1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Urheilupolitiikka

Urheilulle 9,4 miljoonaa euroa koronatukia – noin 10 miljoonaa jäi jakamatta

Urheiluseurat saivat koronatukea huomattavasti haettua vähemmän.

Kuva: Tomi Hänninen

Opetus- ja kulttuuriministeriö on päättänyt jakaa korona-avustuksia yhteensä 9,4 miljoonaa euroa urheiluseuroille, lajiliitoille, kilpasarjoille ja liikunnan koulutuskeskuksille.

Urheilulle ja liikunnalle oli varattu hallituksen lisätalousarviossa yhteensä 19,6 miljoonaa euroa. Summasta on jo aiemmin jaettu perutuille urheilutapahtumille 318 000 euroa, joten jakamatta jäi noin 10 miljoonaa euroa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön ylitarkastajan Hannu Tolosen mukaan jakamatta jääneestä summasta osa on varattu myöhempään vaiheeseen, kun koronaviruspandemian pitkäaikaisvaikutukset selkiytyvät ja urheilujärjestöjen myöhempi tarve tuille on paremmin tiedossa.

– Tukea kohdistettiin nimenomaan maalis-toukokuun väliseen aikaan eli jo tapahtuneeseen toimintaan ja sen tukemiseen. Tarkoitus on katsoa tämän pandemian vaikutukset kokonaisuudessaan läpi. Tarvittaessa kyemme myös reagoimaan nopeasti siihen mahdollisesti muuttuvaan tilanteeseen, Tolonen valottaa rahanjaon taustoja Yle Urheilulle.

Seuroille vain murto-osa haetusta summasta

Liikunta- ja urheiluseuroille myönnettiin potista 3,9 miljoonaa euroa 577 hakijalle. Avustus on tarkoitettu aikavälillä 1.3.–31.5.2020 syntyneisiin toteutuneisiin kustannuksiin. Tällaisiksi laskettiin esimerkiksi toimitilojen vuokrat ja henkilöstökulut.

Hannu Tolosen mukaan hakusummat vaihtelivat sadasta eurosta 770 000 euroon.

Seurat saivat hakea myös erityisavustusta vaihtoehtoisiin tapoihin järjestää toimintaa ja palveluita. Ministeriö myönsi aluehallintovirastoille lähes 1,7 miljoonaa euroa edelleen jaettavaksi paikallisille seuroille, jotka ovat panostaneet esimerkiksi etävalmennukseen ja digiohjaukseen koronaviruksen aiheuttamien rajoitusten aikana. Tukea myönnettiin 274 seuralle.

Yhteensä liikunta- ja urheiluseuroille myönnettiin siis noin 5,5 miljoonaa euroa lisätalousarvioon kuuluvia koronatukia. Mahdollisuus olisi ollut jakaa avustuksia huomattavasti enemmänkin, sillä vajaan 20 miljoonan euron lisämäärärahasta vain reilu 5 miljoonaa euroa oli korvamerkitty huippu-urheilun ja liikunnan koulutuskeskusten avustuksiin.

Ministeriö sai hakemuksia yli 1000 seuralta ja tukea toiminnan turvaamiseen haettiin yli 25 miljoonaa euroa. Valtaosalle haetuista tuista ministeriö ei siis nähnyt perusteita.

Huippu-urheilulle ja urheiluopistoille lähes 4 miljoonaa euroa

Huippu-urheiluun – eli ylimpien ja divisioonatasojen keskeytyneille kilpasarjoille sekä niiden lajiliitoille että taustayhtiöille – myönnettiin yhteensä 2,4 miljoonaa euroa avustusta.

Huippu-urheilun lajiliitot ja taustayhtiöt, esimerkiksi SM-liiga Oy ja Jalkapalloliiga ry, jakavat tuen täysimääräisinä seuroilleen. Avustusta on poikkeuksellisesti voitu myöntää myös seurojen palkkakustannuksiin. Avustus myönnettiin 12 hakijalle.

Valtakunnalliset liikunnan koulutuskeskukset saavat puolestaan koronatukia lähes 1,5 miljoonan euron edestä.

Olympiakomitea "tavallaan tyytyväinen"

Suomen olympiakomitean puheenjohtaja Mikko Salonen on tyytyväinen siihen, että opetus- ja kulttuuriministeriö sai ratkaistua avustuspäätökset ennen juhannusta ja monen kesälomia. Urheilu kaipaa Salosen mukaan kuitenkin kipeästi lisää tukea.

– Olen tavallaan tyytyväinen, tavallaan en. Lisätalousarvion rahamäärästä on vielä puolet jakamatta. Täytyy muistaa, että meillä on vielä rajoituksia päällä, vaikka valoa on jo hieman tunnelin päässä. Vaikutukset jatkuvat koko ajan ja koko ajan tulee menetyksiä, Salonen sanoo.

Olympiakomitea arvioi huhtikuussa, että koronapandemian aiheuttamat taloudelliset menetykset lajiliitoille ja seurakenttään ovat vähintään 81 miljoonan euroa. Myös valtion liikuntaneuvoston juhannusviikolla julkaiseman raportin mukaan urheiluseurojen kevään menetykset olivat samaa kokoluokkaa. Liikuntaneuvosto arvioi myös, että suurimmat talousvaikutukset ovat vasta edessä.

– Kyllähän urheilulle ja liikunnalle tämänkin jälkeen tuskaa jää, mutta väki on ollut erittäin sopeutuvaista. Toimintoja on mukautettu hyvin nopeasti. Sillä on pystytty tuskaa lievittämään.

Salonen sanoo luottavansa siihen, että vielä jakamatta olevat rahat tullaan jakamaan liikunnan tukemiseen. Hän odottaa myös hallituksen lisätalousarviota syksyllä.

– Hankala nähdä, että ne tulisivat riittämään. Urheilun toimintakyky pitää pystyä turvaamaan kaikissa olosuhteissa. Ihmiset tarvitsevat liikkumisen mahdollisuuksia. Tämä tänään tehty päätös auttaa siinä ja luo positiivista uskoa tulevaan, Salonen päättää.

Päivitetty kello 16.47: Lisätty Hannu Tolosen kommentit.

Päivitetty kello 18.27: Lisätty Mikko Salosen kommentit.

Lue myös:

Palloilusarjat ja Hiihtoliitto hakivat urheilun koronatukia, yleisurheilu jäi vielä ulkopuolelle: ”Odotamme oikeudenmukaisuutta”

Liki 1 000 urheiluseuraa haki yhteensä 25 miljoonaa euroa koronatukea valtiolta

Miksi hallituksen koronatukipotista tuetaan ammattilaisurheilua, kun lapsia liikuttavat seurat kaipaavat euroja kipeimmin? Ministeri Kosonen: "Taustalla on tärkeämpi ajatus"

Näin hallituksen koronatuet urheilulle jaetaan – Veikkaus- ja SM-liigaseurat voivat saada maksimissaan 50 000 euroa, osalle ei tukea lainkaan