Suora

  • FIFA 21: Nordic Invitational
  • Heikki Nivan on valittava: Snookerammattilainen tai voimisteluvalmentaja
  • Urheiluruutu

Isyyspäivärahaan turvautumaan joutunut kapteeni ei mieti seuran palkkaleikkauksia kauden alla: "Honka on minulle jalkapalloilullinen koti, jossa on hyvä olla"

Duarte Tammilehto antoi keväällä kasvot jalkapalloilijoiden palkkojen jäädyttämiselle. Jättitappiot tehneen Hongan pelaajat saavat täyden tilipussin vasta heinäkuussa, kun liiga alkaa.

Veikkausliiga
Duarte Tammilehto, poika Noah, juhlii SM-pronssia 2019
Duarte Tammilehto juhli SM-pronssia poikansa Noahin kanssa 2019.Compic / AOP

Uransa alkutaipaleella liigajalkapalloilija Duarte Tammilehto erottui räväkällä ja ajoittain pelikieltoihin johtaneella pelityylillään. Maaliskuun lopussa Hongan kapteeni nousi otsikoihin paljastuksellaan, että espoolaisseura keskeytti yllättäen pelaajiensa palkanmaksun koronaviruspandemian synkentämien taloushuolien takia.

– Vaikeina aikoina mitataan joukkue. Pelaajat, valmennus ja muut ovat suoriutuneet tästä ihan kiitettävin arvosanoin, isyyspäivärahasta tukea saanut kahden lapsen isä kertoo STT:n haastattelussa.

Vaatii rohkeutta kertoa kiperistä asioista julkisuudessa, mutta huomio ei pelottanut Tammilehtoa.

– Pitää sanoa asiat, miten ne ovat. Kun joku kysyy haastatteluun, niin ei sitä kannata piilotella. Kaikki tietävät, että kun lähtee kokonaan palkka pois, niin eihän se ole hyvä tilanne, Tammilehto kuvaa.

Hongan taustayhtiön Esport Honka Oy:n tuore tilinpäätös kertoo 1,4 miljoonan euron tappiosta viime vuodelta. Pelaajat kokevat tiukan talouden arjessaan. Hongassa on käytössä vielä kesäkuun loppuun 50 prosentin palkanalennus ennen paluuta täyteen tilipussiin.

Tammilehdon äänessä kuuluu kuitenkin ilo. Tähtäin on muussa kuin materiassa.

– Honka on minulle jalkapalloilullinen koti, jossa on hyvä olla. Haluan enemmän kuin mitään muuta voittaa joku päivä liigan Hongan kanssa. Se olisi todella tärkeää, Tammilehto sanoo.

Ottelurasitus nousee kovaksi

Tammilehto aprikoi, että heinäkuun 1. päivänä alkavassa Veikkausliigassa syntyy kova kilpa. Kuitenkin niin, että espoolaissikermä kirkastaa viime vuoden pronssinsa.

Helsingin Jalkapalloklubi on jälleen ylivertainen suosikki. Vedonlyöjien kerroinmittareilla HJK:n haastavat etenkin hallitseva mestari Kuopion Palloseura, viime kauden pronssijoukkue Honka, Jani Honkavaaran valmentama Seinäjoen Jalkapallokerho, viime kauden hopeajoukkue FC Inter ja viime kauden cup-mestari, tamperelainen Ilves.

– Tosi tasaista liigaa odotan. Toki me olemme tavoittelemassa parannusta viime kauteen, Tammilehto korostaa.

Keväällä pelit taukosivat kolmeksi kuukaudeksi poikkeustilanteen takia. Siksi kauteen tuo erikoismausteen sen tiiviys.

– Vaikkei tulisi loukkaantumisiakaan, niin kyllä ottelurasitus on kova. Ketkä pystyvät pelaamaan kaksi peliä putkeen, pitääkö kolmanteen otteluun jo vaihtaa pelaajia, Tammilehto miettii.

Peluutus ei Tammilehdon onneksi ole pelaajien murhe.

– Erilainen kausi tulee ehdottomasti, ja varmasti tiukka fyysisesti.

Eemeli Virta (6), FC Lahti ja Duarte Tammilehto (33), FC Honka kesäkuu 2020
Eemeli Virta (vas.) ja Duarte Tammilehto väänsivät kesäkuun alussa harjoitusottelussa.Joonas Kämäräinen / AOP

Cup-mestaruus ennen seuravaihtoa

Tammilehdon, 30, pääsarjaura alkoi 2011 Hongassa. Kahden kauden jälkeen pelipaita vaihtui tiuhaan, sillä seuraavana neljänä vuotena hän edusti Turun Palloseuraa, IFK Mariehamnia ja FC Lahtea. Turun visiitti jäi torsoksi, sillä otteluja kertyi vain neljä.

– Paha loukkaantuminen, polvensa tuolloin loukannut Tammilehto kiteyttää synkän jakson.

Maarianhaminassa juhlittiin sensaatiomestaruutta 2016, heti Tammilehdon kahden vuoden pestin päätyttyä. Onko onni karttanut, onko Tammilehto ollut väärään aikaan väärässä joukkueessa?

– Ei ollenkaan, Honkaan 2017 palannut kapteeni naurahtaa.

– Otimme Maarianhaminassa seuran ensimmäisen pokaalin Suomen cupissa, se oli 2015. Sen jälkeen lähdin.

Fyysiseksi kuvattu keskikenttäpelaaja palasi saarelaisten riveistä takaisin mantereelle Lahteen.

– Ehdin olla rakentamassa IFK Mariehamnin mestaruutta. Se tuntuu tietysti ihan hyvältä, Tammilehto muistelee.

Lue myös:

Honka teki pronssikaudellaan yli miljoonan euron tappiot

”Valtava pettymys” – RoPSin toimitusjohtaja kuuli Yle Urheilulta karun tiedon seuran korona-avustuksesta, hakivat 200 000 euroa, saivat murto-osan

Liigajoukkueet rynnistivät Suomen cupin puolivälieriin

Vuoden sopimukselle sinetti – kahdeksankertainen Suomen mestari Akseli Pelvas vahvistamaan IFK Mariehamnin hyökkäysosastoa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat