1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Maailmanmestarit vetosivat avoimella kirjeellä Putiniin – "Olemme sekasorron ja lajin tuhon partaalla"

Lasitskene, Shubenkov ja Sidorova haluaisivat presidentin selvittävän maan dopingsotkut.

Maria Lasitskene on toistuvasti vaatinut Venäjän valtio- ja urheilujohtoa selvittämään dopingvyyhdin, jota on johdettu ylhäältä. Kuva: Getty Images

Kolme venäläistä yleisurheilijaa on lähettänyt presidentti Vladimir Putinille avoimen kirjeen, jotta tämä varmistaisi venäläisurheilijoille mahdollisuuden osallistua Tokion olympialaisiin. Uhkana ovat kansainvälisten urheilujärjestöjen Venäjään kohdistamat dopingrangaistukset, kun maa ei selvitä dopingsotkujaan.

Putiniin vedonneet urheilijat ovat korkeushypyn maailmanmestari Maria Lasitskene, 110 metrin aitajuoksun maailmanmestari Sergei Shubenkov ja seiväshypyn maailmanmestari Anzhelika Sidorova.

Lasitskene on toistuvasti vaatinut Venäjän valtio- ja urheilujohtoa selvittämään dopingvyyhdin, jota on johdettu ylhäältä.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto WA on painostanut Venäjää yhä ahtaammalle, sillä vain valikoidut venäläiset ovat saaneet luvan osallistua viime vuosien arvokisoihin "neutraaleina urheilijoina" ilman kansallistunnuksia.

Näillä näkymin "neutraalien" venäläisurheilijoiden määrä rajataan Tokiossa kymmeneen. Sekin on uhattuna, jos Venäjä ei taivu sille maaliskuussa määrättyyn 10 miljoonan dollarin eli 8,84 miljoonan euron dopingsakkoon.

Puolet sakosta pitäisi maksaa heinäkuun alkuun mennessä.

– Haluamme huomiota katastrofaaliseen tilanteeseen lajissamme. Olemme sekasorron ja lajin tuhon partaalla, kolmikko ilmoitti kirjeessään.

Tilanne uhkaa Venäjän yleisurheilua

Rion 2016 olympialaisiin hyväksyttiin vain yksi venäläinen yleisurheilija, koska vain pituushyppääjä Daria Klishinalle oli tehty uskottavat dopingtestit ennen kisoja.

– Menetimme jo 2016 kisat ja nyt alkaa näyttää yhä todennäköisemmältä, että menetämme myös Tokion, kirje jatkui.

Kolmikko arvioi, että uhattuna ovat nyt sekä yksittäisten urheilijoiden urat että venäläinen yleisurheilu.

Venäjä on ollut maana suljettuna kansainvälisestä yleisurheilusta vuodesta 2015.

Tokion olympialaiset on siirretty koronapandemian takia kesään 2021.

Lue myös:

Yle Urheilun asiantuntija osoittaa Venäjän huippu-urheilupannan suurimman ongelman: "On ihan vuorenvarmaa, että siitä kärsivät täysin puhtaat urheilijat"

Venäjän Nyrkkeilyliitto palkitsi yleisurheilun maailmanmestarit Sidorovan ja Lasitskenen 10 miljoonalla ruplalla – jakoivat rahoja Dohassa olleille venäläisille

Venäläisten yleisurheilupomojen härski huijaus kävi kalliiksi, seuraukset nähdään jo seuraavissa arvokisoissa: "Täysin posketonta"

Valheiden kierre MM-mitalistin ympärillä hukutti Venäjän yleisurheilun – urheilupomojen suusta kuultiin nyt nöyrä tunnustus