1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Veikkausliiga

Pelaajayhdistys kyseenalaistaa Veikkausliiga-seurojen vahvistuksien hankinnat koronakriisin jälkeen – HJK-pomon mukaan pelaajat ymmärtävät tilanteen: "Olemme kaikki samassa veneessä"

Pelaajayhdistyksen Pekka Sihvola kyseenalaistaa uudet pelaajahankinnat. HJK:n urheilu- ja kehitysjohtaja Miika Takkula sanoo, ettei hankintoja ole tehty säästyneillä rahoilla, vaan normaalibudjetista.

HJK on hankkinut kesän aikana kaksi uutta pelaajaa. Arkistokuva. Kuva: Matti Raivio / AOP

Useat jalkapallon Veikkausliigan seurat kertoivat keväällä joutuvansa leikkaamaan työntekijöidensä palkkoja koronaviruspandemian aiheuttaman talouskurimuksen vuoksi. Kun Veikkausliigan heinäkuun alun avauskierros lähestyy, ovat esimerkiksi HJK, HIFK, IFK Mariehamn ja RoPS vahvistaneet rivejään pelaajahankinnoilla.

Jalkapallon Pelaajayhdistyksen puheenjohtaja Pekka Sihvola otti asiaan kantaa (siirryt toiseen palveluun) keskiviikkona Twitter-tilillään. Sihvola toivoi seurojen korvaavan pelaajien palkkojen leikkauksia, mikäli taloustilanne tämän sallii.

Mitä Pelaajayhdistyksessä ajatellaan tilanteesta, jossa osa seurojen pelaajista saa yhä alennettua palkkaa, mutta samalla seura tiedottaa uusista pelaajasopimuksista?

– On moraalisesti kyseenalaista, jos keväällä tehtyjen säästötoimenpiteiden vuoksi voidaan palkata nyt uusia pelaajia, Sihvola kertoo Yle Urheilulle.

Sihvola painottaa poikkeuksellisessa tilanteessa avoimuutta. Hänen mukaansa seurojen sisällä pitäisi miettiä, onko toiminta arvojen mukaista ja onko viestintä pelaajien suuntaan ollut suoraselkäistä.

– Mitä esimerkiksi yhteisöllisyys tällaisessa tilanteessa tarkoittaa? Pelaajat kyllä ymmärtävät uhraukset, mutta seuroissa pitäisi olla loppuun saakka samassa veneessä. Seuroilla voi hyvin olla suunnitelmia kompensoida palkanmenetyksiä jälkikäteen, mutta niistä pitäisi kertoa. Nykyinen tilanne herättää kysymyksiä ja ihmetystä.

Joillakin seuroilla oli vielä maaliskuussa joukkueen rakentaminen kesken, kun tieto kauden siirtymisestä tuli. Sihvolan mukaan sen taakse on kuitenkin turha piiloutua kokonaan.

–Selitys vähän ontuu. Jotain on tehty taloudellisesti väärin, jos keväällä on pakotettu säästöihin, mutta nyt onkin varaa hankkia uusia pelaajia. Pelaajat eivät saisi joutua maksamaan, kun seuraan hankitaan uusia vahvistuksia.

Palkkaleikkauksilla ei ole rahoitettu uusia hankintoja

Koronaviruspandemia rokotti Helsingin Jalkapalloklubia, joka ilmoitti huhtikuussa, että se joutuu leikkaamaan pelaajiensa ja taustahenkilöidensä palkkoja vajaalla kolmanneksella. Kesän aikana joukkueen vahvuuteen ovat kuitenkin siirtyneet maalivahti Hugo Keto ja keskikenttäpelaaja Pyry Hannola.

HJK:n urheilu- ja kehitysjohtaja Miika Takkula kertoo Yle Urheilulle, että uusien pelaajien hankintaa ei ole rahoitettu jo seurassa olevien pelaajien palkkaleikkauksilla.

– Ei ole rahoitettu (palkkaleikkauksilla). Meillä on ollut ihan selkeä plääni siitä lähtien, kun teimme sopeutustoimet ja katsoimme kaikki läpi. Ei missään nimessä olla suunniteltu niin, että nyt säästetään tästä, että voidaan käyttää tähän, Takkula sanoo.

Takkula kertoo, että menetettyjen palkkojen korvaamisesta pelaajille ei ole keskusteltu. Hänen mukaansa seurassa on aina oma budjettinsa pelaajahankintoihin ja joukkueen rakentamiseen, ja se kuuluu normaaliin liiketoimintasuunnitelmaan. Sen pohjalta kauden mittaan tehdään päätöksiä siitä, onko mahdollisuus tehdä esimerkiksi yksittäisiä pelaajahankintoja.

– On myös selkeä valinta, että haluamme tehdä investointeja. Totta kai pelaajien hankinnassa mietitään heidän tuottavuuttaan, että miten joukkue voittaa pelejä ja miten tulokset korreloivat panostuksiin. Nuorten pelaajien kohdalla tehdään selkeästi myös pitemmän tähtäimen investointeja, kuten Hugon ja Pyryn kohdalla, hän selventää.

Pelaajat ovat Takkulan tietojen mukaan suhtautuneet uusiin hankintoihin hyvin eikä soraääniä ole hänen korviinsa kuulunut.

– Joka tapauksessa tästä kaudesta tulee kaikille seuroille haastava. Näen, että olemme kaikki samassa veneessä ja pelaajat ymmärtävät, että yksittäiset pelaajahankinnat tähtäävät vain siihen, että seurasta ja joukkueesta tulee parempi. En usko, että siinä on mitään ristiriitaa sen suhteen.

Pelaajat kovan henkisen ja fyysisen paineen alla

Poikkeuksellinen kevät ja alkukesä on mietityttänyt ja työllistänyt muutenkin Pelaajayhdistyksessä. Alun epätietoisuuden jälkeen nousi nopeasti esille urheilijoiden eriarvoisuus lainsäädännössä. Sopimukset ovat määräaikaisia, ja joukkue menee sopimuksia tulkittaessa usein yksilön edelle.

– On kohtuutonta, mitä jotkut pelaajat ovat joutuneet kokemaan. Palkka on viety, eikä ole oikeutta ansiosidonnaiseen, Sihvola sanoo.

Hän nostaa esiin myös pelaajien henkisen puolen: epätietoisuus tulevasta on ollut monelle mielenterveydellinen koettelemus.

– Pelaaja on sopimuksensa mukaan ensisijaisesti velvollinen tekemään töitä. Meidän toiveenamme on kuitenkin se, että pelaajia voitaisiin lähestyä yksilökohtaisesti, eikä vaatimaan vain sopimusten velvoittamia asioita.

Jos odottelu on ollut pelaajille henkisesti raskasta, seuraavaksi heitä odottaa fyysinen testi. Veikkausliigassa pelataan heinä–marraskuussa 162 ottelua, eli 27 peliä joukkuetta kohden. Sihvola alleviivaa, ettei pelaajien tehtävänä ole pelata vain sen vuoksi, että seurat pääsisivät taloudelliseen tasapainoon.

– Kausi on todella raskas fyysisesti. Vaikka pelaajat haluavat pelata, niin heitä ei saa mieltää koneiksi ja odottaa heidän suorittavan vain sarjaohjelman vaatiman. Rasitus tulee olemaan suurempi kuin koskaan ja seurojen täytyisi miettiä jo etukäteen toimenpiteitä. Tämä täytyy myös muistaa kauden jälkeen.

Lue myös:

HJK ja TPS leikkaavat pelaajien palkkoja

SM-liigan ja Veikkausliigan seuroille hieman helpotusta: palkkatukea jaetaan sittenkin kaikille kehitystuista huolimatta

”Valtava pettymys” – RoPSin toimitusjohtaja kuuli Yle Urheilulta karun tiedon seuran korona-avustuksesta, hakivat 200 000 euroa, saivat murto-osan

Selvitys: Jopa puolet vastanneista huippuseuroista kriittisessä taloustilanteessa koronakevään jälkeen