Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Olympiakomitean pomo kritisoi yli kahden ja puolen vuoden oikeuskäsittelyn kestoa – vakuuttaa järjestön selviävän miljoonaperinnästä ilman talouskolhuja

Olympiakomitea päättää vasta myöhemmin aikooko se valittaa hallinto-oikeuden päätöksestä korkeimpaan oikeusasteeseen. 

Suomen Olympiakomitea
Yleisurheilu, kuvituskuva
Olympiakomitean on maksettavaa edellisestä takaisinperintätapauksesta vielä 155 217 euroa.Tomi Hänninen

Helsingin hallinto-oikeus hylkäsi perjantaina Olympiakomitean Valon nimissä tehdyn valituksen 1,7 miljoonan euron takaisinperinnästä.

Tapaus alkoi vuonna 2017, jolloin Opetus- ja kulttuuriministeriö peri takaisin valtakunnalliselta liikuntajärjestö Valolta 2,6 miljoonaa euroa ehtojen vastaisesti käytettyjä avustuksia. Ministeriön tarkastustoimen raportti paljasti, että Valon rahankäytön raportoinnissa oli merkittäviä ja toistuvia epäkohtia.

Raportin mukaan yksittäisille hankkeille oli esimerkiksi kirjattu kuluja, jotka eivät sille kuuluneet. Työntekijöiden työaikaa ei oltu seurattu luotettavalla tavalla, vaan se oli perustunut arviointiin. Useissa tapauksissa oli epäselvää, kuinka avustusta saaneeseen hankkeeseen kirjatut henkilöstö- ja palkkakulut siihen liittyivät.

Järjestö oli myös jättänyt tekemättä lain edellyttämiä kilpailutuksia ostoista. Perinnästä suurin osa koostui neljästä avustuksesta, joilla oli rahoitettu lasten ja nuorten liikuntaan liittyviä hankkeita.

Ministeriö kohtuullisti perittävää summaa noin miljoonalla eurolla, mutta Valon kanssa samana vuonna yhdistynyt Olympiakomitea päätti valittaa asiasta hallinto-oikeuteen.

Suomen Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen ihmettelee prosessin kestoa Yle Urheilulle.

– Odotimme kahden ja puolen vuoden prosessin jälkeen ehkä vähän toisenlaisia päätöksiä. Kyllä tässä voi ihmetellä Suomen oikeusjärjestelmää, että 2,5 vuotta kestää päätöksen saaminen hallinto-oikeudesta. Valitushetkellä arvio oli noin vuosi, Salonen ihmettelee.

Aiotteko valittaa päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen?

– Tuossa on nyt 60 sivua seikkaperäistä perustelua. Ihan ensimmäinen tehtävä on lukea se huolella läpi ja arvioinnit tehdään vasta sen jälkeen.

salonen
Mikko Salonen ihmettelee, että prosessi on kestänyt näinkin pitkään.AOP

Suullinen kuuleminen ei sopinut

Olympiakomitea toivoi hallinto-oikeuden valituskirjelmässä, että se järjestäisi suullisen kuulemisen, jossa OKM:n virkamiehiä kuultaisiin todistajina. Valitus perustui erityisesti siihen, että Valon mukaan OKM:n virkamiehet olivat olleet tietoisia tarkastusraportissa perintään johtaneista Valon menettelytavoista ja hyväksyneet nämä tavat useiden vuosien ajan. Valituksen mukaan ministeriö oli myös osin edellyttänyt näiden menettelytapojen noudattamista.

Hallinto-oikeus ei kuitenkaan suostunut suulliseen kuulemiseen, eikä ministeriön virkamiehet joutuneet todistajiksi.

– Hallinto-oikeus ei tyypillisesti järjestä suullisia kuulemisia. Näimme, että poikkeavaan ratkaisuun olisi ollut edellytykset, koska keskeinen elementti takaisinperinnän taustalla oli se, että mitä on sovittu ja käyty läpi suullisesti Olympiakomitean silloisen johdon ja ministeriön virkamiesten kanssa. Eli asioita mitä ei ole dokumentoitu. Tällaisessa asiassa olisi ollut luontevaa, että se olisi käsitelty suullisessa kuulemisessa.

Salonen ei osaa vielä sanoa, missä ajassa 1,7 miljoonan euron jättiperintä täytyy maksaa takaisin. Hän kuitenkin vakuuttaa, ettei päätöksellä ole vaikutusta Olympiakomitean toimintaan.

– Totesin jo pari vuotta sitten, että varaudumme sen mukaan, että kaikki joudutaan palauttamaan. Olemme toimineet tällä periaatteella, vahvistaneet omaa pääomaa ja varauduttu kaikkeen mahdolliseen. Oli päätös mikä tahansa, sillä ei ole tässä vaiheessa vaikutusta operatiiviseen toimintaan.

Valon entinen pääsihteeri Teemu Japisson kertoi vuonna 2017, että Valolla olisi miljoona euroa omaa pääomaa, jolla voi kuitata osan 1,7 miljoonan euron summasta. Salonen vahvistaa, että Valon oma pääoma on yhä apuna perinnän maksamiseen.

Toinenkin takaisinperintä

Olympiakomitealla on kontollaan myös sen oma takaisinperintä, joka alkoi vuonna 2016. Tuolloin ministeriö peri avustuksia takaisin yli 400 000 euroa. Tapausta käsiteltiin hallinto-oikeudessa ja korkeimmassa hallinto-oikeudessa, jotka pitivät perintäpäätöksen pääosin voimassa. Korkeimman oikeuden päätöksen jälkeen ministeriö arvioi vielä uudelleen kahden erityisavustuksen palkkakustannusten kohtuullisuutta ja hyväksyi niistä osan.

Olympiakomitea olisi voinut hakea tähänkin päätökseen oikaisua, mutta Salosen mukaan siihen ei ryhdytä.

– Emme ole viemässä sitä eteenpäin. Totesimme, että uuden prosessin käynnistäminen ei ole millään muotoa mielekästä.

Olympiakomitean on maksettava Opetus- ja kulttuuriministeriölle takaisin vielä 155 217 euroa ehtojen vastaisesti käytettyjä avustuksia. Kattojärjestö on jo aiemmin maksanut 235 000 euroa takaisin.

Lue myös:

Olympiakomitean valitus jättiperinnästä hylättiin – joutuu maksamaan Valon avustuksia 1,7 miljoonaa euroa takaisin

Olympiakomitean takaisinperintävyyhti osin päätökseen – ministeriö hyväksyi kiisteltyjä palkkakuluja ja alensi perintää 15 000 eurolla

Murskaava raportti liikuntarahojen käytöstä – Olympiakomitean uusi pomo järkyttyi kuultuaan miljoonaperinnästä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat