Muhammad Alin kohtaamisista tunnettu Sonny Liston istui vankilassa, kun löysi nyrkkeilyn – tyly lentokenttäepisodi tiivistää 50 vuotta sitten kuolleen legendan uran

Legendaarisen raskaan sarjan nyrkkeilijän Sonny Listonin kuolemasta tulee tänä vuonna täyteen 50 vuotta. Listonin jättämä perintö kehään oli mystinen, jota lujitti Muhammad Alia vastaan käydyt paljon puhuttaneet ottelut.

Sonny Liston hallitsi 60-luvun alussa raskaan sarjan kehiä pelottavalla olemuksellaan. Kuva: Getty Images

Ei ole mitenkään poikkeuksellista, että nyrkkeilyssä maailmanmestarit ovat kokeneet kovia jo nuorella iällä. Onhan tästä todisteena vaikkapa New Yorkin kaduilla kasvanut Mike Tyson, jonka lapsuuden rikollistaustasta on kirjoitettu paljon. Jonon jatkeeksi voi hyvin lisätä Sonny Listonin.

1960-luvun alkupuolella Liston oli raskaan sarjan nyrkkeilyn kirkkain tähti. Liston voitti MM-ottelussa Floyd Pattersonin kaksi kertaa, molemmat ensimmäisten erien tyrmäyksillä.

– Liston oli taistelijan tyylinen nyrkkeilijä. Hän ei jättänyt kehään kuin hikipisaroita ja verta, kun sinne astui. Liston oli kohtalaisen kookas sen aikakauden nyrkkeilijäksi ja pyrki fyysisyydellään tekemään ratkaisuja, tunnettu nyrkkeilyvaikuttaja Pekka Mäki kertoo Yle Urheilulle.

Listonin otteista kehässä ja sen ulkopuolella paistoi läpi rankka elämä.

”Kukaan ei ole niin pelottava kuin Sonny Liston”

Charles ”Sonny” Liston syntyi 25 lapsen perheeseen pieneen Sand Sloughin kyläyhteisöön Yhdysvaltojen Arkansasiin. Legendan mukaan Listonin syntymäpäivä kaiverrettiin puuhun, joka myöhemmin kaadettiin. Siksi hänen syntymävuodestaan ei ole varmuutta. Listonin arvellaan syntyneen vuonna 1930, mutta mies itse väitti syntyneensä kaksi vuotta myöhemmin.

Liston kasvoi äärimmäisen köyhissä olosuhteissa ja sai selkäänsä päivittäin. Paremman elämän toivossa epätoivoinen teini pakeni äitinsä luokse St. Louisiin, jossa alkoi kuitenkin vuosien rikolliskierre. Liston kuului jengiin, joka teki muun muassa aseellisia ryöstöjä.

Liston joutui pariksi vuodeksi vankilaan vuonna 1950. Lukutaidoton parikymppinen rikollinen löysi telkien takana pelastuksen: nyrkkeilyn.

Sonny Liston (vas.) ja jo silloin eläköitynyt nyrkkeilylegenda Joe Louis kuvassa vuonna 1963. Kuva: Getty Images

Liston osasi käyttää vankilataustaansa hyödyksi nyrkkeilyssä ja hänen ympärilleen syntyi kovan miehen maine. Listonia pidetään edelleen yhtenä kaikkien aikojen pelottavimpana nyrkkeilijänä.

Pekka Mäen mukaan vasta 1980-luvun lopulla armotonta jälkeä kehässä tehnyt Mike Tyson oli seuraava, joka aiheutti samanlaista pelkoa.

– Listonin vankilatausta ja kovaa kokeneen kundin maine lisäsivät efektiä, Mäki sanoo.

Tyson on myöhemmin itse sanonut, että Liston oli häntäkin pelottavampi.

– Hän oli ilkein taistelija ikinä. Kukaan ei ole niin pelottava kuin Sonny Liston, en edes minä.

1960-luvun alku oli Listonin valtakausi

Kun vankilan portit aukesivat ulkomaailmaan, ei kestänyt kauaa, kun Liston vakuutti ammattilaiskehässä. Ensimmäisten 15 ottelun jälkeen tuloksena oli 14 voittoa ja yksi tappio. Lupaavasti alkanut ura katkesi hetkellisesti vankilareissuun vuonna 1956.

Listonin kulta-aika nyrkkeilijänä koitti 60-luvun taitteessa. Voimakaslyöntinen Liston nujersi toinen toistaan kovempia sen ajan huippuja: muun muassa Cleveland Williams, Zora Folley ja Eddie Machen taipuivat Listonin käsittelyssä. Vuonna 1962 uusi tähti syttyi lopullisesti, kun Liston vei mestaruusvyön helposti Pattersonilta.

Se ei tehnyt hänestä kuitenkaan samanlaista kansansuosikkia kuin esimerkiksi Joe Louis oli ollut. Afroamerikkalainen vankilassa istunut urheilija ei tehnyt amerikkalaiseen yleisöön 60-luvulla vaikutusta.

Jokin päivä vielä tehdään blues-biisi nyrkkeilijöille. Siinä on vain hidas kitara, kevyt trumpetti ja soittokello.

Sonny Liston

Listonin mainetta kuvaa hyvin hänen saapumisensa MM-ottelun jälkeen uuden kotikaupunkinsa Philadelphian lentokentälle. Liston toivoi, että vastassa olisi ollut faneja ja median edustajia sankoin joukoin. Hän oli jopa kirjoittanut puheen valmiiksi.

Vastaanottoaula kuitenkin ammotti tyhjyyttään. Juuri kukaan ei saapunut Listonia vastaan.

Listonin mystiikkaa lisää se, että hän antoi haastatteluja harvakseltaan. Listonin kerrotaan runoilleen Phildelphia Daily Newsin toimittajalle legendaariseksi muodostuneet sanat, jotka avasivat hänen mielenmaisemaansa.

– Jokin päivä vielä tehdään blues-biisi nyrkkeilijöille. Siinä on vain hidas kitara, kevyt trumpetti ja soittokello.

”Ali laittoi hänet nyrkkeilykouluun”

Liston muistetaan parhaiten kaksiosaisesta kohtaamisestaan Muhammad Alia vastaan. Vuonna 1964 Ali otteli vielä nimellä Cassius Clay ja lähti Listonin kimppuun selvänä altavastaajana.

Kaksikon ensimmäinen kohtaaminen nähtiin 25. helmikuuta 1964, ja Listonin päivän kunnosta on veistelty aikojen saatossa monia eri versioita. Joidenkin lähteiden mukaan Liston ei pitänyt Clayta kummoisena vastustajana ja oli juhlinut railakkaasti edellisenä päivänä. Listonilla oli myös käsivamma, mutta hän päätti otella silti.

Pekka Mäen mukaan 22-vuotiaan Alin taito ja nopeus olivat myrkkyä Listonille.

– Hän kohtasi todellisen taitoniekan, kun Muhammad Ali tuli vastaan. Listonin tyyli oli tehdä kovilla lyönneillä jälkeä mahdollisimman nopeasti. Ali laittoi hänet nyrkkeilykouluun.

Kun seitsemäs erä oli valmiina alkamaan, Liston luovutti ja jäi istumaan kulmapenkilleen. Clayn voittoa Listonista pidetään edelleen yhtenä kaikkien aikojen suurimpana yllätyksenä raskaassa sarjassa. Liston oli tätä ennen hävinnyt ammattilaiskehässä vain kerran, vuonna 1954.

Kaksikon toinen kohtaaminen reilun vuoden päästä oli vieläkin erikoisempi. Nimensä Muhammad Aliksi vaihtanut rääväsuu löi Listonin maahan ensimmäisessä erässä kuuluisalla ”haamulyönnillään”. Kevyeltä näyttänyt lyönti pudotti Listonin yllättävän helpon näköisesti.

– Nouse ylös, pummi! Kukaan ei tule uskomaan tätä, Alin kerrotaan sanoneen ottelun aikana.

Liston nousi ylös, mutta tuomari keskeytti ottelun hetken kuluttua.

Sonny Liston makaa maassa ja Muhammad Ali vaatii häntä nousemaan ylös. Kovan yleisömylvinnän takia kehätuomari ei kuullut ringin laidalta luvun laskua, ja Liston nousi pystyyn yli sallitun 10 sekunnin jälkeen. Hetki sen jälkeen Ali julistettiin voittajaksi. Kuva: Getty Images

Listonin yhteydet alamaailmaan olivat kaikkien tiedossa, ja ottelua epäiltiin heti järjestetyksi. Oman lusikkansa soppaan toi Alin kytkökset muslimijärjestöön. Uhattiinko Listonia ja pitikö hänen hävitä? Vai oliko Alin heppoiselta näyttävä ”haamulyönti” vain liikaa Listonille?

Tulos jäi kuitenkin voimaan.

– Siihen aikaan Yhdysvalloissa pyöri paljon hämärätouhuja. Voi olla, että siellä on jotain ollut, Mäki arvioi.

Mäen mukaan kamppailut Alia vastaan nostivat Listonin nimen uusiin svääreihin.

– Liston on sementoinut itsensä Joe Frazierin, Muhammahd Alin, Floyd Pattersonin ja kaikkien raskaan sarjan parhaimpien nimien joukkoon merkittävällä urallaan. Ali toi mahtavalla persoonallaan Listonin legendojen joukkoon. Ali oli melkoinen promoottori isoille nimille.

Edelleen arvostettu nimi

Ali-otteluiden jälkeen Listonin ura lähti selvään laskuun. Myöhempinä vuosinaan Liston otteli nimettömämpiä nyrkkeilijöitä vastaan.

Liston kuoli 30. joulukuuta 1970 hämärissä olosuhteissa. Hänen ruumistaan löytyi heroiinia, mutta koska kyse oli Listonista, spekulaatiot rikoksesta nousivat myös esille.

Suomalaisia huippunimiä, kuten Amin Asikaista ja Edis Tatlia valmentaneen Mäen mukaan Sonny Liston on edelleen suuri nimi nyrkkeilypiireissä. Arvostettu nyrkkeilysivusto BoxRec sijoittaa Listonin kautta aikojen neljänneksi parhaaksi raskaassa sarjassa. (siirryt toiseen palveluun)

– Kyllä jokainen alaa seuraava tietää kenestä puhutaan. Moni nykyinen tai aikoinaan vielä jopa paremmin pärjännyt ei ole välttämättä päässyt samanlaiseen legendan statukseen, jonka Liston ansaitsee ihan täysin. Minun listallani Liston on siellä raskaan sarjan kaikkien aikojen kymmenen parhaan joukossa ihan ehdottomasti.

Huippuvuosinaan Liston yritti välillä muuttaa imagoaan kevyempään suuntaan ja kunnostautui välillä jopa syvällisillä puheilla haastatteluissa. (siirryt toiseen palveluun) Liston unelmoi Yhdysvaltojen kiertämisestä ja orpokodeissa vierailuista.

– Haluaisin sanoa kaikille niille nuorille, että vaikka elämä on välillä kuinka vaikeaa ja se voi mennä vieläkin vaikeammaksi, niin ei saa luovuttaa. Hyviä asioita voi tapahtua sinulle, kun vain annat niiden tapahtua.

Tuolloin huonomaineisen nyrkkeilijän sanat menivät kuitenkin suurimmaksi osaksi kuuroille korville.

Lue myös: