Kovia kokeneen paralympiamitalistin yritys tehdä historiaa sai traagisen lopun

Angela Madsen yritti soutaa yksin Kaliforniasta Havaijille.

Angela Madsen oli kokenut avomeren soutaja. Hän oli aiemmin ylittänyt parin kanssa Atlantin kaksi kertaa ja soutanut kerran samaisen matkan Kaliforniasta Havaijille. Kuva: Getty Images

Paralympiamitalisti Angela Madsen on kuollut yrityksessään tehdä historiaa. Yhdysvaltalainen aikoi soutaa yksin Los Angelesista Honoluluun eli noin 4 000 kilometrin matkan Tyynellä valtamerellä. Hän oli soutanut vuonna 2014 saman matkan parinsa Tara Remingtonin kanssa.

Toukokuussa matkallaan 60-vuotispäiviään viettänyt Yhdysvaltain merijalkaväen veteraani halusi olla ensimmäinen alaraajahalvaantunut, avoimesti homoseksuaali urheilija ja vanhin nainen, joka pystyisi tähän suoritukseen. Hänen oli tarkoitus saapua Havaijille neljässä kuukaudessa.

Aikaisemmin Atlantin kaksi kertaa ylittänyt Madsen starttasi matkaan kuusimetrisellä veneellään huhtikuussa. Hän lähetti vaimolleen Deb Madsenille tekstiviestin vielä viime lauantai-iltana, mutta ei enää vastannut viesteihin sunnuntaina. Angela Madsen oli tuolloin noin puolivälissä matkaa.

Vaimon mukaan Madsenin oli tarkoitus huoltaa venettään vedessä, ennen kuin yhteys katkesi. Tämän jälkeen veneen paikannin näytti enemmänkin ajelehtivan sen sijaan, että venettä olisi soudettu.

Rannikkovartioston lentokone löysi Angela Madsenin ruumiin läheltä venettä. Hänen kuolinsyytään ei ole kerrottu julkisuuteen.

Urheilu toi ilon Angela Madsenin elämään. Hän edusti Yhdysvaltoja paralympialaisissa kolme kertaa. Kuva: Getty Images

Madsenin elämä oli poikkeuksellinen. The Guardianin mukaan (siirryt toiseen palveluun)hän liittyi merijalkaväkeen sen jälkeen, kun hänen veljensä olivat sanoneet, ettei hän pystyisi siihen. Madsen loukkaantui vuonna 1993 pelatessaan koripalloa armeijan joukkueessa ja halvaantui sitä seuranneessa epäonnistuneessa selkäleikkauksessa.

Onnettomuuden myötä Madsenin elämä romahti. Hänen avioliittonsa kariutui ja hän menetti niin työnsä kuin kotinsa. Vaikean masennusjakson jälkeen Madsen löysi uuden ilon elämäänsä urheilusta.

Madsen menestyi urheilu-urallaan sekä soudussa että yleisurheilussa. Hän voitti kaksikkosoudussa kolme maailmanmestaruutta ja kuulantyönnössä pronssia Lontoon paralympialaisissa. Hän osallistui Lontoon lisäksi myös Pekingin ja Rion paralympialaisiin.