Suora

  • Monikieliset perheet
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

"Jätkillä on enemmän mediahommia kuin palloja verkossa" – velmuileva Teemu Tainio piiskaa Hakan hyökkääjäduoa, jonka satumaiset polut kohtasivat Valkeakoskella

Eero Markkaselta ja Salomo Ojalalta odotetaan paljon maaleja, kun sarjanousija Haka yrittää vakiinnuttaa paikkansa Veikkausliigassa.

Veikkausliiga
Jalkapalloilija Salomo Ojala
Katso Urheiluruudun juttu Hakasta kuvaa klikkaamalla!

VALKEAKOSKI. Tehtaan kenttää ei turhaan kutsuta Suomen kauneimmaksi jalkapallostadioniksi. Siniset katsomot kylpevät kesäauringossa, kun kahdeksan vuoden tauon jälkeen Veikkausliigaan valmistautuvan Hakan pelaajat saapuvat pukukopin uumenista harjoituksiin.

Hymy on pelaajilla alkulämmittelyn aikana herkässä. Ja miksei olisi, onhan liigakausi vihdoin alkamassa. Hakaa on ennakkoon povattu tavallista vahvemmaksi sarjanousijaksi. Joukkueen runko on pysynyt hyvin kasassa muutamalla täsmävahvistuksella höystettynä.

Teemu Tainion ensimmäinen kausi päävalmentajana oli Hakalle jättipotti. Suomalaisen jalkapallon perinteisimpiin kuuluva seura varmisti liiganousun jo syyskuun puolivälissä, eikä hävinnyt koko kaudella kuin kerran.

Haka takoi 27 ottelussa peräti 76 maalia, yli 20 enemmän kuin yksikään muu joukkue. Toista kauttaan Valkeakoskella pelannut Salomo Ojala yllätti kaikki ja etenkin itsensä tekemällä 23 maalia.

– En todellakaan osannut odottaa mitään sellaista. Lähdin idealla, että saan enemmän peliminuutteja kuin edellisellä kaudella ja teen muutama maalin enemmän. Tuollainen kausi ei ollut käynyt pienessä mielessäkään, Ojala kertaa Yle Urheilulle.

Ojala saapui Hakaan Kakkosen TPV:stä kaudeksi 2018. Ensimmäisellä Ykkösen kaudella osumia kertyi neljä ennen viime vuoden täysosumaa Nyt 23-vuotias hyökkääjä pääsee mittaamaan tasoaan ensimmäistä kertaa liigassa.

– En usko, että se tulee olemaan liian iso harppaus. Meillä on niin hyvä jengi kasassa ja sama vahva pelityyli. Uskon, että paikkoja tulee liigassa ihan yhtä lailla kuin Ykkösessä ja niitä pistetään sitten sisään parhaan mukaan.

Jalkapalloilija Salomo Ojala
Salomo Ojala teki viime kaudella Ykkösessä hurjat 23 maalia.Jari Kärkkäinen/ YLE

Ojalan kannalta koronatauko on ollut jopa hyväksi, sillä hyökkääjä kärsi talvella polvivammasta. Nyt vammat alkavat olla historiaa, ja Ojala on pikku hiljaa pääsemässä huippukuntoon.

Päävalmentaja Tainio luonnehtii Ojalaa vaaralliseksi pelaajaksi lähellä maalia. Ojalan monipuolisesta viimeistelytaidosta nähtiin näytteitä viime kaudella kierroksesta toiseen.

– Vielä ollaan vähän pelikunnosta jäljessä, mutta pelejä alle niin sieltä se löytyy. Salomo pystyy ohittamaan puolustajia molemmilta puolilta, laukomaan molemmilta puolilta ja tekemään päälläkin maaleja. Uskon, että hän on meille erittäin, erittäin tärkeä pelaaja myös tällä kaudella.

Markkasen paluu

Tainio ja Ojala ovat tehneet Hakassa yhteistyötä nyt kahden ja puolen vuoden ajan. Ennen päävalmentajan paikalle hyppäämistä Tainio toimi Keith Armstrongin apuvalmentajana. Ojala on paljosta kiitollinen entiselle maajoukkuepelaajalle, joka loi pitkän pelaajauran Ranskassa ja Englannissa.

– Hän on urallani erittäin tärkeä hahmo. "Teme" on antanut kaikki nämä vuodet hyviä vinkkejä ja patistanut joka päivä tekemään hommia, ollut sellainen ohjaaja minulle.

Ojalan kävellessä uuden joukkuekaverinsa kanssa Valkeakosken kauppatorin läpi kohti lounaspaikkaa, yksi jos toinenkin paikallinen kuiskuttelee. Kaksikolta odotetaan alkavalla kaudella paljon perinteisellä jalkapallopaikkakunnalla.

197-senttinen Eero Markkanen ei jää kaduilla huomaamatta. Viimeksi Indonesiassa pelannut Markkanen solmi monien yllätykseksi sopimuksen Hakan kanssa helmikuun alussa.

– Kun kuulin ensimmäisen kerran Hakan kiinnostuksesta, ajattelin, että laitan asian korvan taakse. Pari viikkoa meni ja mietin asiaa enemmän. Haka vaikutti koko ajan paremmalta ja olen todella tyytyväinen, että olen tullut tänne, Markkanen kertoo.

Jalkapalloilija Eero Markkanen
Eero Markkanen uudessa kotikaupungissaan Valkeakoskella.Jari Kärkkäinen/ YLE

Markkanen, 28, nousi alasarjoista ryminällä Veikkausliigaan JJK:n paitaan kaudella 2012. Maaleja syntyi kovaa tahtia ja kaudella 2014 hän pelasi jo tukholmalaisen AIK:n paidassa. Maalitehtailu jatkui ja lempinimen "Eero The Hero" saanut Markkanen nousi nopeasti AIK:n intohimoisten kannattajien suosikiksi.

Sitten soi puhelin.

Legendaarinen Zinedine Zidane valmensi tuolloin Real Madridin kakkosjoukkuetta ja halusi Markkasen hyökkäykseensä. Suomalainen vietti Madridissa noin vuoden ennen kuin sopimus purettiin. Sitkeä vatsalihasvamma kiusasi Markkasta, eikä madridilaisseura nähnyt hänelle enää käyttöä.

Vaikka asiat eivät menneet Madridissa toivotulla tavalla, oppi maailmankuulussa ympäristössä on ollut arvokasta. Zidanesta Markkanen löytää jopa yhtäläisyyksiä nykyiseen valmentajaansa.

– Zidane on "Temen" kanssa vähän samanlainen. Hän tykkää heittää läppää pelaajien kanssa, mutta on kuitenkin todella auktoriteettinen ja saattaa vähän suuttua, jos pelaajat eivät tee asioita niin kuin pitää, Markkanen miettii.

Kun puhutaan Eero Markkasesta, miehen poikkeuksellinen fysiikka nousee yleensä esiin. Real Madridista Markkanen palasi AIK:hon, mutta sittemmin osoite on vaihtunut tiuhaan. Tainio haluaa saada Markkasesta irti mahdollisimman paljon.

– Tiedän Eeron potentiaalin, ja nyt se pitää saada esille. Kun Eerosta puhutaan, niin puhutaan fysiikasta, mutta kyllä sieltä löytyy paljon muutakin. Se on minun, meidän ja hänen tehtävänsä saada se esille, Tainio sanoo.

Markkanen on osunut viidessä Suomen Cupin ottelussa kaksi kertaa. Tainiolle mies on tuttu HJK:sta, jossa kaksikko pelasi hetken aikaa yhdessä vuonna 2013.

– Emme ole vielä löytäneet Eeron potentiaalia täysin, mutta tässä päivittäin sitä yritetään parantaa.

Jalkapalloilija Eero Markkanen
Eero Markkanen on pelannut Veikkausliigassa aiemmin JJK:ssa, HJK:ssa ja RoPSissa.Jari Kärkkäinen/ YLE

Markkanen itse ei halua asettaa itselleen tulostavoitteita. Juuri Tainion toimiminen päävalmentajana oli Markkaselle tärkeä asia seuraa valitessa.

– Oli se iso juttu. Näin, mitä "Teme" pystyi tekemään viime kaudella. Minulla on kova luotto, että pystymme jatkamaan siitä. Oma tavoitteeni on pelata hyvä kausi sekä henkilökohtaisesti että joukkueena. Täällä pitäisi saada hyvin peliaikaa, Markkanen toteaa.

Tavoite kuuden joukossa

Haka on esiintynyt kauden alla Suomen Cupissa edukseen, vaikka HJK pysäyttikin valkeakoskelaisjunan välierässä viime lauantaina. Nousijajoukkueeksi Hakaan on ladattu tavallista kovemmat odotukset. Odotukset ovat korkealla myös joukkueen sisällä.

– Tiedämme, että olemme nousijajoukkue, emmekä lähde tavoittelemaan kuuta taivaalta. Mutta kunnianhimoa pitää olla ja parasta mahdollista lähdemme hakemaan, ja se on meidän mielestä kuuden sakkiin. Säilyminen on minimitavoite, mihin olemme niin sanotusti tyytyväisiä, mutta kyllä me kuuden sakkiin tähtäämme, Tainio sanoo.

Monien suurennuslasit kohdistuvat juuri Hakan hyökkäykseen. Vastuuta maalinteosta kantavat Ojala ja Markkanen ovat tulleet nykyiseen pisteeseen hyvin erilaisia reittejä. Ojala toivoo pystyvänsä seuraamaan Markkasen esimerkkiä ja tekemään uran ulkomailla.

– Minulla on aina ollut tavoitteena päästä ulkomaille tekemään ammatikseni tätä hommaa. Se on ollut pienestä asti unelma, joka alkaa tuntua konkreettisemmalta. Se voisi olla mahdollista joku päivä, Ojala sanoo.

Markkanen ei puhu tulevaisuuden haaveistaan yhtä avoimesti. Viime vuosiin on mahtunut runsaasti erilaisia käänteitä ympäri maailmaa, joten nyt entinen maajoukkuehyökkääjä haluaa keskittyä nykyhetkeen.

– Katsotaan vuosi kerrallaan, mihin päädyn. Jalkapallo pysyy vielä elämässä, Markkanen tyytyy toteamaan.

Valkeakosken Haka
Kun Teemu Tainio puhuu, Hakan pelaajat kuuntelevat.Jari Kärkkäinen/ YLE

Palataan vielä aamun harjoituksiin. Markkanen ja Ojala pelaavat harjoituksen päättävässä pelissä eri puolilla ja venyttävät kummatkin maaliverkkoja tasaiseen tahtiin. Mitä miehet ajattelevat toisistaan?

– Eero on tosi mukava jätkä, semmonen maanläheinen kaveri ja kova tekemään hommia. Tulemme hyvin juttuun. Vähän kilpaillaan aina treeneissä, kumpi tekee enemmän maaleja, Ojala luonnehtii.

– Salomo on mahtava tyyppi, tosi hyvä maalintekijä. Minulla on kovat odotukset, mitä Salomo pystyy tekemään tällä kaudella. Toivottavasti pystymme tekemään tuhoa yhdessä.

Viimeinen sana kuuluu päävalmentaja Tainiolle.

– Meillä on hyvä kilpailu hyökkäyksessä. Nyt vain pitää löytää ne pallot verkkoon. Olen sanonut jätkille, että teillä on ollut enemmän mediahommia kuin palloja verkossa. Nyt käännetään se toisin päin.

Veikkausliigan avauskierroksella pelataan tänään ottelut FC Haka–FC Honka, HIFK–KuPS, SJK–TPS, Ilves–IFK Mariehamn ja FC Lahti–HJK. Pelejä voi seurata Yle Puheen Urheilukierroksella kello 18.02 alkaen.

Lue myös:

Pystyykö kukaan estämään nöyryytetyn HJK:n kunnianpalautusta, mihin yltää nousija-Haka? Seuraa näitä asioita ja pelaajia poikkeuksellisella Veikkausliiga-kaudella

HIFK:n norjalaisvalmentajalta rohkea näkemys: Veikkausliigassa ei uskalleta harjoitella fyysisesti kovaa – "Ihmiset ajattelevat, että se on vaarallista"

Ensin hajosi jalka, sitten mureni mieli – SJK:n puolustaja Niko Markkula haluaa jakaa kokemuksiaan masennuksesta: "Jos yksikin hakee puheideni takia apua, niin olen tehnyt hyvän työn"

KuPSin mestaruusmaalin tehnyt Ilmari Niskanen uhkuu luottamusta jalkapallon Veikkausliigan alla: tavoitteena on uusia mestaruus

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat