Kommentti: Lewis Hamiltonista on tulossa kaikkien aikojen paras F1-kuljettaja, mutta hänen voimakas eleensä juuri ennen kautta oli vielä suurempi palvelus kuninkuusluokalle

Lewis Hamilton teot ja niiden seuraukset ovat haihduttamassa F1-sarjan aiempaa ummehtunutta mainetta, kirjoittaa Yle Urheilun Roope Visuri.

Formula 1
Lewis Hamilton
Lewis Hamilton otti jo Barcelonan testeissä voimakkaasti kantaa ja oli sitä mieltä, että F1-sarjan pitäisi olla moniarvoisempi.Xavier Bonilla/NurPhoto via Getty Images

F1-kausi lähtee tänä viikonloppuna käyntiin lähes neljän kuukauden odottelun jälkeen tutuista asetelmista liikkeelle. Viime vuosina sarjaa hallinnut Lewis Hamilton on jälleen ykkössuosikki mestariksi, vaikka toki Suomessa sinivalkoisin lasein usein halutaan korostaa Valtteri Bottaksen mahdollisuuksia yllättää tallitoverinsa.

Hamiltonilla on tällä kaudella hyvät mahdollisuudet sementoida itsensä kaikkien aikojen kovimmaksi F1-kuljettajaksi monessa kategoriassa. Ensinnäkin Hamilton nousee Michael Schumacherin rinnalle, jos voittaa seitsemännen mestaruutensa.

Kisavoitoissa Hamilton on enää seitsemän voiton päässä Schumacherista. Jos kausi olisi ajettu normaaliin tapaan maaliskuusta alkaen, tämän ennätyksen rikkominen olisi ollut hyvin todennäköistä. Nytkään se ei ole mahdotonta, varsinkin mikäli F1-sarjassa pystytään ajamaan toivotut 15 kisaa tällä kaudella.

Lewis Hamilton 2019
Lewis Hamilton juhli viime vuonna Abu Dhabissa kuudetta mestaruuttaan. EPA-EFE/ALI HAIDER

Pistesijoituksissakin Hamilton rikkonee Michael Schumacherin ennätyksen tällä kaudella tai sitten viimeistään ensi kaudella. Brittikuskilla ei ole vielä sopimusta ensi kaudeksi, mutta mitkään ennusmerkit eivät viittaa uran loppuvan tähän kauteen. Hamilton on kuitenkin vain akhdeksan pistesijoituksen päässä Schumacherista, joten tämän tilastonkin ottaminen haltuun lienee vain ajan kysymys. Kimi Räikkönen on Hamiltonin kanssa tällä hetkellä tasoissa, mutta Alfa Romeolla ajava Räikkönen jää tämän kauden aikana Hamiltonista jälkeen.

Todennäköisimmin Hamilton rikkoo tällä kaudella Schumacherin hurjista ennätyksistä palkintokorokepaikkojen määrään. Hamiltonilla on matkaa kaikkien aikojen ykkössijaan neljä palkintokorokesijoitusta. Tapahtuu todella suuri ihme, jos tuo ennätys ei rikkoudu. Paalupaikkojen määrässähän Hamilton on jo ykkönen. Kovia suorituksia yhtä kaikki ja montaa näistä ennätystä ajateltiin varmasti rikkomattomiksi Schumacherin urotekojen jälkeen.

Mutta silti 35-vuotias britti on huimista ajosuorituksistaan huolimatta tehnyt suurimman palveluksensa F1-sarjalle ratojen ulkopuolella. Siellä Hamilton on tehnyt itsestään vielä suuremman urheilijan kuin tilastoissa kaikkien aikojen kovimman F1-tähden.

Voimakas viesti juuri ennen kautta

Tuoreimpana tekona Hamilton on osoittanut suuruutensa ratojen ulkopuolella viime aikojen keskustelussa rasimista. Keskustelu lähti liikkeelle kesäkuun alussa, kun tummaihoinen George Floyd kuoli poliisin käsittelyssä Yhdysvalloissa. Tämän jälkeen kokemukset tummaihoisten kokemasta rasismista ovat nousseet pinnalle laajasti Yhdysvalloissa sekä Euroopassa. Black lives matter -liike on ollut olemassa aiemmin, mutta nyt se on iskulauseena on ollut aiempaa enemmän esillä. Hamilton on ollut yksi näkyvimmistä liikkeen tukijoista.

Hamilton on puhunut kokemastaan rasismista ja epätasa-arvosta paljon aiemminkin. Hän on puhunut niin sukupuolten välisestä epätasa-arvosta moottoriurheilussa, kuten myös laajemminkin monimuotoisuuden puuttumisesta F1-varikolta. Hamilton on F1-historian ainoa tummaihoinen kuljettaja. Hän on myös kertonut F1-kisoissaan kokemasta rasismista.

Mutta Floydin kuoleman jälkeen Hamilton otti vielä kovemmat puheet käyttöön kuin aiemmin. Hän ihmetteli sosiaalisessa mediassa, miten muut F1-kuljettajat eivät olleet lainkaan osoittaneet tukeaan rasisminvastaisessa taistelussa. Pian sen jälkeen useampi tähti tulikin perässä ja antoi tukensa.

Tuorein esimerkki Hamiltonin vaikutusvoimasta nähtiin tämän kaudenavausviikon alussa. Mercedes tiedotti, että sen hopeanväriset autot muuttuvat mustiksi koko kauden ajaksi. Lisäksi sekä Hamilton että Bottas ajavat valkoisten ajohaalarien sijaan tummissa haalareissa. Mercedes halusi näin ollen osoittaa tukensa rasismin ja syrjinnän vastaisessa taistelussa. Hamilton kiitteli vuolaasti tiimiä ja sen johtajaa Toto Wolffia, että he ottavat asiassa voimakkaasti kantaa.

Viesti on hyvin voimakas ja siltä ei voi missään nimessä välttyä. Autot ovat jatkuvasti keskiössä ja esillä F1-sirkuksessa. Siksi ele on valtava. Etenkin, kun F1-sarjaa hallinnut Mercedes on profiloitunut aiemmin nimenomaan kovasti “Hopeanuoleksi” auton värityksen perusteella.

Myös F1-sarja on ollut ajan hermolla ja kertonut lanseeravansa oman kampanjansa monimuotoisuuden puolesta. Autoissa näkyvät ainakin kauden avausviikonloppuna satenkaaret.

F1-mogulin ummehtuneet heitot osoitus mennneestä maailmasta

Nämä kaikki edellä mainitut Hamiltonin teot ja niiden seuraukset ovat tuulahdus paremmasta F1-sarjassa. Ennen sarjalla on ollut vaikeuksia myöntää sitä, että urheilu ei ole irrallinen osa yhteiskuntaa tai urheilu ei olisi osa politiikkaa. Jo esimerkiksi vuonna 1985 Etelä-Afrikan GP ajettiin, vaikka kaksi tiimiä boikotoi kisaa. Ranskalaistiimit Renault ja Ligier eivät osallistuneet kisaan, koska Ranskan valtiokin löi pakotteet Etelä-Afrikan päälle apartheid-politiikan takia.

Eikä tarvitse katsoa kuin viime viikkoihin, kun katsoo F1-sarjan aiempaa ummehtunutta menoa.

F1-moguli Bernie Ecclestone nimittäin täräytti CNN:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että tummaihoiset ihmiset ovat monessa tapauksessa valkoihoisia ihmisiä rasistisempia. CNN pyysi Ecclestonelta perusteluita väitteeseen, mutta ei niitä saanut.

89-vuotiaan Ecclestonen kommentit aiheuttivat paljon paheksuntaa. Nykyään amerikkalaisen mediayhtiön Liberty Median johtama F1-sarja irtisanoutui nopeasti Ecclestonen kommenteista. F1-sarja muistutti, että Ecclestonella ei ole enää minkäänlaista roolia sarjassa. Tiedotteen mukaan F1-sarjan johto on eri mieltä Ecclestonen kanssa, eikä Ecclestonen puheilla ole mitään sijaa koko sarjassa tai yhteiskunnassa.

Vaikka Ecclestone kehui haastattelussa Hamiltonin toimintaa, myös brittikuski suhtautui vanhan F1-pomon kommentteihin hyvin ärtyneesti.

– Bernie on sivuraiteella urheilusta ja eri sukupolvea, mutta juuri tämä on väärin. Tietämättömät ja sivistymättömät kommentit osoittavat, miten pitkän matkan yhteiskunnan pitää kulkea ennen tasaveroisuuden toteutumista, Hamilton kirjoitti Instagramissa, minkä jälkeen hän tarjoili piikin vielä Ecclestonen suuntaan.

Bernie Ecclestone
Bernie Ecclestone on kuohuttanut kommenteillaan rasismista F1-sarjassa.Mark Thompson/Getty Images

Hamiltonin mielestä Ecclestonen kommentit avaavat sitä, miksi aiemmin F1-sarjassa ei ole tehty tai sanottu lajin monimuotoisuuden eteen. Hamilton myös muistutti siitä, miten muut sarjassa olevat henkilöt voivat ymmärtää mustien ihmisten kokemia syvällejuurtuneita ongelmia, jos Ecclestonella itselläkin on ollut vähäinen ymmärrys aiheesta. Hamilton päätti kritiikkinsä siihen, että kaikki alkaa huipulta.

Ecclestonelta ei voi ottaa sitä pois, että hänen johdollaan F1-sarja nousi autourheilun nykyiseen selvään kuninkuusluokan asemaan. Mutta hänen ummehtuneet kommenttinsa ja sekoilunsa kertovat menneen F1-maailman ongelmista. Mielikuvissa F1-sarja on näyttäytynyt valkoisten miesten dominoimana alueena.

Nyt sarja alkaa kuitenkin heräillä Hamiltonin ja sarjan uudistuneen amerikkalaisjohdon myötä siihen, että yhteiskuntaa puhuttavissa keskusteluissa kannattaa olla mukana.

Helppo maali – milloin keskustelu jatkuu?

Normaalisti F1-kuljettajat eivät ole olleet halukkaita kommentoimaan muita kuin itse ajamiseen ja urheiluun liittyviä asioita. Hamilton on ollut kutenkin toista puuta. Britti on käyttänyt asemaansa sarjan tunnetuimpana tähtenä ja globaalina supertähtenä puhuakseen myös paljon yhteiskunnallisista epäkohdista.

Hamilton on puhunut paljon eläinten oikeuksista ja ilmastonmuutoksen hillitsemisen tärkeydestä. Etenkin jälkimmäisestä Hamilton ei ole pelännyt puhua, vaikka autourheilijalle ja heidän työnantajilleen aihe voi olla jossain määrin kiusallinen.

Hamiltonkin on saanut kilpakumppaneiltaan kritiikkiä tekopyhyydestä, mutta britti on korostanut, ettei F1-kuskinkaan pitäisi vaieta aiheesta.

Nyt nuoret F1-tähdet tuntuvat seuraavan Hamiltonin esimerkkiä. Lando Norris kertoi BBC:lle (siirryt toiseen palveluun), että F1-kuskit suunnittelevat polvistumista rasisminvastaisen taistelun tukemiseksi Itävallan kauden avauksessa. Toinen nuori lahjakkuus George Russell myönsi, että Hamiltonin sanat ovat avanneet silmät.

– F1-sarjan pitää olla moniarvoisempi. Se on nyt valkoihoisten dominoima urheilulaji, Russell myönsi.

 Lando Norris
Lando Norrisin autossa on koko kauden ajan Lewis Hamiltonin tapaan "Loppu rasismille" -viesti. Charles Coates/Getty Images

Kaiken lisäksi tässä taistelussa F1-sarjan ja Hamiltonin oli suhteellisen helppo osua maaliin sekä saada muut toimijat kuskeineen mukaan.

Rasisminvastaisessa taistelussa on vielä nimittäin helppo kertoa oma mielipiteensä. Toinen asia on sitten, miten F1-sarja suhtautuu kisapaikkojensa, kuten Venäjän, Kiinan, Bahrainin ja tulevaisuudessa mahdollisesti Saudi-Arabian ongelmiin. Näissäkään paikoissa ihmisoikeudet eivät ole parhaalla mahdollisella tolalla. Mutta näiden maiden kohdalla arkuutta kommentointiin tuonee se, että kyseiset maat panostavat taloudellisesti isosti urheiluun.

Tässä ongelmassa F1-sarja ei ole kuitenkaan yksin. Samaa keskustelua käydään muuallakin huippu-urheilussa, kuten jalkapallossa, eikä vielä tähän ole saatu ratkaisua. Kenties tämän laajemman keskustelun aika on myöhemmin.

Lue lisää:

Asiantuntija pelkää Kimi Räikkösen tilannetta Alfa Romeolla: "Kaiken piti muuttua ensi kaudeksi" – Valtteri Bottas voi pilata Lewis Hamiltonin ennätysjuhlat

Talvitestit menivät pieleen ja Ferrari lähtee kauteen testiasetuksilla – "Tiedämme, ettei meillä ole nopein auto"

F1-kausi alkaa armeijahenkisessä kurissa

F1-sarjaa hallinnut hopeinen Mercedes muuttuu mustaksi – Valtteri Bottaksen ajohaalaritkin ovat jatkossa tummia: "Rasismilla ja syrjinnällä ei ole sijaa meidän lajissamme"

F1-sarja on keskellä historiallista myllerrystä, jonka jälkeen mikään ei ole enää entisensä – asiantuntija avaa, miksi sarjan tulevaisuus on uhattuna

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat