SE-mies Tuukka Huuskola tykittää ennätystä toisensa perään vaikeiden vuosien jälkeen – kesän 2017 epäonninen sairastuminen vei voimat ja 15 kiloa: "Se alkukesä meni tippapullossa"

22-vuotias pikajuoksija Tuukka Huuskola on aloittanut ulkoratakautensa hurjasti. Takataskussa on jo Suomen ennätys ja kaksi omaa ennätystä, ja se lienee vasta alkua.

Tuukka Huuskola pisteli 150 metrin ennätyksen nimiinsä kesäkuun puolivälissä. Kuva: Tapio Nevalainen/SUL/Lehtikuva

Alkukesä on ollut suomalaisittain poikkeuksellisen upea yleisurheilukentillä. Suomen ennätykset ovat paukkuneet jo ensimmäisinä viikkoina, ja tulostaso on muutenkin ollut kova.

Yksi ulkoratojen valopilkuista on Esbo IF:n 22-vuotias pikajuoksija Tuukka Huuskola. Kesäkuun 11. päivänä Huuskola laittoi uusiksi harvoin juostun 150 metrin Suomen ennätyksen, joka kirjataan tätä nykyä lukemin 15,53. Maanantaina Huuskola paransi roimasti omia ennätyksiään niin 100 metrillä kuin 200 metrilläkin.

Sipoossa hyvässä säässä käydyissä kilpailuissa Huuskola paranteli 100 metrin ennätystään 16 sadasosalla kellottaen matkan aikaan 10,45. 200-metrinen kulki 26 sadasosaa paremmin kuin aiemmin, aikaan 20,90.

– On niitä huonompiakin maanantaita vietetty. Tuollainen aika kakkosella lupaa hyvää. Kun saan lisää startteja, aika putoaa tuosta vielä pikkuhiljaa. Nyt ollaan oikein hyvässä tahdissa, Huuskola kommentoi ennätyksiään puhelimitse Yle Urheilulle.

Viime kesänä Huuskola juoksi Suomen joukkueen kolmannen osuuden pikaviestissä alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa. Kuvassa hän ojentaa viestikapulaa Riku Illukalle. Kuva: Anssi Mäkinen/SUL

Suorituksina Huuskolalle jäi vähän hampaankoloon molemmilla matkoilla, vaikka ennätykset paranivat komeasti.

– Satasella kiihdytys oli ehkä pikkuisen vaisuhko, mutta muuten juoksu rullasi oikein kivasti. Loppu tuli hyvin, se lupaili kakkoselle hyvää. Siinä kaarre tuli sopivan rennosti ja juoksu kulki hyvin 120 metristä 180 metriin. Vähän kangistuin lopussa, mutta se oli ihan odotettua tässä vaiheessa kautta.

Erityistä ennätyspäivässä oli, että Sipoon kisoissa Huuskolan matkat juostiin hyvin lyhyellä palautumisajalla. Matkojen väliin oli aikatauluun merkitty vain reilu tunnin tauko.

Huuskola halusi kuitenkin kisata myös 200 metrillä, koska juoksu kulki jo lyhyemmällä matkalla ja olo oli hyvä. Alun perin tarkoituksena oli avata 200 metrin kisat vasta ensi lauantaina.

– Kyllä se ratkaisu kannatti. Tauko ei ollut kauhean ruhtinaallinen, mutta ehdin palautua. Ehkä puoli tuntia lisää olisi ollut ihan hyvä, mutta en lähde valittamaan. Tauolla ehdin vähän kavereiden kanssa heittää läppää ja mussuttaa proteiinipatukan.

Takana hankalat vuodet

Huuskolan matka tähän pisteeseen ei ole ollut mitään riemukulkua. Lupaava nuori on kärsinyt neljän viime vuoden aikana takareisivammoista, minkä vuoksi huipputulokset ovat antaneet odottaa itseään.

– Sinänsä minulla on käynyt ihan hyvä tuuri, että vammat eivät ole olleet todella vakavia, mutta sellaisia kuitenkin, että ne ovat pistäneet aika lailla pakan sekaisin. Kun ongelmat tulevat kesken kisakauden, ei pysty tekemään mitään kovia tuloksia.

Kuva: Suomen Urheiluliitto

Vammojen lisäksi mukana on ollut huonoa tuuria.

Kesällä 2017 Huuskolan umpilisäke puhkesi, ja sitä seurasi vatsakalvontulehdus.

– Se alkukesä meni tippapullossa. Oli vähän ankea kesän aloitus, kun olin pari viikkoa sairaalassa.

Samana kesänä Huuskola kilpaili vielä alle 20-vuotiaiden SM-kisoissa, mutta tulokset olivat kaukana alkukauden ajoista. Umpilisäkkeen puhkeamisella oli kauaskantoiset vaikutukset.

– Siinä lähti reilut 15 kiloa ja voimatasot katosivat aika nopeasti. Se vaikutti varmaan sellaiset puolitoista vuotta. Kroppa ei reagoinut ihan samalla tavalla varsinkaan voimatreeniin ja tehontuottoon. Mutta niistä on nyt päästy eteenpäin, Huuskola kertaa.

Tavoitteena vakiinnuttaa taso alle 21 sekunnin

Viime kesän lopusta lähtien Huuskola on päässyt treenaamaan pitkälti terveenä, eivätkä vammat ole juuri vaikuttaneet arkeen. Tämän hän uskoo myös olevan nyt nähtyjen huikeiden tulostensa taustalla.

– Hallikausi osoitti jo vähän, että nyt menemme oikeaan suuntaan, mutta siinä tuli taas pieni takareisivamma, joten hallikunnosta ei suoraan nähnyt, kuinka selkeästi olen mennyt eteenpäin.

Huuskola pystyi kuitenkin hyödyntämään erikoisen koronakevään hyvin. Hän otti poikkeuksellisen tilanteen pitkän treenileirin kannalta. Huuskola pystyi keskittymään treenaamiseen ja lepoon.

Voi odottaa, että huipputulokset painuvat jo reippaasti alle 21 sekunnin. Kesä näyttää, miten se lähtee rakentumaan. Ainakin tällä hetkellä pullat ovat ihan hyvin uunissa. Nyt pitää vain olla tarkkana, ettei tule loukkaantumisia tai muita vaivoja, kun on alkanut päästä kuntoon.

Tuukka Huuskola

Hyvän alkuvuoden jälkeen Huuskola odotti itseltään ennätystuloksia, mutta niiden juokseminen jo näin aikaisessa vaiheessa kautta on yllättänyt.

Nyt Huuskola odottaa, että hän pystyy vakiinnuttamaan tasonsa 200 metrillä alle 21 sekunnin. Kun EM-kisat peruttiin, kauden tavoite on tason nostaminen.

– Jos se onnistuu, voi odottaa, että huipputulokset painuvat jo reippaasti alle 21 sekunnin. Kesä näyttää, miten se lähtee rakentumaan. Ainakin tällä hetkellä pullat ovat ihan hyvin uunissa. Nyt pitää vain olla tarkkana, ettei tule loukkaantumisia tai muita vaivoja, kun on alkanut päästä kuntoon.

Seuraavan kerran Huuskola kilpailee 200 metrillä lauantaina kotikentällään Espoossa.

Espoossa kilpaillaan juoksuissa, kävelyissä seipäässä ja kolmiloikassa. Samana päivänä Vantaalla ohjelmassa ovat heittolajit kiekko, moukari ja keihäs. Yle näyttää kilpailut kanavillaan. Lähetys Vantaalta alkaa lauantaina Areenassa kello 16.25. Molempien paikkakuntien suorituksia seurataan TV2:ssa ja Areenassa kello 18 alkaen.

Lue myös: