Suora

  • Superpesiksen finaalit
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Digitaalisen rallicrossin MM-sarja 2020: 1. osakilpailu, Hell RX

Huippuhevonen matkusti autolla 2 500 kilometriä Ranskasta Kouvolaan – tavoitteena palata kotiin 100 000 euroa rikkaampana

Eurooppalaisia huippuravureita kokoava Kymi Grand Prix lyö tiskiin yhden kesän suurimmista ravipalkinnoista.

raviurheilu
Whole Lotta Love ravihevonen Kärkölässä.
Whole Lotta Love on hyvässä kunnossa, ja Kymi Grand Prix'n 2100 metrin matka autolähdöllä sopii sille, sanoo hevosen valmentaja ja ohjastaja Philippe Deaugard.Antro Valo / Yle

Kapea soratie pöllähtää helteessä, kun ranskalainen ravivalmentaja ja -ohjastaja Philippe Deaugard saapuu hevoskuljetusautoineen kärköläläiselle hevostilalle.

Takana on 2 500 kilometrin matka Ranskan Normandiasta sydänkesän suomalaiseen maalaismaisemaan. Tarkoituksena on yöpyä ja lepuuttaa hevosia suomalaisten tuttavien luona ennen kesäkuun lopun ja heinäkuun alun ravitapahtumia, Kymi Grand Prix'ta Kouvolassa ja Suur-Hollola -ajoa Lahdessa .

– Yritän toki nauttia myös Suomen kesästä, mutta kyllä minä olen tullut tänne ennen kaikkea kilpailemaan ja menestymään, naurahtaa Deaugard katsellessaan laitumelle päästämiään kahta hevosta.

Whole Lotta Love ja Big Headache ravihevoset Kärkölässä.
Whole Lotta Love ja Big Headache olivat tyytyväisiä päästessään verryttelemään kärköläläisen hevostilan maille. Ranskalaisen Philippe Deaugardin valmentamat hevoset ovat molemmat suomalaisomistuksessa, ja kilpailleet viime aikoina Ranskassa.Vesa Grekula / Yle

Hevoset näyttävät voivan hyvin, vaikka takana on monta päivää kestänyt matka maanteillä ja vielä ennen Suomeen saapumista myös laivalla. Hevosten hyvinvoinnin syy on matkan yksityiskohtaisessa suunnittelussa. Se aloitettiin jo viime syksynä.

Esimerkiksi yöpymispaikat valittiin niin, että hevoset pääsivät välillä verryttelemään ja jopa uimaan. Laivassa puolestaan oli tärkeää, että hevoskuljetusauto voitiin sijoittaa turvallisesti ulos, jotta ilma kiertää kunnolla.

– Nyt kun katson hevosia niin näen, että suunnittelu kannatti, sanoo Deaugard tyytyväisenä.

Philippe Deaugard ja hänen poikansa Kärkölässä.
Philippe Deaugardia avusti matkalla Ranskasta Suomeen hänen poikansa Maxime Deaugard.Antro Valo / Yle

Ensimmäiseksi Philippe Deaugard hakee menestystä lauantaina 27.6. Kouvolassa ravattavasta Kymi Grand Prix -tapahtumasta. Siellä ranskalaisohjastaja kisaa valmentamallaan Whole Lotta Love -hevosella. Se on suomalaisomistuksessa, mutta kilpaillut viimeiset pari vuotta Ranskassa.

– Kymi GP:ssä on hyviä hevosia. Se on tavattoman kova lähtö, mutta luotan Whole Lotta Loveen. Kaikki on valmisteltu niin, että se menestyy, vakuuttaa Deaugard.

Ravitapahtuma on työmatka

Philippe Deaugard on yksi seitsemästä ulkomaalaisesta ohjastajasta, jotka kisaavat tänä vuonna Kymi Grand Prix’n päälähdön ykköspalkinnosta eli 100 000 eurosta.

Kouvolan raviradalla vuodesta 1998 lähtien järjestetty ravitapahtuma toteutuu tänäkin vuonna kansainvälisenä kilpailuna koronaan liittyvistä matkustusrajoituksista huolimatta. Ulkomaisilla kilpailijoilla ei siis ollut estettä saapua Suomeen.

Syy tähän on loppujen lopuksi yksinkertainen.

– Hevosten hoitaja, valmentaja ja ohjastaja ovat raviurheilun ammatteja. Toisin sanoen he ovat työmatkalla Suomessa, selvittää Kouvolan raviradan toiminnanjohtaja Arto Hytönen.

Arto Hytönen Kärkölässä.
Kouvolan raviradan toiminnanjohtaja Arto Hytönen odottaa Kymi Grand Prix'ta kovatasoista kilpailua.Antro Valo / Yle

Työkeikka Suomeen hoituu nopealla aikataululla. Raviammattilaiset saapuvat lauantaiaamuna Helsinki-Vantaan lentoasemalle, josta heidät noudetaan Kouvolaan. Kun työt on tehty eli Kymi Grand Prix ravattu, ammattilaiset lähtevät paluumatkalle.

– Kaikki järjestelyt maahantuloon ja täällä työskentelyyn liittyen olemme hoitaneet viranomaisten kuten maa- ja metsätalousministeriön sekä rajavartiolaitoksen ohjeiden mukaan, korostaa Hytönen.

Vielä voimassa olevien matkustusrajoitusten takia kaikki ravihevosiin kytköksissä olevat tahot eivät kuitenkaan paikalle pääse.

– Hevosten omistajia esimerkiksi Italiasta, Ranskasta ja Ruotsista emme voineet kutsua Kouvolaan. Omistajia ei lueta raviurheilun ammattilaisiksi, joten heidän matkansa olisi ollut vapaa-ajan matkailua, kertoo Arto Hytönen.

Katsomo käytännössä tyhjänä

Suomen suurimpiin ravitapahtumiin kuuluva Kymi Grand Prix ajetaan tänä vuonna käytännössä lähes tyhjille katsomoille. Normaalivuosina noin 10 000 katsojaa houkutellut ravitapahtuma joutuu tyytymään koronarajoitusten mukaiseen 500 katsojaan.

Niin kutsutun suuren yleisön osuus jää todellisuudessa hyvin pieneksi, sillä suurimman osan kyseisestä määrästä lohkaisevat ravitapahtuman toimihenkilöt, hevosten omistajat sekä media. Lippuja tapahtumaan ei enää alkuviikon jälkeen ole saanut.

Heinäkuun alusta lähtien tilanne olisi ollut rajoitusten suhteen jo väljempi.

– Harmittaahan tämä. Juuri ja juuri ollaan vielä kesäkuun puolella. Mutta näillä mennään, mitä on annettu, mietiskelee Kouvolan raviradan toiminnanjohtaja Arto Hytönen.

Whole Lotta Love ja Big Headache ravihevoset Kärkölässä.
Whole Lotta Love ja Big Headache.Vesa Grekula / Yle

Hänen mukaansa lipputulojen lisäksi esimerkiksi tapahtuman ravintolatuotto jää murto-osaan aiemmista vuosista.

Hytönen sanoo näkevänsä poikkeusjärjestelyjä vaativassa tapahtumassa hyvääkin tulevaisuuden kannalta. Esimerkiksi Pohjoismaissa monien ravikilpailujen palkintosummia on koronan takia jouduttu pienentämään, joten Kouvolassa voittajalle kilahtava 100 000 euroa on merkittävä summa.

– Lisäksi nyt on mukana useita tänä vuonna Euroopassa menestyneitä huippuravureita. Se lisää kiinnostusta tapahtumaa kohtaan. Uskon, että tämän vuoden kisa jopa nostaa Kymi GP:n asemaa ja arvostusta kansainvälisenä kilpailuna, sanoo Arto Hytönen.

"On tärkeää, että saa tehdä työtään"

Vaikka ravikatsomosta yleisö käytännössä puuttuukin, hakee Kymi Grand Prix siitä huolimatta tapahtumalle suurta näkyvyyttä. Kansainvälinen lähtö näytetään useilla tv-kanavilla ja oheistapahtumia välitetään suorana muun muassa YouTubessa.

Kuvaruutunäkyvyys ei kuitenkaan korvaa kaikkea. Sen tietää esimerkiksi haminalainen ravivalmentaja Piia Huusari, jonka hevonen Chief Orlando on yksi lauantain kisaan kutsutuista.

– Kyllähän tuollaisessa tapahtumassa paikalla oleva yleisö tekee tunnelman, hän luonnehtii.

Huusarilla on tuore kokemus toukokuun lopun raviurheilun suurtapahtumasta, Ruotsissa järjestetystä Elitloppeista.

– Se oli vähän kuin olisi ollut missä tahansa pikkuraveissa, hymähtää Huusari.

Philippe Deaugard Kärkölässä.
Ranskalainen raviammattilainen Philippe Deaugard ajoi hevoskuljetusautollaan pisimmän kilpailumatkan mitä hän koskaan on tehnyt. Kotoa Normandiasta Suomeen matkaa kertyi yli 2000 kilometriä.Antro Valo / Yle

Philippe Deaugard on täsmälleen samoilla linjoilla yleisön merkityksestä tunnelman luojana. Hän kuitenkin muistuttaa siitä, mikä juuri nyt korona-aikana on tärkeää.

– Pitää olla kiitollinen siitä, että saa harjoittaa ammattiaan, sanoo ranskalainen ravivalmentaja ja -ohjastaja Philippe Deaugard.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat