"Join joka päivä yksin vodkaa niin kauan, kunnes sammuin" – yksi maailman parhaista jalkapalloilijoista harkitsi synkimpinä hetkinään itsemurhaa, Suomessa hän koki vihdoin onnea

Alkoholismin ja masennuksen kanssa paininut Kelly Smith johdatti Englannin historialliseen saavutukseen Suomen EM-kisoissa vuonna 2009.

jalkapallo
Kelly Smith MM-kisoissa vuonna 2011.
Kelly Smith on Englannin naisten maajoukkueen kaikkien aikojen pelaaja. Kuva vuoden 2011 MM-kisoista.Getty Images

Olin 25-vuotias ja pudonnut polvilleni. En silti oikein ymmärtänyt, kuinka hirveässä tilanteessa elämäni oli. Painajaiseni Amerikassa oli ehkä ohi, mutta juominen ei. Olin yhä voimakkaasti koukussa vodkaan. Join salaa yksin kotona ja myös ystävieni luona.

Englannin maajoukkueen ja New Jersey Wildcatsin tähtipelaajan Kelly Smithin elämä on yhtä sekasotkua syksyllä 2004. Smithin isä on hakenut hänet Yhdysvalloista takaisin kotiin Watfordiin, koska hänen alkoholinkäyttönsä on riistäytynyt käsistä.

Kelly Smith ei oikeastaan mieti jalkapalloa lainkaan. Ei, vaikka seuraavana kesänä olisi edessä EM-turnaus kotiyleisön edessä. Smithin on tarkoitus olla turnauksessa Englannin ykköshyökkääjä ja johtava pelaaja.

Smith on henkisesti lopussa. Hän ei tiedä, jaksaako hän kuntoutua jälleen yhdestä uudesta loukkaantumisesta. Hänen mieleensä ei ole juolahtanut, että oikeasti hänen pitäisi kuntoutua alkoholismista.

Kelly Smith Venäjää vastaan 2009 EM-kisoissa
Englannin Kelly Smith (oik.) jäi suomalaisyleisölle mieleen vuoden 2009 EM-kisojen alkusarjan ottelusta Venäjää vastaan.Getty Images

Neljä vuotta myöhemmin Töölön jalkapallostadionin yleisö haukkoo henkeään. He ovat juuri nähneet yhden jalkapallon arvokisahistorian upeimmista maaleista (siirryt toiseen palveluun).

Kelly Smith saa pallon haltuunsa puolessa kentässä. Huipputaitava hyökkääjä lukee tilanteen nopeasti ja päättää laukoa. Pallo leijuu ilmassa pitkän matkan kohti Venäjän maalia, ja maalivahti Jelena Kotshneva ymmärtää olevansa auttamattomasti myöhässä. Pallo painuu verkkoon ja osuma jää ottelun voittomaaliksi.

EM-turnauksen alkusarjan ottelua seuraavat suomalaiskatsojat eivät tiedä, minkälaisten demonien kanssa Englannin tähtihyökkääjä on vuosikausia paininut. Englannin joukkueen ulkopuolella asiasta ei tiedä juuri kukaan muukaan.

Muutama kuukausi EM-kisojen jälkeen Smith antaa Daily Mailille haastattelun (siirryt toiseen palveluun), jossa hän kertoo alkoholismistaan ensimmäistä kertaa julkisesti.

Paljastuu, että tähtihyökkääjä oli lääkinnyt itseään vuosien ajan vodkalla ja harkinnut synkimpinä hetkinään jopa itsemurhaa. Tarvittiin nöyryyttävä ylilyönti maajoukkuevalmentajan silmien alla, jotta Smithin ura ja elämä saivat käänteen kohti parempaa.

Kaikkien aikojen englantilaispelaaja

Kelly Smithin selviytymistarinassa on onnellinen loppu. Aina näin ei ole, ja siksi Smith tarinaansa kertookin. Hän tietää, kuinka moni ihminen kamppailee samanlaisten ongelmien kanssa. Kenties hänen esimerkkinsä voi auttaa jotakuta.

Smith kirjoittaa avoimesti alkoholismistaan ja masennuksestaan vuonna 2012 julkaistussa elämäkerrassaan Footballer: My Story.

Kaikki hänen uransa huippuhetket eivät löydy kirjasta. Englannin naisten jalkapallomaajoukkueen historian paras pelaaja jatkoi huipputasolla vuoteen 2017 asti. Armoton maalitykki teki maajoukkueurallaan 46 maalia 117 ottelussa. Guardian arvosti Smithin kaikkien aikojen kahdeksanneksi (siirryt toiseen palveluun) maailman parhaiden naisjalkapalloilijoiden listalla.

Kelly Smith (vas.) Arsenal
Kelly Smithin (vas.) Arsenal oli 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen loppupuolella Englannin paras seurajoukkue.Getty Images

Lähtökohdat uralle olivat hankalat. Lahjakas Smith nousi Englannin naisten pääsarjaan aikana, jolloin naisten jalkapallon asema saarivaltiossa oli lapsenkengissä. Ainoa vaihtoehto päästä kunnolla eteenpäin oli muuttaa Yhdysvaltoihin.

Smithistä tuli modernin ajan ensimmäinen englantilainen ammattilaispelaaja naisten jalkapallossa, kun hän siirtyi New Jerseyhyn vuonna 1999.

Ammattilaisvuodet Yhdysvalloissa olivat täynnä epäonnea. Vuonna 2001 Smith siirtyi Philadelphia Chargeen, joka oli mukana uudessa ammattilaissarjassa WUSA:ssa. Kolmen Philadelphian-vuoden aikana Smith kärsi kaksi vakavaa polvivammaa ja pystyi pelaamaan vain yhden täyden kauden.

Kelly Smith Philadelphia Chargen paidassa vuonna 2003
Kelly Smith Philadelphia Chargen paidassa vuonna 2003.Getty Images

WUSA lopetti toimintansa vuonna 2003 ja Smith siirtyi New Jersey Wildcatsiin, joka pelasi W-liigassa. Tällä kertaa Smithiltä murtui jalka, minkä vuoksi suurin osa kaudesta sujui sairastuvalla.

Kun en voinut pelata murtuneen jalan tai polvileikkauksen takia, aloin juoda.

Kelly Smith

Hän pystyi silti pelaamaan korkealla tasolla. Kahdeksassa pelaamassaan ottelussa Smith teki kahdeksan maalia ja antoi kuusi maalisyöttöä.

Vammakierre oli tehnyt Smithin elämästä yhtä piinaa. Ongelmat kentän ulkopuolella olivat silti suurempi uhka Smithin jalkapallouralle kuin jatkuvat loukkaantumiset.

Juominen alkoi jo yliopistossa

Smith muutti Yhdysvaltoihin 19-vuotiaana yliopistojalkapallon perässä. Hän oli ujo persoona ja kärsi koti-ikävästä. Parhaat ystävät olivat Englannissa, eikä uusien hankkiminen meren toisella puolen ollut helppoa. Juominen alkoi jo yliopistossa.

Vaikeuksistaan huolimatta Smith pystyi pelaamaan huipputasolla ja ansaitsi ammattilaissopimuksen esityksillään yliopistosarjassa. Hän ilmaisi itseään jalkapallon kautta, kentällä hänellä oli kavereita.

Loukkaantumisten takia Smith joutui “eristyksiin” joukkuekavereistaan. Kuntoutusten aikana hän ei juuri osallistunut joukkueidensa toimintaan. Smith tunsi itsensä todella yksinäiseksi.

Unelmat ja tavoitteet toisensa jälkeen tuntuivat murskaantuvan vammojen takia. Smith ei osannut käsitellä vaikeita tunteitaan.

– Kun en voinut pelata murtuneen jalan tai polvileikkauksen takia, aloin juoda. Olin masentunut. Minulla oli koko ajan sellaisia negatiivisia tunteita, että ‘en ehkä voi pelata enää ikinä’. Psyykeeni oli sekaisin, Smith kertoi Daily Mailin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) vuonna 2009.

Philadelphia Chargen Kelly Smith loukkaantuu
Jälleen loukkaantuminen. Philadelphia Chargen Kelly Smithiä hoidetaan kentällä.Getty Images

Smithin kuntoutuspäivät olivat viinanhuuruisia. Fysioterapia saattoi loppua yhdeltä iltapäivällä, eikä sen jälkeen ollut mitään tekemistä. Apu löytyi pullosta.

– Join rankasti turruttaakseni kaiken. En tiennyt silloin, että alkoholi on depressantti. Olin jo valmiiksi masentunut loukkaantumisista. Join yleensä vodkaa yksin joka päivä niin kauan, kunnes sammuin. Aina, kun tuli uusi loukkaantuminen, juominen muuttui entistä hallitsemattomammaksi, Smith kertoi Independentille (siirryt toiseen palveluun).

Smith ei osannut puhua kenellekään. Hänen juomisensa pysyi piilossa, koska hän ei pelannut humalassa tai krapulassa. Juominen alkoi aina kuntoutusten yhteydessä, ja silloinkin hän osasi peitellä sitä.

Pahimmillaan tilanne oli niin vaikea, että Smith harkitsi itsemurhaa. Hän käveli ympäri asuntoaan ja pohti mihin voisi ripustaa lakanan niin, että se kestäisi hänen painonsa.

– Ne olivat synkimpiä päiviäni ja sellaisia tuli jatkuvasti, Smith kertoi myöhemmin Lontoon ITV:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Sitten hän soitti isälleen ja kertoi kaiken. Isä tuli hakemaan tyttärensä takaisin Englantiin.

Kelly Smith EM-karsintaottelussa vuonna 2000. Portugalin pelaaja Ana Gomes
Kelly Smith on jälkikäteen pohtinut, muuttiko hän Yhdysvaltoihin liian nuorena. Kosketuspintaa kotimaahan tuli lähinnä maajoukkuepelien kautta. Kuva vuoden 2000 EM-karsintaottelusta Portugalia vastaan.Getty Images

Umpihumalassa maajoukkuetapaamisessa

Kelly Smith ajaa autoa kohti Loughborough’ta, jossa Englannin maajoukkue leireilee. Hän on sopinut tapaavansa maajoukkueen lääkintähenkilökunnan parin tunnin kuluttua.

Smith on pelännyt tätä päivää pidemmän aikaa. Murtunut jalka on pitänyt hänet puoli vuotta poissa peleistä. Ensi kesänä hänen pitäisi olla Englannin ykköstähti EM-kotikisoissa.

Tällä hetkellä Smith ei pysty pelaamaan jalkapalloa. Hän pystyy juuri ja juuri kävelemään. Automaattivaihteisen auton ajaminen onnistuu, koska ajaessa ei tarvitse käyttää molempia jalkoja.

Smith miettii elämäänsä ja viime vuosiaan Yhdysvalloissa. Hän ei koskaan lunastanut täyttä potentiaaliaan USA:n ammattilaiskentillä loukkaantumisten takia. Viimeisimmän vamman aiheutti vastustajan pelaajan typerä ja täysin tarpeeton taklaus. Tällainen kohtalo tuntuu hänestä niin epäreilulta.

Mitä hän tekisi seuraavaksi? Englannin naisten pääsarja ei ole ammattilaisliiga, joten se on huono vaihtoehto. Vuosista Yhdysvalloissa on jäänyt niin pahoja muistoja, että sinne hän ei halua palata.

Smith rakastaa jalkapalloa. Hän haluaisi vielä pelata, mutta hän pelkää loukkaantuvansa uudelleen.

Tunteet vyöryvät hallitsemattomasti Smithin päälle. Hän näkee sivusilmällään pubin kyltin ja asiat tapahtuvat kuin itsestään. Auto parkkiin, kävely tiskille, pari vodkashottia ja sitten pari lisää.

Joitakin tunteja myöhemmin hän on valmis lähtemään maajoukkuetapaamiseen. Vodka on palauttanut hänen itseluottamuksensa.

Smith saapuu maajoukkueen tukikohtaan tunteja myöhässä ja umpihumalassa. Hänen ystävänsä Lois Fidler, nuorten maajoukkuevalmentaja, näkee Smithin ja piilottaa hänet makuuhuoneeseen lepäämään. Siellä Smith juo salaa lisää vodkaa piilopullostaan.

Pian maajoukkueen päävalmentaja Hope Powell astelee huoneeseen ja Smithin salaisuus on paljastunut. Powell antaa tähtihyökkääjän kuulla kunniansa.

Peli on vihelletty poikki.

Kelly Smith (vas.) ja Hope Powell
Englannin entisellä maajoukkuevalmentajalla Hope Powellilla (oik.) oli suuri vaikutus Kelly Smithin elämään.AOP

Pakko lopettaa

Smithin elämäkerta alkaa kuvauksella, joka kertoo Loughborough'ssa tapahtuneesta välikohtauksesta yksityiskohtaisesti. Kyseinen päivä oli käännekohta Smithin elämässä.

Saapuminen humalassa maajoukkuetapaamiseen ei ole mikään pikkujuttu. Loppuvuodesta 2004 tapahtuneen surullisen välikohtauksen jälkeen Smith suostui vihdoin myöntämään itselleen, että hänellä on alkoholiongelma. Englannin jalkapalloliitto ohjasi hänet hoitoon. Smith myös tiesi, että hänen hallitsemattoman alkoholinkäyttönsä oli loputtava tai muuten maajoukkueura olisi ohi.

Ensimmäinen jakso vieroitushoidossa ei tuntunut oikealta, mutta sitten Smith löysi itselleen sopivan paikan. Arsenal-legenda Tony Adamsin perustama Sporting Chance Clinic tarjosi apua addiktioista kärsiville urheilijoille.

Päästän tunteeni ulos mieluummin kuin kumoan pullollisen vodkaa.

Kelly Smith

Kuntoutus oli raskasta. Smith joutui kohtaamaan silmästä silmään ne tunteet, jotka hän oli tottunut turruttamaan alkoholilla.

Maajoukkuevalmentaja Hope Powell oli tähtipelaajansa tukena alusta asti.

– Muistan, kun Hope sanoi minulle, että ‘en välitä, pelaatko enää koskaan jalkapalloa. Haluan vain, että saat itsesi takaisin’, Smith kertoo elämäkerrassaan.

– Ilman Hopea urani olisi todennäköisesti loppunut vuoteen 2004. Hän järjesti minulle apua, jota ilman olisin voinut joutua hallitsemattomaan kierteeseen. En välttämättä edes olisi täällä enää ilman Hopea.

Pikkuhiljaa Smith pääsi parempaan kuntoon ja hänet houkuteltiin Arsenalin naisten joukkueen mukaan. Osallistuminen EM-kotikisoihin alkoi sittenkin näyttää mahdolliselta.

Keväällä Smithin henkistä kanttia testattiin oikein kunnolla. Hänellä todettiin rasitusmurtuma jalassa, mikä uhkasi hänen osallistumistaan EM-kisoihin. Tällä kertaa Smith ei tarttunut pulloon, vaan taisteli itsensä pelikuntoon.

– Ajattelen juomista yhä, mutta en lähde sille tielle. Kun loukkaannun ja olen alamaissa, puhun ystäville ja perheelleni. Päästän tunteeni ulos mieluummin kuin kumoan pullollisen vodkaa, Smith kuvaili Daily Mailin haastattelussa vuonna 2009.

Kelly Smith vuoden 2005 EM-kotikisoissa
Vuoden 2005 EM-kotikisoihin selviytyminen oli Kelly Smithille tärkeä etappi, vaikka hän oli tuolloin kaukana parhaasta iskustaan.AOP

Smith osallistui EM-kotikisoihin, mutta hän ei ollut täydessä kunnossa. Turnaus oli vaikeuksien jälkeen tärkeä etappi kohti uran parhaita vuosia, jotka maajoukkueen osalta huipentuivat Suomessa.

Smith ja Englanti tekivät historiaa

Smith saapui elokuussa 2009 Suomen EM-kisoihin meritoituneena tähtipelaajana. Hän oli pelannut Englannin paidassa erinomaiset MM-kisat 2007 ja voittanut Arsenalissa kolme Englannin mestaruutta sekä naisten Mestarien liigan edeltäjän Uefa Women’s Cupin.

Alkusarjan upea maali Venäjän verkkoon kertoi suomalaisyleisölle, minkälaisesta taiturista on kyse. Englannilla oli Smithin johdolla kasassa huippujoukkue, joka oli vihdoin valmis menestymään.

Suomen maajoukkuepelaajat kokivat tämän karvaasti EM-puolivälierässä. Annica Sjölundin ja Linda Sällströmin maalit eivät auttaneet, kun Englanti eteni välieriin 3–2.

Välierässä Hollantia vastaan oli jälleen Smithin vuoro osua. Hän vei Englannin johtoon tunnin pelin jälkeen, mutta Hollannin Marlous Pieëte tasoitti ottelun vain muutama minuutti Smithin maalin jälkeen. Ottelun ratkaisu venyi jatkoajalle, jonka sankariksi nousi Jill Scott.

Karen Carney ja Kelly Smith juhlivat maalia Hollannin verkkoon 2009
Karen Carney ja Kelly Smith juhlivat Smithin maalia Hollannin verkkoon Tampereella pelatussa EM-välierässä vuonna 2009.Getty Images

Englanti voitti 2–1 ja eteni historiansa ensimmäiseen EM-finaaliin. Englanti oli finaalissa myös vuonna 1984, mutta silloin kisat eivät kulkeneet vielä virallisella EM-statuksella. Smith oli historiaa tehneen Englannin joukkueen suurin tähti. Hän oli vuonna 2009 ehdolla maailman parhaaksi pelaajaksi.

Smith oli vihdoin saavuttanut potentiaalinsa ja nujertanut demoninsa. Hän oli valmis kertomaan tarinansa koko maailmalle.

Ylen Futiskesässä nähdään lauantaina Englannin ja Saksan välinen EM-kisojen loppuottelu vuodelta 2009. Helsingissä pelatun loppuottelun näkee klo 16 alkaen TV2:ssa ja Areenassa. Selostus: Antti Ennekari. Ruotsinkielinen selostus: Antti Koivukangas.

Lue myös:

Kymmeniä tuhansia katsojia villinnyt naisten jalkapallojoukkue nousi Englannissa maan suosituimmaksi – sitten miehet kielsivät jalkapallon naisilta 50 vuodeksi

Suomen historiallinen EM-jymypaukku yllätti joukkueenkin ja lennot jouduttiin vaihtamaan uusiin – menestyksen ansiosta pelaajien ei tarvinnut enää pukeutua 15 vuotta vanhoihin vaatteisiin

"Elämää mullistavat" kokemukset yhdistävät monia maajoukkuepelaajia – nuorten arvoturnaukset ovat Huuhkajien ja Helmarien menestykselle elinehto: "Koko sirkus on niin erilaista"

Donald Trumpia kritisoinut jalkapallotähti teki viime kesänä myös jotain sellaista, mihin ei itse uskonut – nyt Megan Rapinoen elämä on muuttunut epätodelliseksi

Missasitko Ylen herkullisen jalkapallon nostalgiaviikonlopun? Katso arkiston helmiä ja mielenkiintoisia vieraita vilisevät lähetykset Yle Areenasta

Lähteet: Kelly Smith - Footballer: My Story, Independent, Guardian, Daily Mail, ITV London, Uefa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat