Petteri Koponen pettyi joukkueen ja omiin esityksiin – jatko Bayernissa sopimuksesta huolimatta auki: "Niin pitkään ollut ammattilaisena, ettei sitä koskaan tiedä"

Petteri Koposen kausi Bayern Münchenin paidassa Saksan koripalloliigassa päättyi juhannusaattona, kun Ludwigsburg pudotti hallitsevan mestarin puolivälierissä. Erikoinen lopputurnauskaranteeni oli lopulta arvokisoja muistuttava kokemus.

Petteri Koponen pettyi, sillä hänen mielestään Bayern München ei päässyt lopputurnauksessa lähellekään huipputasoaan. Kuva: Ullstein Bild / AOP

Saksan koripallomestari vaihtuu, sillä kaksi edellistä kannua vienyt Bayern München putosi puolivälierissä. Petteri Koponen on ehtinyt pureskella tappiota muutaman päivän, ja Susijengin luottomies myöntää, ettei joukkue päässyt lähellekään omaa huipputasoaan.

Viiden joukkueen lohkovaiheessa tappioita tuli jo kaksi, ja puolivälierissä tuli kolmas tappio viidestä ottelusta, kun Ludwigsburg oli parempi 87–83. Puolivälierien toisen osaottelun niukka yhden pisteen voitto ei enää riittänyt välieriin.

– Ei pelattu missään nimessä hirveän hyvin. Emme saaneet peliä toimimaan koko lopputurnauksen aikana, ja se oli vähän samanlaista, mitä on ollut koko kauden etenkin Euroliigassa, Koponen kertaa Yle Urheilulle.

– Emme päässeet parhaimpaamme, ja voi sanoa, ettemme ansainneet tämän enempää. Pettymys tämä totta kai oli, mutta ei auta kuin kääntää katseet eteenpäin.

Vaisusti ja alakuloisesti esiintynyt Bayern joutui pelaamaan lopputurnauksen ilman kärkipelaajiaan Nenad Djedovicia ja sentteri Greg Monroeta. Koponen ei silti halua mennä pelkästään poissaolojen taakse.

– Totta kai se vaikuttaa. Monroe oli ykkösoptiomme koko kauden, hänelle pelattiin paljon palloa sisälle ja sieltä haettiin erilaisia ratkaisuja. Djedovic taas tuo energiaa, kovuutta ja fyysisyyttä etenkin omaan päähän.

– Silti meillä oli lahjakkuutta pelata paremmin. Välillä peli toimi ja välillä ei. Cupissakin tiputtiin, eikä organisaatiossa missään nimessä olla tyytyväisiä. Syitä on monia.

Valmentajanvaihto ei auttanut

Yksi kesken kauden hieman pakkaa väistämättä sekoittanut asia oli valmentajanvaihdos. Montenegrolainen Dejan Radonjic teki tilaa vuoden alussa apuvalmentajalleen Oliver Kosticille. Koponen ei halua lähteä ruotimaan sitä, tulisiko serbialaisen jatkaa valmentajana.

– Apuvalmentajasta tuli päävalmentaja, enkä tiedä, olisiko pitänyt sitten yrittänyt muuttaa enemmän asioita ja saada peliä toimimaan. Aina on sellaisia tilanteita, että pelaajat miettivät, olisiko voitu tehdä toisin.

– Ei homma toiminut vanhan eikä uudenkaan valmentajan kanssa, mutta sellaista koripallo on välillä ja tätä lajia voi pelata monella tavalla. En osaa ottaa kantaa valmentaja-asiaan, ne ovat seurajohdon päätöksiä. Seura haluaa varmasti päästä eteenpäin ja menestyä.

Petteri Koponen oli tyytyväinen ensimmäisiin peleihinsä. Kuva: imago sportfotodienst / AOP

Koposen oma lopputurnaus sujui kaksijakoisesti. Ensimmäisissä peleissä paikka löytyi avausviisikosta, mutta loppua kohti peliminuutit putosivat 13–15 minuutin paikkeille. Mitään selitystä pudonneille minuuteille Koponen ei saanut.

– Totta kai harmittaa, sillä mielestäni pelasin ensimmäiset pelit hyvin. Sitten minuutit tippuivat, enkä saanut mitään selitystä sille. Se on kuitenkin valmentajan päätös, enkä varmasti pelannut parasta koristani.

– En tiedä sitten, olisinko ansainnut minuutteja, mutta en ole missään nimessä tyytyväinen. Viimeisestä pelistä jäi hampaankoloon, ettei saanut heittoa uppoamaan.

Golfsimulaattori ja pingistä

Tulevana viikonloppuna huipentuva korisliigan lopputurnaus pelataan Münchenissä, ja joukkueet on eristetty asumaan hotelliin eroon perheistä. Koposen mukaan asetelmassa oli paljon samanlaista kuin arvokisoissa.

– Tavallaan se oli vähän erilaista, mutta kun on pelannut EM- ja MM-kisoissa, siinä oli vähän sama fiilis. Silloin toki saa mennä ulos ja nähdä ihmisiä, mutta muuten ollaan samanlaisessa kuplassa, käydään treeneissä ja peleissä.

– Meillä toki tämä aika jäi vähän lyhyemmäksi, mitä oli alkujaan ajateltu, Koponen hymähtää.

Aikaa tapettiin muun muassa alakerrassa olleella golfsimulaattorilla, konsolipeleillä ja pingiksellä.

– Simulaattoria tuli hakattua, kun oli vapaa-aikaa. Oli pelaajia mietitty, että aikaa saisi kulumaan ja ajatukset saisi muualle. Ei siinä ollut sen isompaa ongelmaa.

Golfsimulaattori tuli Petteri Koposelle tutuksi lopputurnauksen aikana. Kuva: imago sportfotodienst / AOP

Ilman yleisöä pelaaminen tuntui oudolta aluksi.

– Totta kai välillä se oli outoa, kun hallissa on hiljaista ja kaikki huudot kuuluvat. Yleisöstä saa myös energiaa välillä, mutta ei sitä alun jälkeen miettinyt ja sitä vain yritti keskittyä pelaamiseen.

– Jännä nähdä, miten urheilumaailma etenee ja pelataanko syksylläkin kauden alku tyhjille katsomoille. Totta kai on erilaista pelata tyhjässä hallissa, mutta kaikkien on sopeuduttava siihen. Toivottavasti päästään piakkoin pelaamaan yleisön eteen.

Ei vielä hanskoja tiskiin

32-vuotiaan Koposen sopimus jatkuu vielä ensi kauden, mutta täysin varmaa Saksassa jatkaminen ei ole. Lähtökohta on Baijeriin palaaminen, mutta pitkä ura on opettanut, että kaikki on mahdollista.

– Varmasti seura on keskustellut siitä, mitä se haluaa ja mikä se suunta on. Katsotaan nyt, miten hommat jatkuvat ja kuka valmentaa.

– Sopimusta on jäljellä ensi kausi. Siitä lähdetään, että täällä jatketaan, mutta tässä on niin pitkään ollut ammattilaisena ja pelannut, että eihän sitä koskaan tiedä.

Susijengi on jo aloittanut harjoittelun vapaalla, niin sanotulla open gym -systeemillä, jossa jokainen voi käydä harjoittelemassa omien tuntemusten ja aikataulujen mukaan. Koposen kesään kuuluu ensin kuitenkin lepojakso.

– Kunhan päästään Suomeen, ainakin ensin huilataan. Jossain vaiheessa menen varmaankin treenailemaan ja pistämään itseään kuntoon. Sen verran on jo ikää, ettei voi ihan laakereillaan levätä ja täytyy yrittää pitää kroppa kunnossa.

Koponen on pelannut jo pitkän uran, ja se on jatkumassa ainakin vielä ensi kauden ajan. Vuosirenkaita on vyöllä sen verran, että ura jatkuu klassisesti kausi kerrallaan.

– Mennään vuosi kerrallaan ja katsotaan, mikä fiilis kropassa on. Susijengin kanssa olisi EM-kisat tulossa 2022, ja katsotaan, jos jaksaisi sinne asti pelata. Vielä ei ainakaan olla laittamassa hanskoja tiskiin.

Susijengistä tuttu Jamar Wilson, 36, teki juuri kahden vuoden jatkosopimuksen Korisliigan Katajan kanssa. Koposta tuskin kentillä enää noilla ikänumeroilla nähdään.

– "Jammu" on vähän kuin Tuukka Kotti. Viini joka vain paranee vanhetessaan, Koponen naurahtaa.

Lue myös: