1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Nooralotta Neziri

Suomen parhaat pika-aiturinaiset kohtaavat ensimmäistä kertaa tällä kaudella - Nooralotta Neziri jännittää lauantain kisaa: "Paineita on ehdottomasti"

Nooralotta Neziri, Annimari Korte ja Reetta Hurske kohtaavat toisensa lauantaina Espoon Teemakisoissa.

Nooralotta Neziri kilpailee 100 metrin aidoissa lauantaina Espoossa Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

Yle näyttää lauantaina Espoon ja Vantaan yleisurheilukilpailut kanavillaan. Suora lähetys alkaa Areenassa klo 16.25 ja TV2:ssa klo 18.

Nooralotta Neziriä jännittää. Ollaan Harjun kentällä Jyväskylässä, aiturille tuttuakin tutummassa paikassa. Kova harjoitusjakso päättyi perjantaina, viikkoa ennen kauden avausta, mutta ennen lauantain kisaa ohjelmassa on vielä yksi aitaharjoitus. Sekin jännittää, mutta ei samalla tavalla kuin lauantainen kauden avaus.

– Paineita on ehdottomasti. Aina on se tilanne, kun me kaikki ollaan viivalla, että haluaisi olla ykkönen. Ei ole sellaista kisaa, että kukaan meistä menisi sinne sillä lailla, että no, katsotaan nyt, mitä tästä tulee, Neziri myöntää.

Heti ensimmäiseen kisaan Neziri ei vielä lataa itselleen yltiöpäisiä odotuksia. Kevään harjoittelu on toki sujunut hyvin, eikä aituri ole itselleen epätyypillisesti sairastanut pienintäkään flunssaa. Hän kuului myös siihen onnelliseen porukkaan, joka sai harjoitella koko kevään sisähallissa, vaikka koronarajoitukset sulkivat liikuntapaikat kaikilta muilta. Hyvästä harjoituskaudesta kielii myös Oslossa kaksi viikkoa sitten juostu 200 metrin aitojen Suomen ennätys 26,65. Se ei kuitenkaan kerro vielä päämatkasta, 100 metrin aidoista juurikaan.

– Se on niin vaikea sanoa. Voi olla, että menee päälle 13 sekuntia tai sitten vähän alle, Neziri pyörittelee.

– Joka tapauksessa mulla on ollut tasapainoisempi kevät verrattuna aikaisempiin vuosiin.

Annimari Korte täräytti heti kauden avauksessaan hurjan ajan 12,84 kesäkuun alussa Lahdessa. Se yllätti Nezirin.

– Mä olin ihan, että mitä täällä tapahtuu! Aloitin itse viime vuonna 12,99 ja olin ihan what, voiko näin kovaa edes aloittaa, Neziri nauraa.

– Mutta totta kai se innostaa. Omalla tavallaan se on helpottavakin tilanne, että Annimarilla on nyt ykkösnaisen viitta harteillaan, niin itse pystyn aloittamaan ehkä vähän rennommin. Toki tiedän, että tuon ajan jälkeen myös meiltä muilta odotetaan heti kovaa tulosta.

Neziri harjoitteli maanantaina Harjun kentällä Jyväskylässä. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

Takaisin Suomen parhaaksi

Altavastaajan rooli on Nezirille uusi. Pika-aitojen kuusinkertainen Suomen mestari hallitsi kotimaan kenttiä vuosikausia mielin määrin, kunnes kesällä 2017 ajautui ylirasitustilaan ja jätti kauden kesken. Sen jälkeenkin hän juoksi vielä Suomen mestariksi 2018, mutta viime kesänä Neziri joutui tyytymään SM-hopeaan. Lisäksi hän menetti Suomen ennätyksen Annimari Kortteelle.

– Aikaisemmin ajattelin, etten tulisi ikinä selviämään siitä, jos häviäisin suomalaiselle. Mutta kun muut ovat kehittyneet myös ihan Euroopan huipputasolle, niin on oppinut ymmärtämään sen, mikä hyöty siitä kilpailutilanteesta on. Ei niinkään niin, että ajattelisi sitä häviön tai epäonnistumisen kautta, Neziri pohtii.

Tämä ei tietenkään tarkoita, etteikö myös kotimaan kenttien nokkimisjärjestyksellä olisi väliä. Päinvastoin Nezirin tärkein tavoite alkavalla kaudella on palata Suomen mestariksi, eikä sekään vielä riitä.

– Mä haluan Suomen ennätyksen takaisin itselleni. Tiedän, että Annimari haluaa parantaa sitä ja Reettakin (Hurske) haluaa juosta sen – ja miksei myös Lotta (Harala) ja Matilda (Bogdanoff). Kyllä ajan täytyisi painua alle 12,70.

Varsinkin tänä kesänä kotimaan kova kilpailu on kullanarvoista, kun arvokisoja ei ole. Ilman sitä Neziriä ei välttämättä nähtäisi radoilla tällä kaudella ollenkaan.

– Jos ei olisi tätä (kotimaista kilpailua), niin en tiedä, tulisiko sitä edes kisailtua. Olisi varmaan järkevämpää vain harjoitella kohti ensi vuotta. Ehdottomasti käytän tämän hyväkseni, koska jos nyt pystyy nostamaan tasoaan ja pärjäämään näissä kovissa kilpailuissa, se vahvistaa itseluottamusta, henkistä varmuutta ja toki myös juoksemisen tasoa.

Ensimmäinen koitos on edessä lauantaina Espoossa. Vaikka kauden huippukunto on tähdätty elokuulle, eikä Nezirillä ole avauskisaan minkäänlaista tulostavoitetta, vatsan pohjassa tuntuu.

– Tajusin viime viikonloppuna, että siihen on enää viikko. Alkoi jännittämään ihan sikana, Neziri hymyilee.

Espoossa kilpaillaan juoksuissa, kävelyissä seipäässä ja kolmiloikassa. Samana päivänä Vantaalla ohjelmassa ovat heittolajit kiekko, moukari ja keihäs. Yle näyttää kilpailut kanavillaan. Lähetys Vantaalta alkaa lauantaina Areenassa kello 16.25. Molempien paikkakuntien suorituksia seurataan TV2:ssa ja Areenassa kello 18 alkaen.

Lue myös:

Kristiina Mäkelän kesän avaukseen takapakkia – "Ei mitään hullun vakavaa"

Daniel Kosonen lopetti korkeushypyn, koska ei pärjännyt siinä – nyt hän on singahtanut Suomen huipulle: "Olen mielestäni riittävän lahjakas voittamaan ihan mitä vaan"

Selittämätön ongelma lopetti seiväshypyn suurlupauksen treenit kyyneliin – nyt hän jahtaa Wilma Murron paikkaa Suomen ykkösenä

Kun loukkaantumistilanne oli pahimmillaan, Samuelsson ei pystynyt edes katsomaan yleisurheilua tv:stä – paluu ulkoradoille kolmen vuoden tauon jälkeen onnistui yli odotusten