1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. moottoripyöräily

Viisinkertainen maailmanmestari Pekka Päivärinta painaa rakkaudesta lajiin: "Tämä vie kaiken eikä tuota mitään"

Viisinkertainen moottoripyöräilyn sivuvaunuluokan maailmanmestari yrittää takaisin kultakantaan. Purkkiorjan paikalle siirtyi kovaa harjoitteleva ranskalainen Emmanuelle Clement.

Viime kaudella Pekka Päivärinta otti Jussi Veräväisen kanssa sivuvaunuluokan MM-hopeaa. Kuva: Mark Walters

Kuumana hehkuva aurinko hohkaa kilpaa KymiRingin uudehkon asfaltin pinnalla. Vaikka kovalla kohulla Iittiin rakennettu moottoriurheilurata on vielä pahasti keskeneräinen, Suomen menestynein sivuvaunukuski Pekka Päivärinta, 49, antoi radalle varauksettomat kehut. Päivärinta oli juhannuksen alla kaksi päivää tutustumassa KymiRingin kiemuroihin.

– Onhan tämä vielä vaiheessa, kun nurmeakaan ei ole. Siksi hiekka pölisee. Kyllä sen oitis huomasi, että radan ovat suunnitelleet nykyajan insinöörit ja arkkitehdit. Maailman nopein baana tämä ei ole missään nimessä, mutta matkalta löytyy nousua ja laskua. Mielenkiintoinen kokonaisuus. Kunhan muut puitteet saadaan kuntoon, niin kyllä me suomalaiset saamme olla ylpeitä, Päivärinta korostaa.

Koronapandemia iski keväällä lujaa myös moottoripyöräilyn sivuvaunuluokkaan. MM-kauden ohjelmaa on jumpattu edestakaisin, mutta nyt näyttää siltä, että kausi päästään polkaisemaan käyntiin syyskuun alussa.

– Tiimissämme kaikki oli valmiina ennen kuin totaalinen stoppi tuli. Varsinkin siinä vaiheessa, kun epidemia iski lujaa Italiaan, aavistin nopeasti, että jotain ikävää tapahtuu. Onneksi meillä molemmilla oli arkitöitä, Päivärinta viittasi itseensä ja uuteen ranskalaispariinsa Emmanuelle Clementiin.

Arkitöiden lomassa kaksikko kehitti moottoria.

Purkkiorjalla lajikipinä verenperintönä

Päivärinta ajaa MM-sarjaa siis uuden purkkiorjan kanssa. Suomalaisässä löysi Clementin viime vuoden päätösosakisassa Portugalin Estorilista.

– Minulla oli jo hetken aikaa ollut sellainen fiilis, että tiimissä pitäisi muuttaa jotain. Kaikki ei ollut sillä tavalla kuin halusin.

Pekka Päivärinta kuvattuna tositoimissa vuonna 2018. Kuva: Tuomo Seppänen

– Olin tuntenut Emmanuellen jo muutaman vuoden. Kuulin, että häntä kiinnostaisi päästä kovempaan vauhtiin. Sitten kun juttelimme kasvokkain, heti iski tunne, että hän haluaa tästä lajista enemmän.

Mitkä ominaisuudet tekevät hyvän purkkiorjan?

– Kemioiden kohtaaminen on tärkein asia. Myös ajosilmällä on merkitystä. Pitää ymmärtää kaarteiden, ajoitusten ja jarrutusten merkitys, Päivärinta sanoo.

Myös ranskattaren isä ajaa kilpaa, joten tytär on saanut kipinän lajiin jo verenperintönä.

– Kyllä sen myös huomaa. Hänellä on intohimoa. Emmanuelle on kova treenaamaan. En tiedä, kuinka paljon hän juoksee Cooperissa tai nostaa penkistä, mutta kohta jään kummassakin lajissa varmasti kakkoseksi, Päivärinta naurahtaa.

Päivärinta ei ole ensi kertaa naispuolisen parin kanssa liikkeellä. Kirsi Kainulaisen kanssa hän voitti viidennen MM-kultansa 2016.

Rakennusalan töistä rahat ajamiseen

Päivärinta sanoo, että ajohommat vievät vuodesta noin 80 prosenttia aikaa. Sivuvaunuluokassa palkintorahat eivät leijaile pilvissä. Rakkaudesta lajiin -mentaliteetti elää lajissa vahvasti.

Päivärinta työskentelee arkena rakennusalalla. Kaikki mikä tulee, myös menee. Suomalaiskuskin vuosibudjetti liikkuu noin sadan tuhannen euron paikkeilla.

– Eipä tämä laji tuota mitään. Se työ, millä päästään eteenpäin, tehdään muualla kuin radalla. Kaikki se, mitä sieltä saan, uppoaa tähän harrastukseen.

– Mutta ei minusta taida olla normaaliarkeen. Joku moottorilla toimiva peli minulla täytyy olla. En oikein osaa olla ilmankaan. Asuntosäästäjäksikään en taida enää ehtiä, Päivärinta sanoo.

Lue myös:

Moninkertainen maailmanmestari Pekka Päivärinta vaihtaa moottoripyörien sivuvaunuluokassa ajokumppaniaan