Suora

  • Urheiluruutu

Therese Johaug näytti Marit Björgenille kaapin paikan intervalliharjoituksessa – "Tarvittiin kaksi vuotta ja kaksi lasta"

Kilpaladuille palaava Marit Björgen tavoittelee ikonisen Vasaloppet-kisan voittoa ensi talvena.

hiihto
Marit Björgen
Marit Björgen myöntää, että hänellä riittää vielä harjoiteltavaa päästääkseen huippukuntoon Vasaloppetia varten.Getty Images

Reilu kuukausi sitten Norjan hiihtotähti Marit Björgen täräytti uutispommin, kun hän kertoi palaavansa systemaattisen harjoittelun pariin ja kilpaladuille. Urallaan muun muassa kahdeksan olympiakultaa ja 18 maailmanmestaruutta voittanut Björgen haluaa seuraavaksi voittaa ikonisen 90 kilometrin mittaisen Vasaloppet-kilpailun.

NRK tapasi Björgenin viikonloppuna Holmenkollenilla (siirryt toiseen palveluun), kun hän oli treenauttamassa juniorihiihtäjiä. 40-vuotiaan Björgenin mukaan hänellä riittää vielä harjoiteltavaa päästäkseen huippukuntoon ensi kautta varten. Mutta onko päätös paluusta kaduttanut häntä?

– Hieman silloin tällöin, hän sanoi nauraen.

Björgen harjoitteli viime viikolla entisen joukkuekaverinsa Therese Johaugin kanssa. Johaug on hallinnut naisten hiihtoa siitä lähtien, kun Björgen lopetti kilpauransa kaksi vuotta sitten. Tuo intervalliharjoitus oli Björgenin mukaan melkoinen herätys.

– Hän osoitti minulle paikkani, joten minulla on vähän tehtävää. Viimeisen kahden vuoden aikana on tapahtunu paljon, sanotaan näin. Harjoitteleminen on virkistävää, Björgen vakuutti.

Johaugia hymyilytti, kun hän muisteli NRK:lle yhteisharjoitusta.

– Tarvittiin kaksi vuotta ja kaksi lasta, että pystyin voittamaan hänet intervalleissa, Johaug sanoi.

Hän uskoo, että Björgenillä on mahdollisuuksia voittaa Vasaloppet.

– Jos hän päättää voittaa, niin hänellä on todellakin mahdollisuudet siihen. Mutta hänen täytyy tehdä vielä hieman töitä.

Kaukana totutusta

Björgen on kertonut, että hän pystyy treenaamaan viikossa ainoastaan kymmenen tuntia, ja joskus ehkä muutaman tunnin enemmän. Se on huomattavasti vähemmän, mitä Ski Classic -sarjan huiput treenaavat. Veljesten Anders ja Jörgen Auklandin perustama Team Ragdessa kuuluu maratonhiihtojen Ski Classic -sarjan johtaviin ryhmiin, joten odotukset ovat senkin puolesta kovat.

– Vasaloppet on hiihdossa kauimpana siitä, mitä Björgen on tehnyt tähän mennessä. Siinä ei ole kyse "isosta moottorista", vaan siitä että miten kädet kestävät, totesi maratonhiihtojen konkari, 47-vuotias Anders Aukland NRK:lle (siirryt toiseen palveluun).

Björgen osallistui toukokuussa 60 kilometrin harjoitukseen, mutta hän joutui lopettamaan puolivälissä juuri käsiongelmien takia.

– Se, mitä kropassa tapahtuu kolmen tunnin jälkeen, ratkaisee. Ja sitä Björgenin täytyy harjoitella, Aukland muistutti.

Lue myös:

Kaikkien aikojen talviurheilija Marit Björgen jysäytti yllätyksen – palaa hiihtoladuille: "Olen kaivannut tiettyä tavoitetta"

Sami Jauhojärvi yllättyi Marit Björgenin ratkaisusta – kiinnitti huomiota tärkeään asiaan paluupäätöksessä: "Näköjään kaihertanut sen verran"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat