Suora

  • Koruja juhliin ja mielenosoituksiin
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Aviopari katoaa

Huuhkaja-kapteenilta voimakas kannanotto tyttöjen jalkapallounelmien puolesta – Tim Sparv haluaa naisille paremmat korvaukset, lisää sponsorirahaa ja katsojia katsomoihin

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen kapteeni Tim Sparv ei pelkää ottaa kantaa yhteiskunnallisiin aiheisiin.

jalkapallo
Tim Sparv
Tim Sparv puhuu mielellään naisten jalkapallon puolesta.Tomi Hänninen

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen kapteeni Tim Sparv on tunnettu yhteiskunnallisista ulostuloistaan. Huuhkaja-kapteeni on ottanut kantaa Yhdysvaltojen poliisiväkivaltaan ja rasismiin, puhunut naisten urheilun puolesta, kannustanut poikia lukemaan sekä esiintynyt ilmastonmuutoskampanjassa.

Seuratasolla tanskalaista Midtjyllandia edustava Sparv kertoo kiinnostuneensa viime vuosina yhä enemmän myös urheilun ulkopuolisista asioista.

– Minusta on mukavaa käyttää aikaani muuhunkin kuin pallon potkimiseen. Maajoukkueen kapteenina tunnen, että minun ja joukkueen vastuu on vaikuttaa ja olla esikuvana seuraajillemme, Sparv selittää.

Ei liene yllätys, että Sparv halusi puhua yhteiskunnallisesti merkittävistä aiheista myös Ylen ruotsinkielisen radiokanava Vegan kesäpuheessa. Sparv uskoo maanantaina julkaistussa kesäpuheessaan, että tulevaisuudessa myös muut urheilijat ottavat hanakammin kantaa yhteiskunnallisesti tärkeisiin teemoihin.

Naisten jalkapallon kehittäminen kuuluu jokaiselle

Vaikka miesten jalkapallomaajoukkueen kapteeni löytää jalkapallomaailmasta lukuisia kehityskohteita, yksi alue on hänen mielestään menossa oikeaan suuntaan: naisjalkapallon kehitys.

Esimerkiksi Sparv nostaa naisten joukkueisiin panostaneet Euroopan suurseurat.

– Sillä on todella merkitystä, että maailman suosituimmat seurat ottavat naisten jalkapallon tosissaan ja ovat valmiita työskentelemään sen eteen, että tytöt voisivat haaveilla samoista asioista, mistä pojat ovat haaveilleet jo pitkään: siitä, että he voisivat pelata jalkapalloa ammatikseen.

Myös viime kesän MM-kisat keräävät Huuhkaja-kapteenilta kiitosta, vaikka suosion kasvu ei ole juuri kotimaisen Kansallisen liigan pelaajien arjessa näkynyt. Siksi Sparv toivookin jokaisen osallistuvan talkoisiin.

– Jokaisella jalkapallon parissa työskentelevällä pitää olla tavoitteena luoda parempia edellytyksiä naisjalkapalloilijoillemme, Sparv täräyttää.

Kapteenilla on myös konkreettisia ideoita naisjalkapallon edellytysten parantamiseksi.

– Aluksi tarvitaan paremmat fasiliteetit, korkeammat korvaukset sekä ammattimaisempi arki. Jotta voisimme luoda vieläkin enemmän resursseja, meidän kaikkien pitää mennä katsomaan enemmän naisten pelejä. Sponsoreiden tulisi korvamerkata isompia osia sponsorirahoistaan naisten ja tyttöjen urheilulle.

Maajoukkuekapteeni toivoo lisäksi näkevänsä tulevaisuudessa enemmän naisia organisaatioiden johtotehtävissä.

– Ensimmäinen askel on otettu, mutta vielä on todella paljon tehtävää. Sen sijaan, että tuijottelisimme pelkästään lukuja, meidän pitäisi nähdä naisten jalkapalloon panostaminen osana ympäri maailman tapahtuvaa tasa-arvotyötä ja luoda sellainen yhteiskunta, jossa kaikilla on sukupuoleen katsomatta samat mahdollisuudet ja edellytykset.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue on näyttänyt kehityksessä oivaa esimerkkiä. Miesten maajoukkue suostui alentamaan omia korvauksiaan, jotta naisten ja miesten maajoukkuesopimuksista saatiin yhtenäiset. Miesten ja naisten yhtenäiset maajoukkuesopimukset ovat toistaiseksi maailmassa vielä melko harvinaisia, mutta sellaiset löytyvät esimerkiksi Norjasta ja Australiasta.

– Se on historiallista ja olen siitä ylpeä. Tuntuu tärkeältä olla mukana tukemassa naiskollegoita heidän urallaan ja yrittää kehittää naisten jalkapalloa, Sparv kuittaa.

Urheilua ja politiikkaa ei voi erottaa

Sparv huomauttaa, että urheilijoilla on teknologian kehittymisen ja sosiaalisen median myötä uskomaton mahdollisuus käyttää asemaansa myös yhteiskunnallisten asioiden edistämiseen.

Cristiano Ronaldo voi tavoittaa kaikki kaksi miljoonaa seuraajansa napinpainalluksella. Mikä mahdollisuus hänellä onkaan parantaa maailmaa maailman parhaan jalkapalloilijan statuksellaan, Sparv heittää.

Esimerkkinä yhteiskunnallisesti vaikuttavista urheilijoista Sparv nostaa Ranskan MM-kisojen parhaaksi pelaajaksi pelaajaksi valitun Megan Rapinoen, koripallotähti LeBron Jamesin sekä polvistumisellaan muutama vuosi sitten kohauttaneen amerikkalaisen jalkapallon pelaajan Colin Kaepernickin. Kaepernick protestoi afroamerikkalaisiin kohdistunutta poliisiväkivaltaa vastaan polvistumalla kansallislaulun aikana. Se sai aikaan protestiaallon, joka suututti myös silloin vielä presidenttiehdokkaana olleen Donald Trumpin. Kaepernick ei ole pelannut enää kauden 2016 jälkeen NFL-liigassa.

Sparv arveleekin urheilijoiden pelkäävän Kaepernickin kohtaloa ja siksi vastaavan useimmin vain urheilua koskeviin kysymyksiin.

– Se on varmaan syy, miksi osa pelkää ottaa isompaa roolia urheilun ulkopuolella. Heitä pelottaa kritiikki, haukut ja sponsoritulojen menetys.

Sparv myöntää itsekin saaneensa kuulla kritiikkiä kentän ulkopuolisista ulostuloistaan.

– Saan joskus kuulla, että älä sotke politiikkaa ja urheilua. Ne ovat kuitenkin olleet jo pitkään yhtä. Ilman poliittisia prosesseja ei rakenneta yhtäkään urheiluareenaa tai jalkapallostadionia eikä yhtään seuratukea jaeta ilman poliittista päätöstä, Sparv muistuttaa.

Koko Tim Sparvin kesäpuheen voi kuunnella ruotsiksi täältä.

Lue myös:

Huuhkajien EM-lopputurnauksen ottelupaikkakunnat ja otteluohjelma eivät muutu – myös Suomen futsalmaajoukkueen MM-jatkokarsinnan ajankohta julkistettiin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat