NRK: Hiihdon kansainvälinen dopingtestaus on vähentynyt koronan aikana lähes 90 prosenttia – Therese Johaugia ei ole testattu kuukausiin

Maalis–toukokuussa FIS on tehnyt kaikissa lajeissaan yhteensä 38 kilpailun ulkopuolista dopingtestiä.

hiihto
Therese Johaug
Therese Johaugia ei ole testattu maalis-toukokuun välisenä aikana tänä vuonna.EPA / AOP

Koronaviruspandemia on näkynyt myös dopingtestien määrissä, sillä kansainvälisen hiihtoliiton FISin testaukset ovat vähentyneet lähes 90 prosentilla, kertoo norjalainen yleisradioyhtiö NRK (siirryt toiseen palveluun). Esimerkiksi norjalaishiihtäjä Therese Johaugia ei ole testattu tänä vuonna maaliskuun ja toukokuun välisenä aikana laisinkaan.

NRK pyysi ja sai FISiltä tietoja kansainvälisestä testauksesta maalis–toukokuun väliseltä ajalta vuosilta 2019 ja 2020.

– Kansainvälisen urheilun uskottavuudessa on ongelma, sillä testauksia on viime viikkoina tehty hyvin vähän. Olen huolissani siitä, Norjan antidopingtoimiston toimitusjohtaja Anders Solheim sanoo NRK:lle.

Kauden 2019–2020 aikana FIS teetti kilpailun ulkopuolisia dopingtestejä 2 220. Näistä testeistä 1 278 eli 58 prosenttia tehtiin maastohiihtäjille. Maalis–toukokuussa vuonna 2019 kilpailujen ulkopolisia testejä tehtiin FISin yhdeksässä lajissa 299. Kuluvana vuonna samalla aikajaksolla testejä tehtiin 38 eli lähes 90 prosenttia vähemmän.

– Ei auta kuin toivoa, että ihmiset ovat reiluja, Norjan hiihtotähti Johannes Hosflot Kläbo sanoo.

Kläbo on testattu viimeisen muutaman kuukauden aikana. Sen sijaan syksyllä 2016 dopingista kärynneen ja sittemmin 18 kuukauden kilpailukiellon kärsineen Therese Johaugin oven takana testaajia ei ole näkynyt. Johaug kertoi ymmärtävänsä, että ajat ovat nyt hankalat.

– On selvää, ettei se ole hyvästä, että testaus on niin vähäistä. Voimme vain toivoa, että he (testaajat) palaavat ja saavat toimintansa jälleen rullaamaan, Johaug sanoi.

Hiihtäjä Johannes Hösflot Kläbo
Johannes Kläbo kertoo, että hänet on testattu kevään aikana.Imago Sport/AOP

Kansallinen testaus on toiminut kohtuullisen hyvin

Kansainvälinen hiihtoliitto tiedotti dopingtestauksen jatkamisesta, mutta merkittävästä vähenemisestä, koronaviruspandemian alettua. Testauksen määriin ovat vaikuttaneet myös eri valtioissa vallitsevat koronavirukseen liittyvät liikkumisrajoitukset.

Huippu-urheilussa testauksia tekee sekä kansallinen antidopingtoimisto että kansainvälinen liitto. Norjan antidopingtoimisto onkin saanut joiltain kansainvälisiltä lajiliitoilta pyyntöjä suorittaa testausta, sillä kansainvälisten toimijoiden matkustaminen maahan testaamaan on joissain tapauksissa mahdotonta.

Erityisesti kilpailujen ja kilpailukauden ulkopuolella testaaminen on Norjan antidopingtoimiston Anders Solheimin mukaan tärkeää.

– Jotkin dopingaineet ovat jäljitettävissä vain vähän aikaa, mutta ne vaikuttavat pitkään. Dopingia voi käyttää kuukausia ennen kilpailua ja saada vaikutusta jopa puoleksi vuodeksi, mutta jäljitettävissä se voi olla vain päiviä, Solheim sanoo.

Norjan antidopingtoimisto on tehnyt vuoteen 2019 verrattuna noin 20 prosenttia vähemmän testejä tänä vuonna.

– Uskon, että testiohjelmamme on pysynyt hyvänä, Solheim sanoo.

Lue myös:

Koronavirus vaikutti Krista Pärmäkosken suunnitelmiin – "Nyt osasin vetää stopin harjoittelusta"

Yleisurheiluradalla säväyttänyt Therese Johaug ei tähyä Tokion olympiakisoihin – "En ole alkamassa panostamaan yleisurheiluun"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat