Pika-aituri Reetta Hurske on takonut uransa parhaita treenejä heikoimmalla osa-alueellaan, vaikka alkuvuotta ovat kiusanneet kivuliaat vammat

Tamperelaisen Reetta Hurskeen päätavoite tällä kaudella on parantaa hänen aikojensa keskiarvoa 100 metrin aidoissa.

Reetta Hurske (kuvassa) paineli hallikaudella 60 metrin aidat parhaimmillaan aikaan 7,99. Matkan Suomen ennätys on 7,97, joka on Hurskeen ja Nooralotta Nezirin nimissä. Kuva: Vesa Pöppönen/AOP

100 metrin aitojen hallitsevan Suomen mestarin Reetta Hurskeen valmistautumista uuteen kesäkauteen ovat varjostaneet terveysvaivat.

Hurske aitoi tutun kovia aikoja vielä alkuvuodesta 60 metrin aidoissa. Heti helmikuussa päättyneen hallikauden jälkeen kärkiaiturin oli tarkoitus tehdä nopeustreeniä, mutta harjoitussuunnitelmat menivät melko pian uusiksi.

Aitatreenissä takareisi nappasi kiinni, ja tutkimuksissa jalasta löytyi repeämä. Hurskeella meni noin neljä viikkoa ennen kuin hän pystyi treenaamaan täysipainoisesti. Muutaman viikon kuluttua tapahtuneesta hän pystyi jo juoksemaan sileää, mutta aitomiseen tuli tauko.

Samalla Hurskeen nopeustreenit vaihtuivat vamman vuoksi voimajaksoon.

– Takareiden kanssa taistellaan vieläkin, reidessä on vähän arpea ja muuta, mutta tilanne on tällä hetkellä ihan ok. Toki vähän kiristää, mutta olen käynyt kuvissa, eikä siellä ole mitään uutta vammaa, eli se on sillä tavalla ihan hyvällä mallilla, Hurske kertoi sunnuntaina puhelimitse Yle Urheilulle.

Takareiden lisäksi Hursketta ovat kiusanneet selkävaivat tämän vuoden puolella. Mistään vakavammasta selän kanssa ei kuitenkaan ole kyse. Hurskeen mukaan selkä on oireillut viimeksi kunnolla vuonna 2016. Nyt tulleet kivut eivät vaikuta treenaamiseen.

– Selkä ei vaikuttanut minun hallikauden kilpailemiseeni, eikä se todennäköisesti vaikuta kesän kisoihin. Toki se henkisesti vähän vaivaa. Olen kuitenkin vasta 25-vuotias ja minulla on jo selkävaivoja. Mutta niiden kanssa eletään ja kaikki on siltä osin ihan hyvin.

Ennätyskunnossa vaikeuksista huolimatta

Kesän ensimmäisissä yleisurheilukisoissa on nähty todella kovia tuloksia. Jo nyt on rikottu viisi Suomen ennätystä, ja tulostaso on muutenkin ollut korkea.

Toisin kuin Hurske, hänen kovimmat suomalaiset kilpailijansa Nooralotta Neziri ja Annimari Korte ovat jo avanneet kautensa. Neziri tosin ei ole vielä kilpaillut 100 metrin aidoissa, mutta harvoin juostulla matkalla, 200 metrin aidoissa hän kellotti uuden Suomen ennätyksen 26,65 kesäkuun 11. päivänä.

Korte puolestaan juoksi pika-aidat kahdesti kesäkuun alussa Lahdessa. Toisella juoksullaan Korte puristi häkellyttävän kovan ajan, 12,84. Tuolla ajalla Korte otti maailmanlistan kärkipaikan ja on kärjessä edelleen.

Touko-kesäkuussa olen tehnyt tosi hyviä aitatreenejä. Aitakestävyyden puolella olen tehnyt urani parhaita treenejä, joten ei tilanne ole yhtään huono.

Reetta Hurske

Vaikka alkuvuosi on sujunut Hurskeelta vaihtelevasti, hän uskoo olevansa ennätyskunnossa. Tamperelainen tunnetaan todella hyvänä lähtijänä, mutta nyt loppujuoksunkin voidaan odottaa kantavan aiempaa paremmin.

– Touko-kesäkuussa olen tehnyt tosi hyviä aitatreenejä. Aitakestävyyden puolella olen tehnyt urani parhaita treenejä, joten ei tilanne ole yhtään huono. Olen sen kannalta odottavaisin mielin, että pystyn tekemään hyvää tulosta, Hurske sanoo.

Viime kesänä Hurske paransi omaa ennätystään peräti 33 sadasosalla lukemiin 12,78 ja alitti samalla Tokion olympialaisten tulosrajan. Nytkin oma ennätys on toki tervetullut, mutta tämän kauden päätavoite Hurskeella on parantaa aikojensa keskiarvoa.

Hurske juoksi viime kesänä pika-aidat peräti 30 kertaa. Kaikkien aikojen keskiarvo oli 13,07. Kymmenen parhaan juoksun keskiarvoksi muodostui 12,97.

– Tasainen tulos on arvokisoissa tärkeää, siksi haluan saada aikaa keskiarvollisesti paremmaksi kuin viime vuonna.

Jo viime kesänä Hurske petrasi 100 metrin aitojen aikojensa keskiarvoa roimasti, 27 sadasosaa. Kesällä 2018 keskiarvo oli 13,34. Kuva: Anssi Mäkinen/SUL

Ylipäätään koko kesän Hurske kilpailee ensi kautta silmällä pitäen. Kun tämän kesän arvokisat siirrettiin ja peruttiin yksi toisensa jälkeen koronaviruspandemian vuoksi, voi pika-aituri testailla tänä kesänä uusia tapoja kilpailuihin valmistautumiseen.

– Nyt on sellainen hetki, että pystyn tekemään kisojen jälkeen tai ennen niitä kovia treenejä. Arvokisoissa täytyy kuitenkin peräkkäisinä päivinä pystyä juoksemaan.

Kautensa Hurske avaa tulevana lauantaina Espoossa. Tuolloin viivalla lienee koko aitojen kärkikolmikko.

Varsinaista tavoitetta Hurske ei ole kuitenkaan avauskisaansa ladannut.

– Odotan innolla kisaamista, mutta yritän olla ottamatta liikaa paineita. Pitää lähteä nauttimaan kilpailemisesta, kun kilpailuja nyt kerran järjestetään.

Yle näyttää ensi lauantain kilpailut Espoossa ja Vantaalla kello 18 alkaen TV2:ssa ja Areenassa. Espoossa kilpaillaan juoksuissa, kävelyissä seipäässä ja kolmiloikassa. Vantaalla ohjelmassa on heittolajit kiekko, moukari ja keihäs.

Muokattu 21.6.2020 kello 20.41: Korjattu, että Annimari Kortteen aika ei ole enää maailmantilaston ykkönen. Elvira Herman juoksi pika-aidat aikaan 12,70 kesäkuun 12. päivänä.

Korjattu juttua 22.6.2020 kello 9.40: Hermanin aika 12,70 syntyi testijuoksussa eikä kilpailussa, joten Korte on siis edelleen maailmantilaston kärjessä.

Lue myös: