Vuosi sitten Lotta Harala oli hidas, voimaton ja huonossa kunnossa – nyt hän jahtaa pika-aitojen kärkikolmikkoa täysin poikkeuksellisesti harjoitellen

Pika-aituri Lotta Harala uskoo alittavansa jo tällä kaudella 13 sekuntia. Tavoitteet on välivuoden jälkeen asetettu Tokioon.

yleisurheilu
Lotta Harala aitoo Espoon GP-kisassa vuonna 2018.
Lotta Harala on valmis rikkomaan kahden vuoden takaisen ennätyksensä 13,15.Matti Raivio/AOP

Lotta Harala, 28, säteili onnea viime lauantaina Espoon yleisurheilukentällä. Tamperelainen pika-aituri pääsi avaamaan kautensa pitkän kuntoutuksen ja käytännössä yhden väliin jääneen ulkoratakauden jälkeen.

Vuoden 2017 Suomen mestari sai tyytyä kahdessa kovatasoisessa 100 metrin aitakisassa neljänteen sijaan, mutta se ei häntä hetkauttanut. Vaikeiden aikojen jälkeen Harala avasi kautensa paremmin kuin koskaan aikaisemmin ajalla 13,28. Kaksi vuotta sitten juoksemastaan omasta ennätyksestä hän jäi 13 sadasosaa.

– Kauden avaus tuntui hyvältä, erityisesti siksi, että minulla on ollut aikamoiset pari vuotta tässä. Minulla on todella hyvät fiilikset. Espoon juoksut toivat ihan valtavan määrän itseluottamusta. Tästä tämä tarina alkaa, Harala kertoi innoissaan Yle Urheilulle.

Reetta Hurske, Annimari Korte, Nooralotta Neziri ja Lotta Harala kisasivat toisiaan vastaan Espoossa.
Viime lauantaina Lotta Harala (oik.) pääsi pitkästä aikaa aitomaan Reetta Hursketta (vas.), Annimari Kortetta (toinen vas.) ja Nooralotta Neziriä vastaan.Tomi Hänninen

Haralan viime vuodet ovat toden totta olleet melkoista vuoristorataa.

Kesän 2018 lopulla Harala kamppaili vielä viimeisestä EM-kisapaikasta Reetta Hurskeen kanssa. Taistelu päättyi Hurskeen eduksi, kun hän päihitti Haralan Kalevan kisoissa. Hurske oli 100 metrin aitojen kolmas, 12 sadasosan erolla neljänneksi tulleeseen Haralaan.

Se oli ennätyskesäänsä juosseelle Haralalle kova paikka.

Puolta vuotta myöhemmin Harala joutui leikkauspöydälle, kun hänen selkäydinkanavastaan poistettiin hermon päältä arpimassaa. Lisäksi ristiluuta hiottiin.

Kesän 2018 loppupuolella alkoi myös pitkä prosessi, kun Harala alkoi etsiä itselleen sopivaa henkilökohtaista valmentajaa. Yhteistyö Jussi Ihamäen kanssa päättyi syyskuussa 2018 ja Harala muutti Helsinkiin Kai Kyllösen valmennukseen.

Pätkä Kyllösen kanssa jäi lyhyeksi. Viime heinäkuussa Harala löysi yhteisen sävelen seitsenottelija Maria Huntingtoniakin valmentavan Matti Liimataisen kanssa ja palasi kotikonnuilleen Tampereelle.

Nyt näyttää siltä, että palaset ovat viimein loksahtaneet kohdilleen.

Tavoitteet ovat Tokion olympialaisissa

Helppo tie tähän pisteeseen ei ole ollut.

Viime vuoden toukokuussa Harala koki synkkiä hetkiä. Hän leireili Teneriffalla ja lähti ensimmäistä kertaa telineistä selkäleikkauksen jälkeen. Siitä ei vain meinannut tulla mitään. Hermotus ei toiminut, eikä Harala päässyt edes ensimmäiselle aidalle. Alkoi pitkäjänteinen työ kohti kisakuntoa.

Viime kesänä Harala juoksi jo kolmessa kisassa, joista yhden hän jätti kesken seitsemän aidan jälkeen. Kahdessa muussa juoksussa hänen aikansa oli kaukana totutusta tasosta: Tampereen mestaruuskilpailuissa Harala aitoi parhaimmillaan aikaan 13,78.

– Leikkauksen jäljiltä ominaisuuteni pääsivät romahtamaan ihan superhuonoon jamaan. Olin hitaassa, voimattomassa ja huonossa kunnossa leikkauksen ja kuntoutuksen jälkeen, Harala taustoittaa.

Maria Huntington Matti Liimatainen
Lotta Harala kiittelee Maria Huntingtonia (vas.) ja valmentaja Matti Liimataista (oik.) hyvästä yhteistyötä. Liimataisen valmennettavana Haralan harjoittelu, arki ja harjoittelun filosofia ovat muuttuneet täysin. Pekka Sipola/AOP

Kun Liimatainen hyppäsi Haralan valmentajaksi viime vuoden heinäkuussa, kaksikko lähti rakentamaan pika-aiturin kuntoa puhtaalta pöydältä. Jo syksyllä päätettiin, että päätähtäin on kesässä 2021. Sikäli koronapandemian puhkeaminen oli Haralalle onnenpotku, sillä Tokion olympialaiset siirtyivät tältä kesältä vuodella eteenpäin.

Haralalta puuttuu vielä aikuisten tasolla arvokisaedustus ulkoradoilta. Tokiossa hän haluaa olla lähtöviivalla.

– Espoon juoksun jälkeen uskalsin sanoa ensimmäistä kertaa, että tavoitteeni on Tokion 2021 kisat ja Suomen kovan kolmikon haastaminen.

Vain viiden aidan treenejä

Harjoituskaudella Harala keskittyi Liimataisen kanssa vain perusominaisuuksien kehittämiseen. Lajitreeniä Harala on ehtinyt tehdä vasta kolmisen viikkoa, ja sitäkin hyvin poikkeuksellisella tavalla. Nimittäin ennen Espoon kisaa Harala oli juossut harjoituksissa maksimissaan viittä aitaa.

Viiden aidan taktiikan ajatuksena on se, että Harala pääsee ensimmäiset aidat riittävän kovaa.

– Jos ensimmäiset aidat tulevat liian hitaasti, ei ole järkeä juosta kymmentä tai yhtätoista aitaa, koska silloin nopeus alkupäässäkin hidastuisi. Tämä on ollut tietoinen valinta, Harala selventää.

Samalla tyylillä, maksimissaan viiden aidan treeneillä, Harala jatkaa koko kauden, jotta hän pääsee kisatilanteessa nopeimmat aitavälit, keskimmäiset aidat, riittävän kovaa. Tällainen harjoittelutapa on todella poikkeuksellinen.

Aitureilta jää monesti kisakaudella 10–11 aidan treenit harjoituskautta vähemmälle, mutta treenikaudella pika-aiturit aitovat lähes poikkeuksetta pitkiä harjoituksia.

– Ei varmaan kukaan muu ole tehnyt tällä tavalla. Meillä näin on pitänyt tehdä vähän pakonkin takia, kun oli niin huono kunto selkäleikkauksen jäljiltä.

Minun sileän nopeuteni, kovimmat aitavälini, voima-arvoni, nopeusvoimani, loikkani ja kaikki muut tulokset ovat kovempia kuin koskaan aikaisemmin.

Lotta Harala

Kauden avauskisassa Haralaa jännitti sekin, miten hän jaksaa juosta aidat loppuun saakka, kun takana oli näin erilainen harjoituskausi. Lisäksi kisarutiinit olivat vielä hakusessa pitkän tauon jälkeen.

Toisaalta mieltä rauhoitti se, että Harala tietää olevansa kovassa kunnossa. Liimataisen kanssa harjoitteluarkeen kuuluu runsas testaaminen.

– Tiedän tarkalleen, missä fyysisessä kunnossa olen. Minun sileän nopeuteni, kovimmat aitavälini, voima-arvoni, nopeusvoimani, loikkani ja kaikki muut tulokset ovat kovempia kuin koskaan aikaisemmin. Tiedän myös, että loppuun asti juoksu ei vielä tule, mutta se tulee kyllä, kun saan juoksuja alle.

Alle 13 sekuntia jo tänä kesänä

Tänä kesänä Haralaa kilpailee kerran viikossa. Tällä yritetään saada juoksun loppu kulkemaan vauhdikkaasti.

Vaikka kisoja on takana vasta yksi, se antoi Haralalle ja valmentaja Liimataiselle lupaavan signaalin. Ensimmäiset viisi aitaa kulkivat teknisesti hyvin ja vauhti niissä oli odotettu. Puolivälin jälkeen Haralan vauhtijuoksu alkoi sakata ja juoksuun tuli teknisiä ongelmia.

– Kun katsoo Espoon juoksuani, alkusileäni ja ensimmäinen aitani olivat vahvuuteni. On mahtavaa, että entinen vahvuuteni on taas vahvuuteni ja se on löytynyt monien vuosien haasteiden jälkeen.

Tiedän, että pystyn juoksemaan alle 13 sekunnin jo tänä kesänä. Jos kohdalle osuvat hyvät olosuhteet, onnistunut juoksu ja vireystila on kohdallaan, aika voi olla tosikin kova.

Lotta Harala

Myös aika miellytti Haralaa. Kilpailun jälkeen Harala kertoi leveä hymy huulillaan tunnelmia Espoosta Instagram-tarinassaan. Harala oli vakuuttunut siitä, että tänä kesänä hän juoksee lujaa.

Tamperelainen uskoo, että ennätysaika 13,15 voi parantua tänä kesänä roimasti, kunhan loppupään aidat alkavat kulkea.

– Tiedän, että pystyn juoksemaan alle 13 sekunnin jo tänä kesänä. Jos kohdalle osuvat hyvät olosuhteet, onnistunut juoksu ja vireystila on kohdallaan, aika voi olla tosikin kova.

– Mitä sain analyysia Espoosta, minun pari viimeistä aitaväliäni ja loppusileäni olivat todella hitaat. Kun ne saa kulkemaan edes kohtalaisella tasolla, ajasta pitäisi lähteä jo aika paljon pois.

Haralan päätavoite tällä kaudella on elokuun puolivälissä Turussa järjestettävät Kalevan kisat, jonne myös kuntohuippu tähdätään.

Kärkikolmikon somevideoita vaikea katsoa

Naisten pika-aitojen taso on Suomessa kovempi kuin koskaan aikaisemmin. Annimari Korte pitää kauden kotimaista kärkitulosta hallussaan ajalla 12,81. Korte, Nooralotta Neziri ja Reetta Hurske avasivat kautensa alle 13 sekunnin ajoilla.

Kolmikolla on allaan hurjat pari vuotta, joiden aikana he ovat hilanneet tasonsa pikkuhiljaa alle 13 sekuntiin.

Lotta Harala hymyilee kauden avauskisan jälkeen Espoossa.
Vaikka Haralan kehitys leikkauksen jälkeen on ollut huimaa, hän ei koe, että nykykunnon saavuttaminen olisi tapahtunut erityisen nopeasti, koska ohjelmassa on ollut niin paljon perusominaisuuksien kehittämistä. Aitatreeneihin hän siirtyi vasta kesäkuussa.Tomi Hänninen

Harala on keskittynyt perusasioiden kehittämiseen, kun Suomen kärkikolmikko on harjoitellut kohti maailman huippua. Luonteeltaan malttamattoman Haralan ei ole ollut helppoa seurata kehitystä vierestä, kun itse on aloittanut kaiken alusta leikkauksen jälkeen.

– Maltti on ollut tämän kauden iso, iso tekijä. Sitä on pitänyt työstää henkisesti paljon, varsinkin kun näkee somessa, että koko ajan kilpakumppanit juoksevat paljon aitaa ja juoksevat treeneissä yhtätoista aitaa. Itse en silloin ollut juossut vielä ollenkaan, sitten kun juoksin, minulla oli kolme aitaa.

– Tästä huolimatta minun pitää mennä samalle viivalle heitä vastaan. He ovat kansainvälisen tason kovia tekijöitä.

Tuntuu, että pystyn vaikka mihin, kun jatkan tätä hyvää pitkäjänteistä työtä.

Lotta Harala

Takaa-ajajan roolista Harala sanoo nauttivansa.

Vaikka kolmikko on saanut Haralaan nähden reilun etumatkan, on hän silti varma siitä, että pystyy vielä haastamaan Suomen kärjen. Milloin, siihen Harala ei osaa näin alkuvaiheessa kautta vastata. Siihen vaikuttavat paitsi Haralan, myös kilpakumppaneiden kehitys kauden aikana.

Harala tiedostaa, että Hurske, Korte ja Neziri ovat kehittyneet paljon vuodessa. Hän ei keksi mitään syytä sille, miksei hän voisi kehittyä aivan yhtä hurjaa vauhtia kohti Tokiota. Onhan jo nyt tapahtunut muutos, jonka seurauksena Harala on juossut lähelle ennätystään, vaikka reilu vuosi sitten hän ei päässyt irti telineistä.

– Jo se tuo itseluottamusta, kun vuodessa minulle on tapahtunut tällainen muutos. Tässä alkaa ajatella, että mikä kaikki on mahdollista, kun pysyy ehjänä ja on löytynyt treenisysteemi, joka minulla toimii, arki rullaa ja kaikki on hyvin. Tuntuu, että pystyn vaikka mihin, kun jatkan tätä hyvää pitkäjänteistä työtä.

Harala juoksee seuraavan kerran perjantaina Oulussa Valkean kaupungin kisoissa.

Lue myös:

Suomen mestari Lotta Harala toipui todella synkästä tilanteesta kuukaudessa kilpailukuntoon, mutta yksi asia vaivaa yhä – seuraavan kisan ajankohta on täysi mysteeri

Selkävamma vaivaa aitajuoksija Lotta Haralaa – kävi elämänsä ensimmäisessä leikkauksessa

Elämänsä suurimman pettymyksen kokenut Lotta Harala puhkesi kyyneliin kesken haastattelun: "Tätä varten on vuosi treenattu, niin onhan tämä vaikeaa"

Lotta Harala säkenöi somessa, loistaa lehtien kansikuvissa ja houkuttelee isoja sponsoreita – näyttävä pika-aituri teki itsestään brändin, jolle satelee yhteistyötarjouksia

Suomen aiturinaisten hieno avaus sai asiantuntijan korostamaan kovaa tilastofaktaa – “Ihmettelisin, jos tänä vuonna ei juosta Suomen ennätystä"

Suurta draamaa! Näin Annimari Kortteelle tuomittiin jo varaslähtö – otti kuitenkin toisen voiton suomalaistähtien koitoksessa: "Olen tosi pettynyt"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat