Hyppää sisältöön

Huomasitko tämän tv:ssä? Suomalaismestari teki Espoossa kovimman ajan maailmassa neljään vuoteen – yllättyi itsekin: “Superhyvät fiilikset”

Amanda Kotaja kelasi parhaan ajan T54-luokassa 100 metrillä todella pitkään aikaan.

Amanda Kotaja
Katso Kotajan kelaus Leppävaarassa kuvaa klikkaamalla!

Lauantaina Espoon ja Vantaan yleisurheilun Teemakisojen monelta tv-katsojalta saattoi mennä yksi todella kova maailmanluokan tulos ohi. Amanda Kotaja nimittäin kelasi T54-luokassa 100 metrillä kovimman ajan koko maailmassa vuoden 2016 jälkeen (siirryt toiseen palveluun).

Kotaja tuli lauantaina Leppävaarassa maaliin ajalla 15,93. Myötätuulta oli 0,7 metriä sekunnissa.

– Kyllä tässä on ihan superhyvät fiilikset. Totta kai tuntuu todella hyvältä. Olen todella iloinen, Kotaja tunnelmoi sunnuntaina Yle Urheilulle.

25-vuotias Kotaja myöntää, että yllättyi näinkin kovasta ajasta.

– Minulla on mennyt todella hyvin kevät ja koko treenikausi. Viime kausikin oli hyvä. Tiesin, että minusta on koviin aikoihin 16 sekunnin pintaan. Mutta 16 sekunnin alitus kesän alussa oli kyllä yllätys, Kotaja kertoo.

Edellisen kerran T54-luokan kelaajista 16 sekunnin on alittanut Kanadan Tatyana McFadden. Hän kelasi parhaimillaan vuonna 2015 lukemiin 15,35, joka on yhä T54-luokan maailmanennätys 100 metrillä. Kotaja alitti viimeksi 16 sekunnin rajapyykin vuonna 2015. Tuona vuonna syntyi Kotajan oma ennätys 15,64.

Miksi sitten huippuaika tuli nyt useamman vuoden tauon jälkeen? Kotaja puhuu hyvän harjoittelun merkityksestä.

– Viime vuonna sain nostettua jo tasoa takaisin lähemmäs omaa huippua kohti sinne vuotta 2015. Nyt on tehty oikeita asioita. Kaikilla osa-alueilla on oikeastaan tullut kehitystä. Onneksi tulokset näyttävät siltä, miltä koko treenikausi on tuntunut, Kotaja sanoo.

Jopa paremmat olosuhteet kuin normaalisti

Keväällä ympäri maailmaa ja myös Suomessa on eletty poikkeusaikoja koronaviruspandemian takia. Mutta pandemia ei vaikuttanut Kotajan urheilemiseen. Hän on harjoittellut Espoossa Esport Centerissä.

– Pystyin jatkamaan treenejä ihan normaalisti, vaikka poikkeustila tulikin päälle. Olen pysynyt myös terveenä. Oikeastaan hallilla oli nyt keväällä enemmän tilaa. Itsellä oli jopa melkein paremmat olosuhteet harjoitella kuin muutoin, Kotaja kertoo.

– Kyllä se näkyisi, jos kevään aikana olisi joutunut tekemään kompromissseja harjoittelussa. Mutta nyt sain tehdä kaiken niin kuin oli ajatellut ja vielä rauhassa.

Lisäksi koronaviruspandemian takia kilpailukausi alkoi nyt kuukautta myöhemmin kuin oli suunniteltu.

– Saimme jatkaa harjoittelukautta vähän pidemmälle kuin normaalisti. Silläkin on varmasti merkitystä, koska harjoituskausi päästiin aloittamaan myöhemmin tänä vuonna. Viime syksynä MM-kisat olivat Dubaissa sen verran myöhään, Kotaja kertoo ja muistuttaa syys-lokakuun vaihteen kisoista.

Dubain kisoista Kotaja nappasi 100 metrillä maailmanmestaruuden ajalla 16,00. Kaiken kaikkiaan Kotajalla on kolme MM-kultaa: Jo vuonna 2017 Lontoon MM-kisoissa Kotaja oli ykkönen. Vuonna 2015 Dohassa Kotaja otti kultamitalin 200 metriltä.

Uusi ennätys haussa elokuussa

Tälle kaudelle Kotaja tähysi Tokion paralympialaisiin, mutta koronaviruspandemian takia ne on nyt siirretty vuodella. Neljä vuotta sitten juuri ennen Rion kisoja Kotaja sairastui flunssaan. Nyt menestymistä paralympialaisissa haetaan vuoden päästä uudelleen, eikä se ole välttämättä huono asia.

– Vuosi lisää Tokioon tarkoittaa sitä, että kaikkia pieniä juttuja kelaustekniikassani ja välineistössäni on aikaa laittaa kaikki viimeisen päälle kuntoon. Voi tsekata, että kaikki on varmasti niin kuin pitää, Kotaja sanoo.

Kotaja havittelee tällekin kaudelle kovia aikoja elokuulle.

– Haluaisin tällä kaudella kaikesta huolimatta kelata kovaa. Eilinen aika kertoi, että se on mahdollista. Toivotaan, että tulen rikkomaan ennätyksiä loppukesästä. Kuntoa tähdätään vielä korkeammalle, Kotaja sanoo.

Ennätyksen tekoon tarvitaan Kotajan mukaan otollisia olosuhteita: Nopeaa rataa ja myötätuulta. Elokuun viimeisenä viikonloppuna odottavat parayleisurheilun SM-kisat Turussa.

– Siellä on ainakin hyvä kenttä. Toivon, että siellä pystyisin iskemään oikein kunnolla, Kotaja avaa.

Lauantaina Leppävaarassa Toni Piispanen kelasi Kotajan tapaan myös 100 metrillä maailman kärkiajan. T51-luokassa kelaava Piispanen pysäytti kellot aikaan 20,56. Piispasen ennätys on viime vuodelta MM-kultakelauksessa tehty 20,33.

Koko porukan nopeinta vauhtia piti T54-luokassa kisaava Esapekka Mattila ajalla 15,02. Viimeksi Mattila oli kelannut kovempaa vuonna 2017. T34-luokan Henry Manni kelasi 100 metriä aikaan 16,00. Se on T34-luokassa tämän kauden maailmantilastossa toiseksi paras aika.

Lue lisää:

.
.