaneet joukkueeseen. Harjoitusleirillä joukkueessa oli rento ja hyvä, mutta myös keskittynyt ilmapiiri.

– Pelasimme ranskalaisille tyypillistä liikkuvaa syöttöpeliä. Pelasimme palloa ylös nopeasti, koska meillä oli Platinin kaltainen pelaaja, joka pystyi tekemään paljon maaleja, Fernandez kuvaili.

Platini todella pystyi tekemään paljon maaleja. Hän viimeisteli alkusarjassa kaksi hattutemppua ja yhteensä seitsemän maalia, kun Ranska voitti Tanskan (1–0), Belgian (5–0) ja Jugoslavian (3–2).

– Platini oli uskomaton siinä turnauksessa. Hän pystyi pelaamaan yksin muita joukkueita vastaan. Hän oli kuin toisesta maailmasta, supertähti. Yksikään vastustaja ei pystynyt pidättelemään häntä, pitkän linjan jalkapalloselostaja John Motson sanoi BBC:lle (siirryt toiseen palveluun).

Selittämätön kahden miljoonan dollarin palkkio

Platini oli pitkään pitelemätön myös kabineteissa. Hän johti Euroopan jalkapalloliittoa Uefaa yli kahdeksan vuotta. Kyseiseen ajanjaksoon liittyy paljon epäselvyyksiä.

Vuonna 2015 Fifan eettinen komitea kielsi Sepp Blatteria ja Michel Platinia toimimasta kahdeksaan vuoteen jalkapallon parissa. Komitean mukaan Fifaa ja Uefaa johtanut kaksikko oli käyttänyt asemaansa väärin.

Eettisen komitean tutkinnan keskiössä oli selittämätön palkkio. Blatter hyväksyi vuonna 2011 kahden miljoonan dollarin palkkion, jonka Fifa maksoi Platinille. Blatter ei kyennyt osoittamaan mitään laillista perustelua kahden miljoonan dollarin maksulle.

Myöhemmin Platinin kahdeksan vuoden toimintakielto lyheni neljään vuoteen, mutta pinnalle on noussut uusia epäilyjä. Kesällä 2019 Platini pidätettiin osana tutkintaa, joka koskee päätöstä myöntää vuoden 2022 jalkapallon MM-kisat Qatarille. MM-kisojen valintaprosessiin liittyy todistetusti korruptiota.

France Football -lehden mukaan Platini (vas.), Ranskan entinen presidentti Nicolas Sarkozy (oik.) sekä Qatarin nykyinen emiiri tapasivat salaisessa kokouksessa 2010. Pian kokouksen jälkeen Qatar voitti vuoden 2022 kisaisännyyden. Kuva Mestarien liigan ottelusta vuodelta 2015. Kuva: Getty Images

Platini ei ole koskaan myöntänyt tehneensä mitään väärää Uefan puheenjohtajana. Ranskalaislegenda on puhunut salaliitosta, jonka tavoite oli estää hänen pääsynsä Fifan puheenjohtajaksi.

Viime joulukuussa Platini oli jälleen vapaa työskentelemään jalkapallon parissa.

Tammikuussa uutisoitiin, että Platini olisi aloittanut jalkapallon kansainvälisen pelaajayhdistyksen FIFPron puheenjohtajan Philippe Piatin neuvonantajana. Myöhemmin talvella selvisi, ettei FIFPro tarvinnutkaan Platinin palveluksia.

–Tiedän, että Fifasta soitettiin heille ja sanottiin: 'älkää ottako häntä', Platini totesi The Timesille (siirryt toiseen palveluun).

Kaikkien aikojen voittomaali

Vuoden 1984 välierä on yksi jalkapallon EM-historian upeimmista otteluista. Ranska ja Portugali tarjosivat trillerin, joka saa yhä aikaan kylmiä väreitä aikalaisissa.

Jean-François Domergue vei Ranskan johtoon ensimmäisellä puoliajalla, mutta Rui Jordão tasoitti ottelun 73 minuutin pelin jälkeen. Ottelu eteni jatkoajalle, joka oli taianomaisia hetkiä täynnä.

Ensin Jordão teki toisen maalinsa Fernando Chalanan millintarkasta keskityksestä. Ranska kuitenkin jatkoi painostustaan kotiyleisön edessä. Avausmaalin tehnyt puolustaja Domergue nousi rangaistusalueelle ja tuikkasi flipperipallon verkkoon.

Peliaikaa oli jäljellä kuusi minuuttia. Rangaistuspotkukilpailu alkoi näyttää vääjäämättömältä.

Sitten oli Platinin vuoro.

Michel Platini tuulettaa voittomaaliaan Portugalia vastaan. Kuva: Getty Images

Ottelun ratkaisu oli kuin oppikirjaesimerkki Ranskan nopeasta ja liikkuvasta pelistä. Kolme keskikentän maagisen neliön jäsenistä oli junailemassa maalia.

Fernandez katkaisi Portugalin syötön oman puolustusalueen rajalla ja jatkoi pallon Tiganalle, joka juoksi päättömästi kohti rangaistusaluetta. Päätyrajalle asti ehtinyt Tigana syötti maalin eteen Platinille, joka laukoi pallon verkkoon. Ranska oli edennyt historiansa ensimmäiseen EM-finaaliin.

Platini oli matkalla kansallissankariksi.

Hyvä vai paha?

Palataan vielä jutun alussa esitettyyn kysymykseen. Jos Michel Platinista olisi patsas, pitäisikö se kaataa?

Viime viikkoina historian merkkihenkilöiden patsaita on kaadettu ja töhritty ympäri maailmaa. Ilmiön taustalla on merkkihenkilöiden syyllistyminen esimerkiksi rasismiin tai orjuuttamiseen. Nämä merkkihenkilöt ovat ainakin jostain näkökulmasta tehneet jotain hyvää ja ansainneet patsaansa. Toisesta näkökulmasta tarkasteltuna he ovat syyllistyneet johonkin pahaan.

Platini ei toki ole pelkästään historiallinen hahmo, eikä hän ole syyllistynyt esimerkiksi orjuuttamiseen, mutta pohjimmiltaan hänenkin kohdallaan puhutaan samasta asiasta.

Ihminen voi olla yhtä aikaa sankari ja roisto.

Ajatelkaa vaikka Diego Maradonaa, joka oli kentällä samaan aikaan jumalainen taituri ja “Jumalan kädellä” maalin tehnyt huijari.

Kenties siksi yksittäisen ihmisen nostaminen kirjaimellisesti jalustalle on jo ajatuksena hieman ristiriitainen. Toisen hyvä voi olla toiselle paha ja kolmannelle molempia.

Syyllistyminen korruptioon ei vie vuoden 1984 EM-turnauksen onnistumisia Platinilta. Ne olivat hänen kisansa.

Toisaalta hänen kunniakseen tuskin koskaan pystytetään patsasta.

Lue myös:

.
.