Kun loukkaantumistilanne oli pahimmillaan, Samuelsson ei pystynyt edes katsomaan yleisurheilua tv:stä – paluu ulkoradoille kolmen vuoden tauon jälkeen onnistui yli odotusten

Pikajuoksija Samuli Samuelsson kilpaili maanantaina ensimmäistä kertaa liki kolmeen vuoteen ulkoradoilla. 100 metriltä jysähti heti huippuaika.

Samuli Samuelsson tuuletti vuonna 2017 niin 100 metrin kuin 200 metrinkin Suomen mestaruutta Seinäjoella. Kuva: Anssi Mäkinen/SUL

Pikajuoksija Samuli Samuelssonin, 25, ura oli hyvässä noususuhdanteessa kolme vuotta sitten. Kesän 2017 kolmannessa kisassa Samuelsson paranteli 100 metrin ennätystään lukemiin 10,32, ja vain pari viikkoa myöhemmin ennätyslukemat kirjattiin jo numeroin 10,30.

Ennätysajallaan Samuelsson kiilasi 100 metrillä Suomen kaikkien aikojen tilastossa neljänneksi ja nappasi matkalta ensimmäisen Suomen mestaruutensa Seinäjoen Kalevan kisoista.

Seuraavan vuoden alussa Samuelsson päästeli oman ennätyksensä 6,72 hallikisoissa 60 metrillä.

Huima tuloskehitys oli kuitenkin katkeamassa viheliäiseen vaivaan.

Samuelssonin vasemmasta akillesjänteestä löytyi keväällä 2018 repeämä. Hän kuntoutti jalkaa ja pääsi harjoittelemaan kesällä, mutta kilpailut jäivät kokonaan väliin. Elokuussa jalka kuvattiin uudelleen. Kuvista paljastui kuollutta jännettä ja kiinnikkeitä, jotka piti poistaa leikkauksessa.

Tämän vuoden helmikuussa Samuli Samuelsson (kesk.) juhli SM-halleissa Suomen mestaruutta 60 metrillä. Kuva: Anssi Mäkinen/SUL

Seuraavan vuoden kilpailut jäivät Samuelssonilta kokonaan väliin, ja paluu kisaradoille tapahtui vasta kuluvan vuoden tammikuussa Helsingin hallikisoissa. Ulkoradoilta Ikaalisten Urheilijoiden juoksija ehti olla pois liki kolme vuotta. Maanantaina Samuelsson pääsi kilpailemaan niin 100 metrillä kuin 200 metrilläkin Sipoossa. Edellinen kisastartti ulkoradoilta oli syyskuulta 2017.

Pitkästä tauosta huolimatta heti ensimmäisessä kisassa rävähti, kun Samuelsson juoksi satasen aikaan 10,37. Onnistuneen kisan jälkeen Samuelsson tunsi ennen kaikkea kiitollisuutta siitä, että hän pääsi starttaamaan.

– Hallikaudella sanoin jo, että on vain voitto, kun pääsen kisaamaan kesällä. Kun tulokset tulivat tässä, ei voi olla kuin kiitollinen, miten hyvin on lähtenyt menemään. Aika vaikeaa aikaa olivat ne kaksi kesää. Yleisurheilun laitoin jo tv:stä kiinni yhdessä vaiheessa. En oikein halunnut katsoa, sillä harmitti niin paljon, kun en päässyt olemaan mukana, Samuelsson kertoi maanantai-iltana Yle Urheilulle puhelimitse.

Uran paras kauden aloitus

Maanantainen kilpailu oli Samuelssonille harjoituskauden päätös. Tarkoituksena oli tehdä hyvä nopeuskestävyysharjoitus, ja tähtäimessä 100 metrillä oli Jonathan Åstrandin vuonna 2008 juoksema kenttäennätys 10,65.

Huippuaika yllätti Samuelssonin iloisesti.

– En osannut odottaa missään nimessä näin kovaa aikaa. Odotin, että 10,5-alkuinen aika voisi tulla. Olisin ollut tyytyväinen kenttäennätyksen alitukseenkin näin kauden alkuun.

Huomattavaa on, ettei Samuelsson ole vielä koskaan aloittanut kauttaan näin hyvin 100 metrillä.

Maanantaina hän kilpaili pian 100 metrin jälkeen vielä 200 metrillä. Tuolla matkalla Samuelsson kellotti ajan 21,21, joka on hänen uransa kolmanneksi paras kauden avaus. Tosin aiempina vuosina Samuelsson ei ole juossut näiden kahden matkan avausta samana päivänä, vaan ennen 200 metrin kisaa alla on ollut vähintään yksi satasen kisa.

Ennätyskesänä 2017 Samuelsson avasi 200 metrin kilpailut tuloksella 21,44.

– Vähän huomasi vielä, että pitkää vetoa ei ole vielä ihan tarpeeksi alla, jotta voisi luottaa viimeiseen 50 metriin. 150 tuli ihan hyvin, mutta viimeinen 50 metriä alkoi vähän painaa. Olen tyytyväinen kuitenkin avaukseen, Samuelsson kommentoi maanantaista 200 metriä.

Olen ollut vain niin iloinen, että pääsen tänä kesänä starttaamaan. Vaikka totta kai, kun pääsin seitsemän sadasosan päähän omaa ennätystäni, alkaa väkisin miettiä, että miksei tänäkin kesänä voisi tulla ennätys.

Samuli Samuelsson

Vaikka kesä lähti liikkeelle kovempaa kuin Samuelsson oli odottanut, hän pitää tämän kesän tavoitteensa maltillisina. Missään vaiheessa pikajuoksijan tavoitelistalla eivät ole olleet jo koronapandemian takia perutut EM-kisat, vaan päätavoite on elokuun Kalevan kisoissa.

– Olen ollut vain niin iloinen, että pääsen tänä kesänä starttaamaan. Vaikka totta kai, kun pääsin seitsemän sadasosan päähän omaa ennätystäni, alkaa väkisin miettiä, että miksei tänäkin kesänä voisi tulla ennätys.

Seuraavan kerran Samuelsson kilpailee 100 metrillä lauantaina Espoossa.

Espoossa kilpaillaan juoksuissa, kävelyissä seipäässä ja kolmiloikassa. Samana päivänä Vantaalla ohjelmassa ovat heittolajit kiekko, moukari ja keihäs. Yle näyttää kilpailut kanavillaan. Lähetys Vantaalta alkaa lauantaina Areenassa kello 16.25. Molempien paikkakuntien suorituksia seurataan TV2:ssa ja Areenassa kello 18 alkaen.

Lue myös: