1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Veikkausliiga

Katsomorajoitukset lievenevät keskiviikkona, mutta stadionit eivät vielä täyty, kun miesten pääsarjat alkavat: "Kyllä tästä selvitään"

Urheilukatsomoihin pääsee keskiviikosta alkaen yli 500 henkeä. Veikkausliiga alkaa keskiviikkona ja miesten Superpesis torstaina.

Urheilukatsomoihin voidaan ottaa heinäkuun alusta lähtien yli 500 katsojaa erityisjärjestelyin. Kuva: Tomi Hänninen

Urheilukatsomoihin pääsee keskiviikosta alkaen erityisjärjestelyin yli 500 henkeä. Katsomossa täytyy olla useita katsomolohkoja tai rajattavia alueita, joihin katsojat voidaan sijoittaa turvaetäisyyksien päähän toisistaan. Lisäksi eri lohkojen katsojille täytyy olla tapahtumapaikalle omat kulkureitit, palvelut ja palveluista vastaava henkilökunta.

Jalkapallon Veikkausliiga alkaa keskiviikkona ja miesten Superpesis torstaina. Kaikki ongelmat eivät rajoitusten muutoksella ratkea. Katsomot voidaan edelleen täyttää vain osittain ja ongelma on myös se, että monet seurat ovat myyneet kausikortteja enemmän kuin katsojia voidaan ottaa.

Esimerkiksi Veikkausliigaan noussut Valkeakosken Haka on myynyt 2 600 kausikorttia, mutta katsomoon voidaan ottaa vain 1 300 ihmistä.

– Asia ratkaistiin niin, että kausikorttilaiset saivat ensimmäisinä varata lippuja. Kaikki eivät menneet ja lippuja jäi vielä myyntiinkin, Hakan toimitusjohtaja Olli Huttunen kertoi.

Huttunen uskoo, että ainakin lähelle sallitut 1 300 katsojaa on tulossa Hakan peleihin. Yleisöä on kuitenkin yleisesti ottaen tänä kesänä tavallista vähemmän. Huttusen mukaan yleisörajoitusten taloudelliset vaikutukset eivät ole Hakassa yhtä suuret kuin monessa muussa seurassa.

– Meillä 10–15 prosenttia budjetista on ottelutapahtumissa, kun joillain muilla se on paljon enemmän. Kyllä sillä merkitystä meillekin silti on.

Pesäpallon kestomenestyjä Sotkamon Jymy pystyy ottamaan kauden alkaessa 1 500 katsojaa. Sitä voidaan vähän vielä nostaa. Viime kaudella Sotkamon katsojakeskiarvo oli 1 815.

– Olemme lunastaneet kausikortit pois kaikilta, jotka ovat niin halunneet. Osa on halunnut pitää kausikortin. Kuluttajalle on annettu mahdollsiuus tehdä valinta, Jymyn toimitusjohtaja Mikko Kuosmanen kertoi.

Katsomorajoitukset saatiin joka tapauksessa lievemmiksi tässä vaiheessa ja siitä on paljon apua seuroille.

– Pahin skenaario vältettiin ja nyt ollaan voiton puolella. Kaikki vapaakortit ovat poissa, joten maksavia asiakkaita tulee enemmän. Kyllä tästä selvitään, Kuosmanen sanoi.

Kuosmasen mukaan normaalista lipunmyynnistä jäädään tänä vuonna noin 20–30 prosenttia kausikortit ja muut huomioiden.

Lue myös:

Veikkausliigan sarjanousija on myynyt "liikaa kausikortteja" – kaikki eivät mahdu katsomoon, vaikka hallitus lievensi yleisörajoituksia

Ilves teki merkittävän päätöksen – saa katsomoihin todennäköisesti reilusti enemmän yleisöä kuin muut: "Tämä oli meille pelastava enkeli"

Heinäkuussa urheilutapahtumiin pääsee yli 500 ihmistä: Suomen mestarijoukkueen pomolta mielenkiintoinen näkemys – "Päättäjille ei saa tulla kuvaa, että kaikki on hyvin"