Suora

  • Koruja juhliin ja mielenosoituksiin

Oudot oireet pysäyttivät KuPS-vahvistuksen keväällä – palo jalkapalloon sai Kaelyn Korten yrittämään kaikkensa kentällä, vaikka keho huusi vastaan

KuPS ja yhdysvaltalaispelaaja Kaelyn Korte päätyivät sopimuksen purkamiseen kesäkuun alussa. Nyt Korte toipuu ystävänsä luona Irlannissa.

Kansallinen liiga
Kaelyn Korte
Kaelyn Korte kamppaili ymmärtääkseen, mitä hänen kehossaan alkuvuonna oikein tapahtui.Kaelyn Korte

Jalkapalloilija Kaelyn Korte, 26, muutti tammikuussa Kuopioon suurin odotuksin. Keskikenttäpelaaja oli solminut viime vuoden lopussa kautta 2020 koskevan sopimuksen KuPSin kanssa, ja Korte oli valmis auttamaan kuopiolaisseuraa Kansallisen liigan mestaruustaistelussa.

Kuitenkin jo muutamassa viikossa Kortelle ilmaantui oireita, joita hän ei ollut koskaan aiemmin kokenut.

Tammikuun lopussa nukahtaminen alkoi olla hankalaa. Nukahdettuaan Korte saattoi herätä keskellä yötä ja olla valveilla useita tunteja ennen kuin sai uudelleen unen päästä kiinni.

Lopulta unettomuuden kanssa kuvaan astui muita oireita. Korten leposykkeet putosivat alle 40 lyönnin minuutissa. Herätessään yöllä Korte saattoi tuntea olevansa todella nälissään. Sitten kovasta treenistä huolimatta paino alkoi nousta. Hereillä ollessaan hän oli ahdistunut ja tunsi, kuin aivot olisivat sumussa.

– Aivosumu oli oireista pahin. Valmentajamme antoi tehtäväksi harjoitteita, joita teimme koko ajan. Silti tuntui, että jokainen harjoite oli uusi, enkä ymmärtänyt niitä. Yksi harjoite tuntui kuin monimutkaiselta matikalta, Korte kuvailee tuntojaan puhelimitse Yle Urheilulle.

Oireissa pahinta oli, ettei Korte tiennyt, mistä on kyse, eikä hän tiennyt, millä keinoin olo normalisoituisi. Vastauksia ei heti antanut sen paremmin lääkäri kuin Googlekaan.

"En ymmärtänyt, miten kehoni ei haluaisi pelata"

Oireet kulkivat aaltoillen Korten mukana. Kun koronaviruspandemia puhkesi, oireet katosivat hetkeksi kokonaan.

Pandemian vuoksi KuPS ei treenannut lainkaan joukkueena, mutta Korte jatkoi harjoittelua yksin sillä mielellä, että liigakausi alkaa vielä. Pian oireet palasivat, ja Korte uskoutui niistä valmentajalleen KuPSissa.

Valmentaja ilmaisi huolensa siitä, että kyse voisi olla loppuunpalamisesta. Korte ei kuitenkaan halunnut uskoa sitä. Hänhän rakasti jalkapalloa. Hän halusi olla Kuopiossa ja pelata KuPSin joukkueessa.

– En ymmärtänyt, miten kehoni ei haluaisi pelata, hän sanoo.

Korten tilannetta seurattiin seurassa. Välillä olo tuntui todella hyvältä, ja Korte oli varma, että oireet menevät ohi. Kevyttä treeniä saattoi kuitenkin täysin yllättäen seurata taas kaksi unetonta yötä.

– Kehoni ei pystynyt rauhoittumaan, eikä rentoutumaan. Minussa oli niin paljon adrenaliinia.

Kesäkuussa KuPS palasi ryhmäharjoitteluun. Samaan aikaan Korte oli täysin uuvuksissa, mutta hän yritti palavasti päästä takaisin kuntoon.

Kaelyn Korte
Korte kertoo rakastaneensa Kuopiota, joukkuettaan ja valmentajiaan. Alkuvuoden aikana uudesta maasta kertyi rutkasti myös upeita kokemuksia.KuPS

Keho huusi kuitenkin kunnon lepoa, eikä oireisiin purreet ylimääräiset lepopäivät tai terveellinen ruokavalio.

Kansallisen liigan kauden kynnyksellä Korte sopi valmennusjohdon kanssa, että on parasta ottaa askel taaksepäin jalkapallosta, joukkueesta ja treeneistä. Pelaajasopimus purettiin. Tästä huolimatta valokuvaajan tutkinnon suorittanut Korte ajatteli aluksi jäävänsä Kuopioon. Hän olisi halunnut kannustaa joukkuetta sekä toimia KuPSin valokuvaajana ja sosiaalisen median päivittäjänä.

– Kun kuvasin ensimmäisen pelin heille, se oli melko tunteikasta. Halusin olla niin paljon mukana pelaamassa. En tiedä, miten kauan toipuminen täyteen kuntoon kestää. Kun sitä ei tiedä, on vaikeaa olla jalkapallon parissa.

Niinpä Korte hyvästeli Kuopion juhannusviikolla. Nyt hän myöntää, että päätös oli oikea, joskin vaikea.

Hyvä tukiverkko ympärillä

Tiistai-iltana Korte juttelee kokemastaan tuulisessa Irlannissa, jonne hän saapui torstaina. Välillä puhetta tahdittaa iloinen nauru.

Viime päivinä Korte on keskittynyt mukaviin asioihin: kävelylenkkeihin, luonnosta nauttimiseen ja kirjoittamiseen.

– Juuri nyt minulla menee jo paremmin. Olen silti edelleen todella väsynyt. Sillä hetkellä, kun aloin oikeasti levätä, tunsin sen kaiken kuukausien unettomuuden aiheuttaman uupumuksen. Luulen, että aiemmin minulla oli riittävästi adrenaliinia, joka piti minut liikkeessä niin pitkään.

Nyt Kortea toipumisessa auttaa ystävä, jonka hän tapasi matkustellessaan. Yhdysvaltalaispalloilijan ystävä on käynyt läpi samantyyppisen loppuunpalamisen aiemmin.

– Hän on ollut minun mentorini tämän prosessin aikana. Hän on yhdistänyt minut ammattiauttajille, jotta pääsen tästä yli ja pystyn ennaltaehkäisemään tällaisen tulevaisuudessa.

Kun selitin valmentajille, että tämä tuntuu todella pahalta, he ymmärsivät heti ja sain upeaa tukea kaikilta KuPSissa. Se on ollut mieletöntä. En voi kiittää siitä tarpeeksi.

Kaelyn Korte

Kiitokset lähtevät puhelun aikana useaan otteeseen myös Kuopioon.

– Tilannettani on vaikeaa selittää, koska ei oikein tiedä, miten paha se on, kun ei ole mitään näkyvää vammaa. Kun selitin valmentajille, että tämä tuntuu todella pahalta, he ymmärsivät heti ja sain upeaa tukea kaikilta KuPSissa. Se on ollut mieletöntä. En voi kiittää siitä tarpeeksi.

Jalkapalloa Korte kaipaa todella paljon. Hän kuitenkin uskoo, että paraneminen onnistuu nopeiten, kun hän malttaa pysyä pois rakastamansa pelin pauloista.

– Uskon, että tämä kokemus saa minut kuuntelemaan kehoani, jotta en ala yrittää paluuta liian aikaisin. Yritin aiemmin niin paljon, koska minulla on niin suuri rakkaus ja intohimo jalkapalloa kohtaan. En kuunnellut kehoani niin hyvin kuin olisi pitänyt. Toivottavasti jonain päivänä pääsen takaisin kentälle.

Vielä Korte ei ole päättänyt sitä, milloin hän palaa perheensä luo Yhdysvaltoihin. Varmaa on, että se tapahtuu viimeistään kolmen kuukauden kuluttua, jolloin hänen viisuminsa umpeutuu.

Kotiin palatessana Korte toivoo voivansa entistä paremmin ja pääsevänsä aloittamaan hiljalleen treenaamisen.

Lue myös:

Kansallisen liigan KuPS vahvistuu Romanian maajoukkuepelaajalla

Kuopiossa asuva Kaelyn Korte pelkää USA:n mellakoiden keskellä olevan perheensä puolesta – ystävät olivat jäädä kuorma-auton alle: "Tämä on kauheaa"

Kuka haastaa HJK:n, kenen näyttäviä maaleja kelpaa katsella? Tässä kaikki, mitä sinun pitää tietää Kansallisen liigan historiallisesta kaudesta

Työuupumuksesta on tullut vaarallisen normaalia – silti sitä ei ymmärretä työpaikoilla: “Sitä ei oteta vakavasti, kun nälkäisiä tulijoita on jonossa”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat