Suora

  • Urheiluruutu

HIFK:n norjalaisvalmentajalta rohkea näkemys: Veikkausliigassa ei uskalleta harjoitella fyysisesti kovaa – "Ihmiset ajattelevat, että se on vaarallista"

Sekä KuPS että HIFK luottavat Veikkausliigassa norjalaisvalmentajien osaamiseen.

Veikkausliiga
Tor Thodesen under HIFK:s träning 2020.
Päävalmentaja Tor Thodesen HIFK:n harjoituksissa kesäkuussa.Yle/Mats Ahlnäs

Norja on ollut kuluvana vuonna jalkapallomaailman huulilla. Suurin syy on tietenkin nuori hyökkääjäkomeetta Erling Braut Haaland, joka paukuttaa Dortmundissa maaleja liukuhihnalta.

Norja on muutenkin palaamassa hiljalleen varteenotettavaksi haastajaksi Euroopassa vuosien suvantovaiheen jälkeen. Vuosituhannen vaihteen molemmin puolin jalkapallon kulta-aikaa elänyt maa on saanut viime vuosina yhä enemmän ja enemmän nuoria pelaajia huippusarjoihin.

Norjalaiset ovat vahvasti läsnä myös keskiviikkona alkavalla Veikkausliigan kaudella, mutta kentän laidalla. Tor Thodesenin valmentama HIFK saa heti avauskierroksella vieraakseen maanmiehensä Arne Erlandsenin luotsaamaan hallitsevan mestarin KuPSin.

Molemmilla valmentajilla on laajamittainen kokemus Norjan sarjoista. Erlandsen, 60, on valmentanut lisäksi IFK Göteborgia Ruotsissa.

– Tunnemme toisemme, mutta emme ole työskennelleet yhdessä. Olemme olleet vastakkain useita kertoja ja pitäneet yhteyttä talvella ja keväällä, Thodesen kertoo Yle Urheilulle.

Tuntemattomana nimenä Suomeen saapunut Thodesen luotsasi putoamaan tuomitun HIFK:n viime kaudella seitsemänneksi ja sai ansaitun jatkopestin. Viime lokakuussa KuPSin päävalmentajaksi nimitetyn Erlandsenin lähtökohdat ensimmäiseen kauteen Suomessa ovat erilaiset, sillä KuPSilta odotetaan hallitsevana mestarina paljon.

– Tämä on minulle hyvä tilaisuus työskennellä jälleen ulkomailla. KuPS on jännittävä seura valmentaa, joten olen iloinen ollessani täällä, Erlandsen sanoo.

Arne Erlandsen
Arne Erlandsen tammikuussa Suomen Cupin ottelussa Hakaa vastaan.AOP / Juha Tamminen

Juoksuvoimaa

Erlandsenin nimitys KuPSin päävalmentajaksi oli monelle yllätys. Norjalaisen kädenjälki alkoi näkyä heti, sillä Kuopiossa on harjoiteltu enemmän ja kovempaa kuin aiemmin. Fyysisyys näkyy myös kentällä. Erlandsen suosii todella suoraviivaista pelitapaa, jossa prässätään ylhäältä.

– Haluamme luoda paljon maalipaikkoja ja olla viihdyttävä joukkue. Haluamme myös olla fyysinen joukkue, Erlandsen luonnehtii.

Viihdettä KuPSin otteluissa on kauden alla todella riittänyt. Haastattelua edeltävänä iltana Erlandsen on nähnyt joukkueensa menettävän kahden maalin johtoaseman cup-ottelussa Interiä vastaan. 4–4-tuloksen jälkeen Inter voitti rangaistuspotkukilpailun.

Erlandsenin tapaan aktiiviseen prässiin ja juoksuvoimaan luottaa myös HIFK:n Thodesen. Hänen mukaansa Erlandsen on valmentajana ennalta-arvattava, sillä kokenut norjalainen luottaa omaan filosofiaansa kuin vuoreen.

– Arne ei ole valmentaja, joka tekee paljoakaan muutoksia pelien tai edes kausien välillä. Hän on kokenut ammattilainen, joka tietää tarkalleen mitä vaatia ja kuinka saada, mitä haluaa. Hän ei ikinä mene sieltä, mistä aita on matalin, Thodesen toteaa.

KuPSin ympärille syntyi pian Erlandsenin saapumisen jälkeen pieni kohu, kun MTV:n uutisen (siirryt toiseen palveluun) mukaan jotkin seuran pelaajista olisivat olleet tyytymättömiä Erlandsenin juoksupainotteisiin harjoitusmetodeihin. Seura kiisti väitteet nopeasti (siirryt toiseen palveluun).

Myös Thodesen on kuullut, että Erlandsenin harjoitusmetodeista on riittänyt keskustelua.

– Tiesin jo ennen kuin hän aloitti, että hän tekee asiat omalla tavallaan. Pelaajat, jotka eivät pelkää kovaa työntekoa, tulevat menestymään Arnen kanssa, Thodesen sanoo.

KuPS:n edustusjoukkue harjoittelemassa Kuopiossa
KuPSin harjoitukset ovat muuttuneet viime kaudesta fyysisemmiksi.Sami Takkinen / Yle

"Norjalaisten sietokyky on korkeampi"

Vuoden jatkopestin HIFK:n kanssa lokakuussa solminut Thodesen, 54, havaitsi ensimmäisellä kaudellaan Suomessa, että pelaajat ovat todella joukkuekeskeisiä ja työmoraali on korkealla.

– On palkitsevaa työskennellä suomalaisen joukkueen kanssa. Pelaajat haluavat saavuttaa jotain yhdessä ja tekevät kovasti töitä toistensa puolesta, Thodesen sanoo.

Mikä sitten on suurin ero Suomessa ja Norjassa valmentamisen välillä? Thodesen ei mieti vastaustaan paria sekuntia enempää.

– Suomessa pelaajat eivät ole tottuneet harjoittelemaan fyysisesti kovaa. Seurat ovat norjalaisia jäljessä kautta edeltävässä kovassa fyysisessä harjoittelussa. Se on selkeä näkemykseni puolentoista vuoden perusteella, Thodesen toteaa.

– Kyse ei ole siitä, etteivätkö suomalaiset haluaisi harjoitella kovaa. He eivät vain ole tottuneet siihen.

Norjassa pelaajien rajoja koetellaan harjoittelussa Thodesenin mukaan kovemmin.

– Hyväksymme kovan harjoittelun kahtena päivänä peräkkäin. Täällä Suomessa ihmiset ajattelevat, että se on vaarallista. Tuntuu siltä, että olisi väärin harjoitella kovaa, jos on valmiiksi väsynyt. Norjassa kärsimyksen sietokyky on harjoituskaudella korkeampi. Suomessa ihmiset säikähtävät, jos he väsyvät.

Vauhdista tuskin on kentällä puutetta, kun Erlandsen ja Thodesen kohtaavat keskiviikkona ensi kertaa Norjan rajojen ulkopuolella. KuPS on mestarina kaikkien tähtäimessä ja sitä korostaa myös Erlandsen.

– Tämä on uusi haaste kaikille koko seurassa. Kaikki haluavat lyödä meidät, ja sitä odotammekin, hän sanoo.

– Olemme hyviä kollegoja, mutta keskiviikkona haluan lyödä Arnen, Thodesen puolestaan naurahtaa.

Lue myös:

Ensin hajosi jalka, sitten mureni mieli – SJK:n puolustaja Niko Markkula haluaa jakaa kokemuksiaan masennuksesta: "Jos yksikin hakee puheideni takia apua, niin olen tehnyt hyvän työn"

KuPSin mestaruusmaalin tehnyt Ilmari Niskanen uhkuu luottamusta jalkapallon Veikkausliigan alla: tavoitteena on uusia mestaruus

"Toivon, että omat lapseni eivät joudu kokemaan samaa", sanoo rasismia jatkuvasti nähnyt suomalainen huipputuomari Mohammad Al-Emara, 28

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat