Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Seurojen huoli oli turha – lapset palasivatkin koronatauon jälkeen innolla harjoituksiin

Monessa seurassa oltiin huolestuneita siitä, kuinka koronatauko vaikuttaa harrastajamääriin.

junioriurheilu
Pallopoika, kuvituskuva
Lapset ovat löytäneet takaisin harrastuksiin odotettua paremmin. Kuvituskuva.Getty Images

Joukkueurheilussa ollaan palattu pikku hiljaa arkeen. Seuroissa on jännitetty sitä, kuinka moni lapsista ja nuorista löytää takaisin harjoituksiin.

– Yllättävän hyvä tilanne, meni paremmin kuin odotettiin, toteaa HJK ry:n toiminnanjohtaja Timo Muurinen.

Etäharjoitusten aikana myös HJK:ssa kato oli kova, kun yli tuhat harrastajaa jäi teille tietämättömille.

Muurisen mukaan ne pelaajat, jotka olivat aktiivisia etäharjoittelun aikana, ovat myös palanneet joukkueharjoituksiin.

– Kilpapelaajista kaikki ovat tulleet takaisin. Harrasteryhmissä osa pelaajista on jo kesälomilla. Pieni osa on sivussa sen takia, että vanhemmat kuuluvat riskiryhmään, Muurinen sanoo.

Korona-aika opetti Muurisen mielestä paljon ja jos toinen aalto iskee, HJK:ssa ollaan valmiina.

– Tämä osoitti meidän haavoittavaisuuden esimerkiksi striimauksen osalta. Emme olleet valmiita etäharjoittelun toteuttamiseen. Nyt meillä on ihan eri valmiudet, jos toinen aalto tulee. Opimme myös sen, että valmentaja on tärkein lenkki seuran ja pelaajan välillä, Muurinen sanoo.

Lapset mukaan seuratoimintaan leireillä ja kerhoilla

Itä-Helsingin suuriin junioriseuroihin kuuluva FC Kontu liikuttaa parhaimmillaan yli tuhatta lasta ja nuorta jalkapallon eri ikäluokissa. Myös heillä seurattiin tarkasti, kuinka moni juniori palaa harjoituksiin.

– Ei mitään katastrofaalista pudotusta harrastajamääristä. Ehkä noin 50 pelaajaa on lopettanut korona-aikana, toteaa FC Kontun toiminnanjohtaja Maria Virolainen.

FC Kontussa lopettaneiden joukossa on iso osa helmi-maaliskuussa aloittaneita, joiden into lopahti parin kuukauden tauon aikana. Myös Kontussa on havaittu se, että kilparyhmissä pelaavat motivoituneet pelajaat ovat palanneet treeneihin hyvällä prosentilla. Yhdessä ikäluokassa on jopa kasvua harrastajämäärissä.

jalkapallo kuvitus yleiskuva
Kuvituskuva.Markku Ulander / Lehtikuva

– Meidän nuorin ikäluokka eli 2003 syntyneet on kasvanut 30:lla prosentilla. 15-16-vuotiaissa, jossa toiminta on tavoitteellista, pelaajamäärä on pysynyt mukavasti samana, Virolainen sanoo.

FC Kontun tavoitteena on palauttaa syksyn aikana pelaajamäärät samaan kuin viime talvena.

– Meillä pyörii nyt futisleirit kolmatta viikkoa ja kohta alkaa taas kerhotoiminta. Sitä kautta saadaan taas lapset mukaan toimintaan, Virolainen kertoo.

Pesäpalloseura Porin Pesäkarhuissa huokaistiin niin ikään helpotuksesta, kun toiminta jatkui.

– Oikein onnistuneesti ja hyvin on käynnistynyt. Pelkäsimme, miten paluu sujuu pitkän omatoimiharjoittelujakson jälkeen ja tuleeko drop-outeja. Ollaan tosi onnellisessa asemassa, että lapset ovat lähestulkoon kaikki mukana, ihan yksittäisiä tapauksia lukuun ottamatta, vastaa Pesäkarhujen toiminnanjohtaja Satu Kojola.

Pesäkarhuilla on 280 junioripelaajaa eri ikäluokissa. Kojolan mukaan seurassa tehtiin kovasti töitä sen eteen, että junioreiden vanhemmat pysyivät ajan tasalla koronarajoitusten aikana.

– Kukaan ei oikein tiennyt, mitä tulee tapahtumaan. Aika tuntui todella pitkältä, ja me olimme todella tiedonhaluisia. Pidettiin koko ajan yllä hyvää tiedottamista sinne junioripuolelle, Kojola kertoo.

Lue myös:

Yli 1 000 junioripelaajaa hävisi HJK:n harjoituksista koronaviruksen takia – urheiluseuroista katoaa lapsia, mutta tutkijan mielestä todellinen ongelma on jossain muualla

Keväällä pysähtyneen liikunta-alan tulevaisuus on epäselvä – "Ei ole itsestään selvää, että kaikki lapset ja nuoret palaavat seuratoimintaan"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat