SM-liigan ja Veikkausliigan seuroille hieman helpotusta: palkkatukea jaetaan sittenkin kaikille kehitystuista huolimatta

Molempien pääsarjojen seurat saavat maksimimäärän eli 50 000 euroa kattamaan palkkakustannuksia, vaikka olisivatkin saaneet jo aiemmin kehitystukia.

SM-liigaseurat saavat palkkatukea ministeriöltä. Kuva: Jaakko Stenroos / AOP

Opetus- ja kulttuuriministeriö jakaa urheilun kilpasarjoille ja lajiliitoille korona-avustuksia noin 2,4 miljoonaa euroa kevään aikana syntyneisiin palkkakustannuksiin. Isoimpina saajina ovat jääkiekon ja jalkapallon miesten pääsarjat. Jääkiekon SM-liigaseuroille potista menee 750 000 euroa eli maksimimäärä 50 000 euroa joukkuetta kohti. Veikkausliigaseurojen summa on 600 000 euroa 12 joukkueelle.

EU:n komissio tarkensi kesäkuun alussa ministeriön toimintaohjeita. Tarkennuksen perusteella tukea palkkakuluihin saavat myös ne seurat, jotka ovat jo saaneet kehitystukea esimerkiksi Business Finlandin kautta. Alun perin hakuehdoissa linjattiin, ettei avustusta saa jakaa eteenpäin seuroille, jotka ovat saaneet muuta valtionavustusta (siirryt toiseen palveluun).

– Tässä on lähdetty siitä, että tällä katetaan maalis-toukokuun välisenä aikana syntyneitä palkkakustannuksia enintään 1000 euroa pelaajaa kohden enintään kahdelta kuukaudelta. Se on syntynyttä kulua. Muut avustukset, mitä seurat ovat kenties hakeneet, ovat nimenomaan toiminnan kehittämiseen haettuja avustuksia, opetus- ja kulttuuriministeriön ylitarkastaja Hannu Tolonen toteaa.

– Sitten aikanaan, kun seurat tekevät tiliselvityksiä niin tarkastetaan se, että avustuksia ei ole käytetty päällekkäin. Päällekkäisyydet poistetaan tai tarvittaessa peritään takaisin.

Jääkiekon SM-liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi kertoo, että Liiga kysyi neuvoa ja ohjeistusta ministeriöstä hakuvaiheessa. Ohjeistuksen perusteella Liiga tiesi hakea täysimääräistä tukea, vaikka osa seuroista olikin saanut jo kehitystukea.

– Tässä poikkeuskurimuksessa kaikki tuki on totta kai arvokasta, mutta kyllähän se on murto-osa maalis-huhtikuun palkkakuluista, joihin tämä tuki seuroissa kohdistuu, Kallioniemi kommentoi.

Ministeriön tarkoitus on saada rahat eteenpäin seuroille mahdollisimman nopeasti.

Lue lisää: