Hyppää sisältöön

Kommentti: Tennismaailma nolasi itsensä totaalisesti Balkanin sekoilulla – tähtipelaajien käsittämättömät bilevideot kertovat synkästä välinpitämättömyydestä

Tennistähtien käsittämätön ja vastuuton toiminta näytösturnauksissa aiheutti potentiaalisen viruslingon, joka voi uhata koko loppukautta, kirjoittaa Yle Urheilun Henri Pitkänen.

Novak Djokovic ja Grigor Dimitrov Belgradissa ennen koronavirustartuntoja. Kuva: Srdjan Stevanovic / Getty Images

– Pölkkypäinen ratkaisu pelata näitä pelejä. Pikaista paranemista jätkät, mutta näin käy, kun jättää kaikki protokollat huomioimatta. Koronavirus ei ole vitsi.

Tenniskenttien australialainen paha poika Nick Kyrgios tekee temppuja ja sanoo asioita, jotka jakavat mielipiteitä. Maanantainen kommentti kuitenkin syöksyi ässänä ruutuun: maailman ykköspelaaja Novak Djokovicin järjestämä hyväntekeväisyystenniskiertue Balkanilla on osoittautumassa viruslingoksi, joka voi tuhota viimeisetkin haaveet loppukauden kisojen pelaamisesta.

Maailman kärkipelaajiin kuuluva bulgarialainen Grigor Dimitrov kertoi koronavirustartunnastaan sunnuntaina, ja hänen lauantainen vastustajansa, kroatialainen Borna Coric seurasi perässä maanantaina. Seuraavien sairastuneiden nimet voivat olla esimerkiksi Djokovic, Alexander Zverev ja Dominic Thiem, sillä muun muassa he kaikki ovat olleet mukana Belgradissa ja Zadarissa pelatuissa turnauksissa.

Jälkiviisastelu on monesti turhaa, mutta tässä tapauksessa merkit olisi pitänyt huomata jo kaukaa ja sairastumisten välttäminen olisi ollut mahdollista. Kiertue on saanut paljon kritiikkiä jo etukäteen, ja on ollut helppoa huomata, miksi.

On täysin käsittämätöntä, ettei koronakevään ja -kesän edelleen jatkuessa turnauksissa ole huolehdittu alkeellisimmastakaan hygieniasta. On toki totta, että Serbia ja Kroatia ovat löysänneet rajoituksiaan, mutta minkäänlaisia maskeja ei ole käytetty, ylävitosia on heitelty normaalisti, pelaajat ovat halailleet ja kätelleet toisiaan, pallopojat ovat antaneet hikiset pyyhkeet normaalisti käteen, minkäänlaisia turvavälejä ei ole noudatettu ja katsomoihin on päästetty tuhansia ihmisiä.

Kaiken tämän lisäksi Belgradissa järjesteyistä yökerhobileistä on levinnyt lukuisia videoita sosiaalisessa mediassa, ja niitä katsoessa ei voi kuin hämmästellä supertähtien typeryyttä.

Aivan kuin nyt syntynyttä tilannetta olisi oikein kerjätty.

Keväällä keskeytynyttä tenniskautta on ollut tarkoitus jatkaa elokuussa, ja loppukauden haaveissa on ollut muun muassa Ranskan avointen ja US Openin pelaaminen.

Näin välinpitämättömällä käyttäytymisellä ja tennispelaajien matkustusmäärillä turnausten pelaaminen on vain kaukainen haave. Koronavirukseen sairastuneet saattavat myös oman tulevaisuutensa uhatuksi, sillä taudista täyteen pelikuntoon toipuminen voi kestää yllättävän kauan.

Djokovicin oma toiminta ja kommentit ovat vielä asia erikseen. Avoimesti rokotevastaisuudestaan tunnettu serbi aiheutti hämmennystä keväällä Instagram-lähetyksessään väittämällä muun muassa, että ihminen voi muuttaa veden koostumusta tai puhdistaa saastuneen veden pelkillä ajatuksillaan. Pseudotieteellisissä lähetyksissä vieraina kävi vaihtoehtotieteilijöitä, joiden ajatukset eivät todellakaan ole saaneet tieteelliseltä yhteisöltä vastakaikua.

Borna Coric ja Grigor Dimitrov kohtasivat viikonloppuna, ja nyt molemmilla on koronavirustartunta. Kuva tammikuulta Australiasta. Kuva: Chris Putnam / Getty Images

Naisten kiertueella pelaava hollantilainen Kiki Bertens esittikin bilevideoita seurattuaan melko aiheellisen kysymyksen: “millä planeetalla hän oikein elää?”

Djokovic on itse vedonnut siihen, että koronavirustilanne Balkanin maissa on ollut hyvä, turnauksissa on noudatettu hallitusten ohjeistuksia eikä hän ole oikea ihminen linjaamaan, mikä on oikein tai väärin. Koronavirustilanne on kuitenkin maailmanlaajuisesti kaikkea muuta kuin hallinnassa, ja pandemia voi häiritä (urheilu)maailmaa pahimmassa tapauksessa vielä vuosia.

Djokovic ei tunnu olevan tilanteesta järin huolissaan.

– Ihmisiä on kuollut alueellisesti ja ympäri maailmaa. Se on totta kai ikävää, mutta hei, elämä jatkuu ja me urheilijat vain haluamme takaisin urheilemaan.

Djokovic tai tennispelaajat eivät voi pandemiaa pysäyttää, mutta ei heidän omalla toiminnallaan ja esimerkillään sitä kannattaisi olla edistämässäkään.

Lue myös:

.
.