1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Suomen aiturinaisten hieno avaus sai asiantuntijan korostamaan kovaa tilastofaktaa – “Ihmettelisin, jos tänä vuonna ei juosta Suomen ennätystä"

Jarkko Finnin mukaan on vain ajan kysymys, että naisten pika-aidoissa nähdään uusi Suomen ennätys.

Nooralotta Neziri ja Annimari Korte juoksivat kaksi kertaa Leppävaarassa alle 13 sekunnin. Kuva: Tomi Hänninen

Lauantaina Espoon Leppävaaran Teemakisoissa nähtiin odotettu kohtaaminen, kun Suomen kärkiaiturit Annimari Korte, Nooralotta Neziri ja Reetta Hurske kisasivat vastakkain ensimmäistä kertaa tällä kaudella.

Illan avausjuoksussa Korte paransi nimissään ollutta 100 metrin aitajuoksun kauden kotimaista kärkitulosta kolmella sadasosalla aikaan 12,81. Toisessa juoksussa Kortteelle tuomittiin ensiksi varaslähtö, mutta hän sai pienen selvittelyn jälkeen kisata vielä toistamiseen.

Korte totesi Yle Urheilulle, että hän vain heilui lähtötelineissä. Korte korosti, että se ei ole sama asia kuin varaslähtö.

Annimari Korte
Katso dramaattinen 100 metrin aitajuoksun 2. kisa Leppävaarassa lauantaina!

Molemmissa juoksuissa Nooralotta Neziri oli toinen ennen Hursketta. Ensimmäisessä juoksussa syntyi aika 12,93. Toisessa aidat tuli juostua vielä paremmin aikaan 12,91. Hurske aitoi myös ensimmäisessä vedossa alle 13 sekunnin aikaan 12,98. Keväällä erilaisista vaivoista kärsinyt Hurske jäi toisessa lähdössä aikaan 13,16.

Korte oli jo kauden avauksessaaan kesäkuun alussa juossut Lahdessa 12,84. Neziri puolestaan Leppävaarassa kohensi huomattavasti viime vuoden kaudenavauksestaan, jossa juoksi 12,99. Mutta jälleen kerran näyttää siltä, että suomalaiset puhkovat komeasti alle 13 sekunnin toistuvasti.

Yle Urheilun asiantuntija Jarkko Finni taustoitti suomalaisaiturien hyvää avausta tähän kesään Leppävaarassa kisapäivän jälkeen.

– Tämä ennustaa vieläkin kovempaa kautta kuin viime kaudella oli. Viime kaudella nämä naiset alittivat 13 sekuntia 33 kertaa, kun otetaan mukaan myötätuulijuoksut. Nämä naiset ovat varmistaneet tasonsa sinne alle 13 sekunnin, Finni kuvailee.

Viime vuonna Suomen naiset olivat 100 metrin aitajuoksussa historiallisen kovia. Suomi oli Euroopan paras maa, kun mukaan laskettiin neljän parhaan urheilijan keskiarvo (siirryt toiseen palveluun). Se oli Suomelta 12,87. Edellä olivat vertailussa koko maailmassa vain perinteiset pikamatkojen huippumaat Yhdysvallat ja Jamaika.

Korte havitteli jo lauantaina Leppävaarassa heti uutta Suomen ennätystä. Korte pitää sitä hallussaan viime kesän ajalla 12,72. Hän piti uutta ennätystä mahdollisena lauantaina, jos juoksu ei menisi pieleen. Korte ja Neziri kuitenkin molemmat harmittelivat illan kisojen jälkeen, että kolhivat toisiaan kyynärpäillä. Juoksun rytmi katosi sen myötä.

Jarkko Finni uskoo, että uusi Suomen ennätys on vain ajan kysymys.

– Ihmettelisin, jos tänä vuonna ei juosta Suomen ennätystä, Finni sanoo.

– Kun startteja tulee alle ja olosuhteet ovat lähes yhtä hyvät kuin nyt Leppävaarassa, jossain kisassa ennätys tulee väkisellään.

Lue lisää:

Suurta draamaa! Näin Annimari Kortteelle tuomittiin jo varaslähtö – otti kuitenkin toisen voiton suomalaistähtien koitoksessa: "Olen tosi pettynyt"

Katso hurja alku Suomen aiturinaisten kamppailuun! Annimari Korte juoksi uuden kotimaisen kärkituloksen ja otti ensimmäisen päänahan

Pika-aituri Reetta Hurske on takonut uransa parhaita treenejä heikoimmalla osa-alueellaan, vaikka alkuvuotta ovat kiusanneet kivuliaat vammat

Annimari Korte otti jättilainan elääkseen täydellistä urheilijan elämää – kesän tavoitteena todella hurja ennätysparannus

Katso, kuinka syntyi harvinaisen kova suomalaistulos kolmiloikassa: "Todella positiivinen yllätys"