Suora

  • Urheiluruutu

Matti Mononen odottaa suojattinsa haastavan Kristiina Mäkelän parhaan kolmiloikkaajan asemasta Suomessa – "Jopa epäonnistuneella hypyllä tuli ennätys"

Kristiina Mäkelä on voittanut viisi Suomen mestaruutta peräkkäin, mutta tällä kaudella hänen valta-asemaansa kolmiloikassa yrittää horjuttaa Senni Salminen.

yleisurheilu
Senni Salminen
Senni Salminen hyppäsi heti ensimmäisessä ulkoratojen kisassa tällä kaudella oman ennätyksensä.Tomi Hänninen

Lauantaina yleisurheilussa Espoon teemakisoissa nähtiin Suomen tasolla harvinainen kolmiloikkatulos, kun Senni Salminen hyppäsi uuden ennätyksensä 14,04. Salmisen aiempi ennätys oli 13,85 viime elokuulta samaiselta Leppävaaran kentältä.

Imatran Urheilijoita edustavasta Salmisesta tuli vasta neljäs suomalaisnainen, joka on hypännyt yli 14 metriä. Salmista on viimeiset vuodet valmentanut entinen seiväshyppääjä Matti Mononen.

Mononen oli hyvillä mielin suojattinsa ennätyksensä etenkin siihen nähden, millä tavalla ennätys tuli.

– Hypyt eivät olleet teknisesti mitään hyviä. Vähän jopa epäonnistuneella hypyllä tuli ennätys. Se lupailee hyvää, että olisi vielä paljon varastossa, Mononen kuvailee.

Mitä loppukaudesta voi odottaa?

– Sanotaan näin, että voi mennä aika pitkälle. Näkisin, että on aika paljon potentiaalia. En ala mitään lukuja kuitenkaan heittelemään. Mennään kisa kerrallaan.

Senni Salminen
Katso Senni Salmisen ennätyshyppy 14,04 kuvaa klikkaamalla!

Nyt keväällä Salmisella on siis takanaan hyvä harjoituskausi, vaikka oli myös jalkavaivoja. Eniten panostettiin fysiikan ja nopeuden kehittämiseen. Nyt näyttää siltä, että se linjaus on onnistunut hyvin. Jalkavaivatkaan eivät ole valmentaja Monosen mukaan olleet pahempia.

Talven hallikaudella vielä ei 14 metrin hyppyjä nähty, mutta hypyt olivat aiemmalla ennätystasolla 13,80:n tietämissä.

– Odotin, että SM-hallikisoissa 14 metriä olisi saanut mennä rikki. Oli kyllä pitkiä yliastuttuja hyppyjä. Ei tullut silloin täyttä onnistumista, vaikka hyvä ja tasainen hallikausi olikin, Mononen kertoo.

Entinen huippu-urheilija Mononen uskoo, että valmennettavalle oli henkisesti tärkeää jo kauden ensimmäisessä ulkoratakisassa ylittää uusi metriluku. Loppukaudelta Monosen mukaan Salmiselta on lupa odottaa vielä lauantaitakin pidempiä hyppyjä.

– Ei tullut vielä mitään nappihyppyä, mutta sai kuitenkin hyvän tuloksen. Näkisin, että perustaso on selvästi noussut. Huonot hypytkin kantoivat 13,80. Taso on mennyt pykälän eteenpäin, Mononen sanoo.

Mononen valmentaa 24-vuotiasta Salmista kolmatta kautta. Mononen uskoo, että valmennettavallaan on vielä parhaat vuodessa edespäin.

– Tämä oli oikeastaan ensimmäinen vuosi, kun pääsimme panostamaan todella paljon fysiikkaan. Jouduimme aikaisempina vuosina tekemään pohjia ja saamaan pitoja kroppaan. Nyt päästiin tekemään vähän tehoja enemmän. Se näkyykin nyt, Mononen toteaa.

Senni Salminen
Mihin Senni Salminen vielä loikkii tällä kaudella?Tomi Hänninen

Koronaviruspandemian aiheuttaman arvokisattoman kauden jälkeen Salmisella on nyt mahdollisuus tähdätä vuosi pidempään Tokion olympialaisiin. Ilman pandemiaa Salmisella olisi ollut päätavoitteena tänä vuonna Pariisin EM-kisat, jotka on nyt kokonaan peruttu.

Tänä kesänä on kuitenkin kotimaan kentillä tavoiteltavaa. Elokuun puolivälissä Turussa Kalevan kisoisssa kamppaillaan SM-mitaleista. Mononen odottaa, että Salminen pystyy haastamaan Suomen pitkäaikaisen ykköshyppääjän Kristiina Mäkelän tällä kaudella. Mäkelä on voittanut viisi kertaa peräkkäin kolmiloikan Suomen mestaruuden.

– Tällä kaudella koetetaan vallata ykköshyppääjän paikka Suomessa, Mononen toteaa.

– Todennäköisesti tullaan näkemään vielä hyviä kisoja. Se lisää varmasti mielenkiintoa katsojille ja hyppääjille. Odotan mielenkiinnolla kohtaamisia. On hyvä tilanne, jos on kaksi kaksi kovaa hyppääjää. Se vie varmasti kaikkia eteenpäin.

Kristiina Mäkelä hyppäsi hallikaudella 14,20. Mäkelän ennätys on 14,31. Salminen ja Mäkelä kohtaavat ensimmäisen kerran tällä kaudella lauantaina Koski Tl:ssä järjesttävässä kisassa.

Lue lisää:

Katso, kuinka syntyi harvinaisen kova suomalaistulos kolmiloikassa: "Todella positiivinen yllätys"

Suomessa dominoinut Kristiina Mäkelä saa vihdoin haastajan – entinen seiväshuippu Matti Mononen valmentaa jatkuvasti ennätystään parantanutta kolmiloikkaajaa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat